De ce avem apetitul crescut iarna si care este dieta pentru a arata bine primavara?

0
211
De ce avem apetitul crescut iarna si care este dieta pentru a arata bine primavara

Iarna avem probleme din cauza frigului dar si a cresterii in greutate, apetitul nostru fiind mai mare in sezonul rece. Specialistii in sanatate au scris despre interdependenta fiziologica si psihologica dintre frig si foame. Astfel se explica dorinta noastra de a manca mai mult iarna si tendinta de a acumula kg in plus.

Medicii spun ca astfel de simptome (din care face parte si cresterea poftei de mancare) apartin depresiei de iarna sau tulburarilor afective sezoniere care afecteaza oamenii in acest anotimp. Astfel de tulburari apar in fiecare an la un sfert din populatia globului sau chiar mai mult. Explicatia data de medici este foarte clara: oamenii sufera de frig, nivelul de serotonina scade si pofta de mancare creste.

Tot ei spun ca la oameni creierul stimuleaza sentimentul de fericire prin absorbtia de alimente grase si calorii, astfel apare tendinta de a manca in dorinta de mentinere a sentimentului de ,,fericire”. Cei care obisnuiesc sa consume alimente dulci, bogate in grasimi si amidon au un risc si mai mare de a se ingrasa, deoarece continutul neechilibrat de zahar din sange nu opreste pofta de mancare si astfel apare necesitatea de a manca si mai mult.

Dieta pentru a scapa de kg in plus in lunile de iarna

Consumul de ceaiuri si lichide calde elimina senzatia de foame.

Plimbarile in aer liber, cand este soare, ajuta organismul sa sintetizeze vitamina D si astfel dispar gandurile negative, starile depresive care duc la cresterea apetitului.

Alimentele care contin grasimi sanatoase ajuta la absorbtia vitaminelor liposolubile (A, D, E, K) in organism, insa trebuie consumate in cantitate moderata si luate din produse precum sunt: pestele, avocado si masline.

ceai de ghimbir

Mancarea poate fi condimentata cu ghimbir, cuisoare, ardei iute, scortisoara, deoarece astfel de mirodenii au efect revigorant, de incalzire, ofera un gust mai placut preparatelor. Radacina de ghimbir este renumita pentru scaderea in greutate, mai ales ceaiul din ghimbir care are rol de normalizare a apetitului in cazul in care acesta este foarte mare.

Citește și:  Alimentația și colesterolul din sânge – Ce legatură există între acestea?

Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, asigura necesarul de energie corpului daca este alcatuit din alimente corespunzatoare. Pentru a-i convinge pe cei care obisnuiesc sa sara peste micul dejun sa nu mai faca acest lucru, trebuie sa le spunem ca astfel se explica starile lor de letargie, frustrare, slabiciune si iritabilitate care le au dupa aceea din cauza proceselor metabolice care nu se mai realizeaza in mod normal.

Mai mult decat atat, apare dorinta de a manca mai mult decat trebuie la masa de pranz pentru a compensa si astfel stomacul se largeste si se ajunge la cresterea in greutate. Dimineata este recomandat sa se manance cateva fructe sau un iaurt cu fulgi de ovaz si fructe uscate.

Pentru a se mentine greutatea corpului in limite normale sunt indicate supele calde de carne de pui si legume care se pot servi la pranz in fiecare zi. Acestea au vitamine si substante nutritive, umplu rapid stomacul, au un continut redus de calorii si deci nu contribuie la cresterea in greutate. Legumele (cum sunt radacinile de morcovi, patrunjel, pastarnac, sfecla si gulii) au multe minerale, vitamine, fibre si astfel asigura sentimentul de satietate, ofera energie si incalzesc corpul.

Pentru sistemul nervos si buna functionare a creierului, nutritionistii recomanda pestele marin care contine o cantitate importanta de acizi grasi omega. Astfel se pastreaza si frumusetea pielii si a parului, se consolideaza sistemul imunitar si se combate depresia de iarna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.