10 motive pentru care este bine să consumi rădăcină de ghimbir zilnic

0
584

Rădăcina de ghimbir este folosită timp de secole ca aliment, condiment, „medicament”. Are gustul astringent sau picant, datorită gingerolilor pe care îi conține. Se poate păstra timp de 14 zile, în pungă la frigider, sau o perioadă mai îndelungată de timp, tăiată felii și pusă la congelator.

Află în acest articol care sunt beneficiile ghimbirului pentru sănătatea organismului și de ce este atât de important să consumi această rădăcină în fiecare zi.

Navigare rapidă în articol:

12 motive pentru care este bine să consumi rădăcină de ghimbir zilnic

Ghimbirul poate ajuta în combaterea simptomelor produse de numeroase boli și afecțiuni. Dintre acestea fac parte: greață, rău de mișcare, dureri, migrene, inflamații, indigestie, tulburări gastro-intestinale și multe altele.

1. Ghimbirul reduce simptomele refluxului acid

Unii oameni sunt predispuși la reflux acid sau reflux gastro-esofagian. Specialiștii au estimat că mai mult de 20 de milioane de oameni suferă de reflux gastro-esofagian. Sentimentul este că mâncarea „nu ți-a priit”, de arsură în coșul pieptului, gust acru în gură datorat alimentelor care nu au fost digerate complet. Deseori, după o masă copioasă, unii oamenii au dificultăți cu digestia.

În opinia medicilor, această boală de reflux gastro-esofagian este un dezechilibru între barierele antireflux și factorii agresori (ex. aciditatea gastrică). Principalele cauze ale refluxului acid sunt obezitatea și alimentația proastă. La unele persoane apar și simptome de răgușeală și tuse cronică.

Ghimbirul este bun pentru reducerea refluxului acid. Rădăcina conține substanțe care sunt utilizate și în realizarea de medicamente pentru combaterea refluxului acid.

Indicat este să se bea ceai de ghimbir zilnic, pentru a elimina simptomele de reflux acid. În plus, ceaiul de ghimbir este un remediu aromat și delicios pentru răceală.

2. Ghimbirul combate afecțiunile inflamatorii cronice

Potrivit unor studii realizate de cercetătorii americani, ghimbirul ajută în cazuri de artrită și osteoartrită a genunchilor. S-a constatat faptul că la pacienții, care au urmat un tratament cu extract de ghimbir timp de șase săptămâni, s-au redus durerile de genunchi cu 31% atunci când stăteau în picioare și cu 42% atunci când mergeau 20 m.

Ghimbirul are efect în reducerea simptomelor cauzate de afecțiunile inflamatorii cronice, cum este artrita. De asemenea, rădăcina de ghimbir este bună pentru vindecarea rănilor.

3. Ghimbirul reduce greața

Rădăcina de ghimbir este eficientă în reducerea senzației de greață care apare în caz de boli, chimioterapie și după intervenție chirurgicală. S-a demonstrat că ghimbirul este și un antibiotic natural, care poate elimina bacteriile vinovate de tulburările intestinale.

Conform unui studiu de pe healthline.com, rizomul de ghimbir este recomandat să fie consumat zilnic, deoarece are efect de stabilizare a stomacului, reduce greața, vărsăturile și refluxul acid. Este la fel de eficient ca medicamentele antigreață (care din păcate au și efecte secundare).

Ghimbirul este și o sursă de antioxidanți, care au efect bun în prevenirea cancerului și a altor boli, dar și a îmbătrânirii premature a organismului.

Ghimbirul stimulează saliva și realizarea procesului digestiv. Este recomandat și în reducerea senzației de greață la femeile însărcinate.

Apa de ghimbir crește imunitatea organismului. Se prepară din apă, lămâie, rădăcină de ghimbir și miere.

4. Ghimbirul scade riscul de cancer

Oamenii de știință au arătat faptul că ghimbirul este un remediu anticancer; ei recomandă ghimbirul mai ales pentru cancerul ovarian, de rinichi, prostată, plămâni, vezică urinară și pancreas.

Există studii prin care s-a demonstrat efectul ghimbirului asupra celulelor canceroase. S-a descoperit că ghimbirul poate ucide celulele canceroase ovariene chiar mai repede decât prin intermediul medicamentelor folosite în chimioterapie, și în plus poate ajuta în prevenirea dezvoltării cancerului. Aici poți afla mai multe aspecte despre acest studiu.

S-au făcut cercetări pe animale de laborator și s-a descoperit că substanța Zerumbona din extractul de ghimbir, are mai multe beneficii:

  • Activează genele care ajută la moartea celulelor de cancer de colon
  • Oprește activarea unui complex de proteine (NF-kB) care poate stimula genele ce duc la apariția cancerului
  • Activează genele care combat cancerul de rinichi
  • Previne pierderea de calciu din corp (pierdere care este provocată de cancerul de sân)
  • Combate osteoporoza.

Ghimbirul reduce inflamațiile din corp, previne inflamațiile din intestin și colon.

5. Ghimbirul previne atacul de cord și atacul cerebral

Potrivit cercetătorilor, rădăcina de ghimbir previne agravarea trombocitelor. Despre acestea se știe că pot forma cheaguri de sânge, care pot bloca arterele și crește riscul de atac de cord sau atac cerebral.

Ghimbirul poate subția sângele, dilata vasele sangvine mici și îmbunătăți circulația sangvină.

Într-un studiu prezentat pe livestrong.com, se precizează că ghimbirul trebuie introdus în alimentația zilnică pentru că menține sănătatea inimii. Oamenii de știință au spus că rădăcina de ghimbir are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, are efect bun asupra sistemului cardiovascular.

De asemenea, în anul 2014, a fost prezent un studiu realizat pe 70 de pacienți cu diabet zaharat de tip 2. Aceștia au consumat ghimbir o perioadă de trei luni, ceea ce le-a redus nivelul de colesterol și trigliceride din sânge. Cercetătorii au spus despre beneficiile ghimbirului la acești pacienți și în ceea ce privește controlul glicemiei și reducerea simptomelor de diabet.

Citește și:  Coada șoricelului – plantă cu efect de calmare a durerilor mandibulare

6. Rădăcina de ghimbir ajută la scăderea în greutate

Ghimbirul are proprietăți benefice pentru organism și ajută la scăderea în greutate. Rădăcina de ghimbir se recomandă în alimentația zilnică pentru că:

  • Normalizează metabolismul și stimulează digestia
  • Purifică tractul gastro-intestinal, colonul și intestinul
  • Are efect bun asupra ficatului
  • Combate viermii intestinali, indigestia, refluxul acid, constipația, durerile de stomac
  • Elimină excesul de grăsime nesănătoasă din corp.

Într-un studiu de pe livestrong.com, se explică faptul că rădăcina de ghimbir arde grăsimea și este un ingredient bun în dieta pentru scăderea în greutate. Ghimbirul are multe proprietăți:

  • Este un bun vasodilatator, crește diametrul vaselor capilare și îmbunătățește circulația sangvină
  • Stimulează metabolismul și ajută la arderea caloriilor
  • Îmbunătățește digestia, activitatea bilei și a ficatului.

Află aici cum poți slăbi eficient într-o săptămână cu ceai de ghimbir.

7. Ghimbirul are efect calmant, combate durerile de cap

Medicii consideră că ceaiul de ghimbir reduce durerile de cap. Multe dintre medicamentele, cu efect calmant pentru durerile de cap, pot fi înlocuite cu ghimbir. Această rădăcină are proprietății antiinflamatorii, calmante, nu produce efecte secundare ca medicamentele.

Conform unui studiu prezentat pe migraine.comrădăcina de ghimbir ajută în tratamentul migrenei. Ghimbirul are peste 200 de substanțe cu efect antiinflamatoriu, antihistaminic, antigreață, calmant, fapt pentru care este eficient în tratamentul migrenelor. Ghimbirul este recomandat sub formă de supliment alimentar (praf, rădăcină de ghimbir măcinată, capsule sau tablete, ulei esențial de ghimbir, ceai de ghimbir).

Dacă se alege uleiul de ghimbir, se obțin și alte beneficii. Acest produs natural se folosește pentru uz intern și extern:

  • Îmbunătățește memoria, stimulează pofta de mâncare
  • Combate epuizarea fizică, reduce migrena și traumele psihologice
  • Crește puterea de concentrare, reduce inflamațiile, stimulează circulația sângelui
  • Este un „medicament” pentru gripă, răceală, artrită, afecțiuni digestive, boli circulatorii.

8. Rădăcina de ghimbir poate trata astmul

Mulți bolnavi de astm au ales ghimbirul pentru tratament, deoarece acesta reduce simptomele acestei boli. Ghimbirul este eficient pentru tratamentul afecțiunilor și bolilor respiratorii.

Studiile cercetătorilor au arătat că extractul de ghimbir poate reduce tusea și îmbunătăți starea de sănătate la pacienții de astm.

Ceaiul de ghimbir este bun pentru sinusuri. Persoanele care suferă de răceală, au nasul înfundat și dureri de cap, ar fi bine să bea ceai de ghimbir pentru că acesta este un bun remediu împotriva simptomelor. Ghimbirul reduce congestia sinusală și îmbunătățește astfel respirația. Se folosește în doze moderate, câte o feliuță de rădăcină la o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat 10 minute și apoi se bea acest ceai aromat, puțin picant, îndulcit cu miere de albine.

Medicii recomandă ghimbirul în ameliorarea congestiei sinusurilor și tratamentul răcelii. Gingerolii din ghimbir au efect bun în combaterea problemelor sinusurilor, au efect antiinflamator natural, ajută în tratamentul membranelor nazale umflate. În plus, aceste substanțe din ghimbir suprimă și producția de mucus și calmează durerea de cap sau migrena.

9. Ghimbirul reduce durerile musculare

Persoanele care fac sport și au dureri musculare pot folosi ghimbir ca supliment alimentar zilnic. Acesta reduce durerile de orice fel, chiar și pe cele musculare, care sunt produse de efortul depus la antrenamentele fizice.

Potrivit unui studiu de pe webmd.com, ghimbirul este considerat un bun remediu pentru durerile musculare. Dacă se folosește zilnic, pot fi reduse durerile musculare cauzate de leziunile musculare, ce apar drept consecință a antrenamentelor sportive sau a exercițiilor fizice intense.

Consumul zilnic de rădăcină de ghimbir reduce durerile musculare moderate, dar și durerile mari. Rezultatele studiului au arătat că:

  • Ghimbirul brut poate reduce durerile musculare cu 25%
  • Ghimbirul tratat termic poate reduce durerile musculare cu 23%.

10. Ghimbirul reduce colesterolul rău (LDL)

Specialiștii în domeniul medical recomandă consumul de ghimbir pentru reducerea colesterolului. Ei au constatat, în urma unui studiu realizat pe un număr de 95 persoane, faptul că rădăcina de ghimbir reduce colesterolul rău (LDL) și crește colesterolul bun (HDL).

Ghimbirul – aliment, condiment sau „medicament”

Rădăcina de ghimbir se folosește în diferite moduri. Când este proaspătă, are un aspect umflat, fără zbârcituri. Culoarea ei este maro deschis, cu noduli galben-verzui. Poate fi fiartă, măcinată, sau rasă pe răzătoare și folosită la prepararea unui ceai (din apă, scorțișoară, miere și lămâie).

Ghimbirul se folosește în preparate culinare: în diferite sosuri (mai ales cele chinezești), în amestec cu fructe de mare, cu legume, carne preparată la grătar, la aluat cheesecake, la înghețate și prăjituri. Se poate amesteca cu anumite condimente și mirodenii: usturoi, scorțișoară, curry, vanilie și altele.

Extractul de ghimbir este foarte bun pentru organism în combaterea simptomelor bolilor. Doza recomandată este de 250 mg, de 3 ori pe zi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.