Uleiul de argan, cea mai eficienta substanta naturala hidratanta si antioxidanta pentru piele

0
337
Uleiul de argan, cea mai eficienta substanta naturala hidratanta si antioxidanta pentru piele

Uleiul de argan este un produs natural placut si foarte eficient, apreciat si folosit frecvent in toata lumea pentru proprietatile sale extraordinare, datorate elementelor active din compozitia sa. In articol prezentam intai cateva aspecte generale si interesante privind provenienta acestui ulei de argan si apoi ne vom referi la compozitia sa si utilizarile cosmetice.

Cei care doresc sa cumpere un astfel de produs trebuie sa citeasca cu atentie eticheta flaconului si sa se asigure ca este un ulei de argan de calitate, care nu contine conservanti chimici, parabeni, etc. Un produs de calitate este tolerat de orice piele, indiferent de tipul acesteia, fie ca este sensibila sau cu anumite probleme. Trebuie sa stiti ca sunt putini importatori care distribuie uleiul de argan pur, de calitate, produs in Maroc.

Acesta trebuie sa aiba un semn special ce atesta garantia produsului ca este original. Uleiul de argan trebuie sa aiba un miros delicat si o nuanta deschisa. Daca are un miros amar inseamna ca produsul nu este bun, acesta fiind un semn de oxidare probabil datorita unei depozitari necorespunzatoare.

Uleiul de argan provine din Maroc, dintr-o regiune anume a acestei tari, din partea de sud-vest, cuprinsa intre desert si coasta Oceanului Atlantic, unde clima este dificila pentru dezvoltarea vegetalelor. Uleiul este obtinut din semintele unui arbore foarte rezistent ce creste in astfel de conditii climatice aspre si se numeste Argania spinosa.

Acesta are radacinile foarte mari si ramificate, ce se intind cat mai adanc in pamant spre a cauta apa, astfel ajung si pana la 30 m lungime. Inaltimea sa poate fi si de 10 m, iar coronamentul este bogat in frunzis, deci un astfel de arbore face multa umbra, permite si altor vegetale sa se dezvolte in apropierea sa. Chiar daca este greu de crezut, unii arbori Argania spinosa au o durata de viata foarte lunga, rezista si mai mult de 200 de ani.

Uleiul de argan este realizat din semintele fructelor acestui arbore (care sunt foarte dure) printr-un procedeu special utilizat de secole. Fructele trebuie sa fie proaspete pentru ca uleiul de argan sa fie de calitate, iar tratamentul de prelucrare este dificil si dureaza destul de mult (pana la 12 ore pentru un litru de ulei din 100 kg de fructe).

Arborii de la care se recolteaza fructele trebuie sa aiba macar 5 ani de viata, deoarece la inceput ei nu produc fructe, ei trebuie sa se maturizeze. Mai mult decat atat, arborii nu produc fructe in cantitate mare in fiecare an, exista perioade cand rodesc mai putin si deci si productia de ulei de argan va fi mai mica.

Produsul este extraordinar pentru fata, unghii si par, este bogat in ingrediente naturale, care au rol foarte important in regenerarea celulara. Populatia din Maroc foloseste de secole acest ulei de argan pentru tratamentul pielii, deoarece ei sunt nevoiti sa traiasca intr-o regiune cu climat aspru care le usuca pielea si le creeaza un disconfort la nivelul acesteia. Cu ajutorul uleiul de argan isi fac tratamente cosmetice benefice pentru piele, par si unghii, si astfel Argania spinosa este unul din arborii cei mai pretuiti din Maroc, considerat ,,pomul vietii”.

Proprietatile exceptionale ale uleiului de argan

Compozitia uleiului de argan este simpla, contine vitamine si acizi grasi (omega-6 si omega-9 ce se aseamana cu fosfolipidele din membranele celulelor umane). Acest lucru il face sa fie un produs foarte eficient pentru piele, sa fie absorbit foarte repede si complet in piele, sa nu produca iritatii si alte inconveniente asupra tesutului cutanat.

Uleiul de argan patrunde in tesuturile pielii foarte repede si total, ajuta la tonifierea si imbunatatirea elasticitatii pielii, la prevenirea aparitiei ridurilor si imbatranirii premature a organismului.

Poate fi folosit pur sau in amestec cu alte preparate cosmetice. Un lucru sigur este acela ca nu face rau la piele cum se intampla cu alte produse ce sunt foarte concentrate si trebuie diluate. Acest avantaj al uleiului de argan se datoreaza compozitiei sale de acizi grasi omega-6 si omega-9 care se aseamana foarte mult cu cei din membranele celulelor umane.

ulei de argan

Uleiul de argan este un produs extraordinar si datorita continutului bogat in vitamine ce indeplinesc rol antioxidant. Are in special vitamina E, C, A si F. Cea mai importanta dintre acestea patru este vitamina E care se gaseste in cantitate mare si in forma cea mai buna comparativ cu cea din alte produse naturale si ajuta in combaterea radicalilor liberi, in prevenirea multor efectiuni ale pielii.

Dupa cum se stie, metabolismul organismului nostru duce la formarea radicalilor liberi care ataca structura organismului dar mai ales a pielii si deci se impune limitarea actiunii lor cu ajutorul antioxidantilor. Uleiul de argan este un produs natural utilizat pentru tratamentul pielii, foarte eficient in combaterea acestor radicali liberi deoarece este bogat in substante antioxidante, in vitamine necesare mentinerii sanatatii.

Citește și:  Metode de tratament pentru fisura anala

Prin continutul de steroli – spinasterol si schottenol (care apar doar in anumite plante) – uleiul de argan este un produs natural ce ajuta la combaterea inflamatiilor si la diminuarea absorbtiei de colesterol la nivelul intestinelor.

Cei care au anumite probleme cu tenul (acnee, varicela) pot folosi cu incredere acest ulei de argan deoarece ajuta la ameliorarea urmelor lasate de astfel de afectiuni. De asemenea este un bun remediu contra arsurilor, fisurilor, vergeturilor, iritatiilor, eczemelor si leziunilor pielii.

Uleiul de argan ajuta in netezirea ridurilor, protejarea tesuturilor de atacul radicalilor liberi, stimularea metabolismului celular, imbunatatirea functiei ficatului, tratamentul artritelor, bolilor reumatice, stimularea circulatiei sanguine, consolidarea sistemului imunitar si normalizarea hipertensiunii arteriale. De asemenea uleiul de argan are si proprietati afrodisiace.

Utilizarea uleiului de argan

Pentru netezirea ridurilor si imbunatatirea aspectului tenului – se aplica seara inainte de culcare 3-6 picaturi de ulei de argan pe fata si se realizeaza un masaj usor al pielii. Acest tratament este foarte bun pentru orice tip de piele, iar efectele sale hidratante se vor observa imediat, chiar dupa una sau doua zile de folosire a acestuia. Recomandat este sa se utilizeze masajul usor cu ulei de argan seara, deoarece se stie ca pielea este mai receptiva la tratamentele cosmetice pe timpul noptii.

Cei care folosesc alte produse cosmetice pentru piele, pot pune in acestea cateva picaturi de ulei de argan si astfel efectul lor va fi si mai bun, avand in vedere faptul ca acest ulei este hidratant si are o capacitate ridicata de a patrunde in piele si deci astfel va ajuta si alte substante naturale sa fie absorbite mai usor in tesuturile cutanate.

Masca cosmetica pentru hidratarea tenului – se amesteca o lingura miere de albine si o lingura ulei de argan, apoi se intinde in strat subtire pe fata, se lasa sa actioneze 15-20 minute, se clateste cu apa la temperatura camerei si se sterge cu un prosop fin. Prin acest tratament tenul va fi hidratat si catifelat.

Pentru pielea corpului – se foloseste un tratament cu ulei de argan sau un amestec de crema de corp si cateva picaturi ulei de argan. De asemenea se poate face o baie calda in care se adauga 10-15 picaturi ulei de argan, efectul va fi foarte bun pentru pielea corpului. Temperatura apei nu trebuie sa fie foarte mare, doar atat cat sa te simti bine, relaxat, rolul apei fiind acela de a dilata porii pielii si deci de a absorbi si mai usor uleiul de argan. Dupa un astfel de tratament pielea va fi moale, hidratata, iar aspectul ei imbunatatit.

Uleiul de argan ajuta in tratamentul unghiilor uscate si fragile – Se umple un pahar cu apa, se adauga 12 picaturi ulei de argan, se amesteca si se introduc in acest lichid degetele timp de 15 minute. Aceasta metoda de tratament se aplica de 2-3 ori pe saptamana si astfel efectele se vor observa imediat, unghiile vor fi mai rezistente iar aspectul lor imbunatatit.

Pentru ameliorarea durerilor articulare si combaterea vergeturilor si a celulitei se recomanda masajul cu ulei de argan.

Pentru ameliorarea celulitei se face masaj cu ulei de masline si ulei de argan (in procent de 1:1) timp de cateva minute, cu miscari circulare pe zonele cu probleme. La final se face o baie calda, apoi un masaj cu ulei de argan prin miscari energice pe suprafata pielii. Apoi se infasoara corpul cu un prosop mare si se sta timp de jumatate de ora pentru ca pielea sa se relaxeze.

Contra vergeturilor se foloseste masajul cu 6 linguri ulei de argan in amestec cu 20 picaturi ulei de aloe vera. Se face un masaj intens cu miscari circulare pe zona cu probleme si apoi se sterge pielea cu o panza moale.

Masca cosmetica cu ulei de argan pentru par este benefica pentru imbunatatirea aspectului acestuia, are efect de balsam natural, de restabilire a luciului parului uscat si decolorat. Dupa ce se aplica aceasta masca timp de jumatate de ora, parul va fi hidratat, mai sanatos, mai moale si mai stralucitor, va fi protejat de factorii mediului inconjurator, nu se va usca sub actiunea vantului si soarelui.

Pentru combaterea caderii parului se recomanda spalarea parului cu sampon, clatirea cu apa calda, apoi aplicarea unei masti cosmetice realizata din 5 picaturi ulei de cimbru si 2 linguri ulei de argan. Se maseaza pielea capului si firele de par cu acest amestec, se lasa sa actioneze timp de 30 minute, apoi se spala cu sampon si se clateste cu apa calda. Cei care au parul uscat pot folosi o masca cosmetica realizata din zeama de la o lamaie in care s-au adaugat 2 linguri de ulei de argan. Dupa o perioada de jumatate de ora, se spala parul cu sampon si se clateste cu apa, iar efectul va fi vizibil imbunatatit, parul va fi moale si lucios.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.