Uleiurile vegetale au o cantitate mare de grăsimi polinesaturate și conțin acizi grași Omega-6. Sunt obținute prin extragere din diferite semințe ale unor plante. Sunt de natură vegetală, sursele pot fi: semințele de floarea soarelui, arahidele, semințele de in, soia, șofrănel, rapiță, porumb, sâmburi de palmier, etc. Un dezavantaj al acestor uleiuri procesate din semințe, industrial, este faptul că pot crește riscul de inflamații sistemice, mai ales dacă sunt consumate în exces. În concluzie, astfel de uleiuri bogate în grăsimi polinesaturate și acizi Omega-6 este necesar să fie consumate cu moderație.
Grăsimile polinesaturate nu pot fi sintetizate de organismul uman
Dintre acizii grași polinesaturați fac parte Omega-3 și Omega-6. Sunt acizi esențiali și pot fi introduși în organism prin alimente. Sunt necesari organismului dar aportul lor nu trebuie să fie în exces. Dintre avantajele consumului de alimente bogate în acizi grași Omega-3 și Omega-6 cel mai important este că ajută la buna funcționare a creierului. Acizii grași Omega-3 îndeplinesc funcții metabolice și structuale la nivelul creierului, scad riscul de boli cronice, reduc inflamațiile, mențin sănătatea retinei, îmbunătățesc performanțele vizuale și cresc memoria.
Acizii grași Omega-6 sunt importanți mentru metabolism, pentru funcționarea normală a creierului, pentru dezvoltarea corpului dacă sunt consumați în doză mică. În cantitate mare, acizii grași Omega-6 pot favoriza apariția inflamațiilor sistemice în organism. Acești acizi grași Omega-6 sunt necesari organismului pentru menținerea sănătății, dar nu în cantitate mare. Surplusul de acizi grași Omega-6 poate fi una din cauzele apariției inflamațiilor în organism. Ei se găsesc în uleiuri vegetale și deci consumul de astfel de uleiuri din semințe trebuie limitat.
Având în vedere faptul că uleiurile vegetale sunt folosite în foarte multe produse procesate, în preparatele culinare de la restaurante, de la fast-food, în sosuri de salate, chips-uri, se înțelege faptul că este destul de ușor ca în organismul nostru să apară un surplus de astfel de acizi grași Omega-6, de grăsimi polinesaturate. În plus de astfel de uleiuri (ce sunt nesănătoase în cantitate mare) pot fi un factor ce contribuie la creșterea riscului de diabet de tip 2, rezistență la insulină, de obezitate și cancer.
Uleiurile vegetale expuse la căldură, aer, lumină pot suferi un proces de râncezire sau oxidare a moleculelor din compoziția lor în contact cu oxigenul din aer. Se formează radicali liberi care sunt molecule reactive și în cantitate mare pot contribui la apariția unor boli grave: cancer, hipertensiune arterială, boala Alzheimer.
Împotriva oxidării există un mecanism de apărare dat de antioxidanți, însă uleiurile din semințe au foarte puțini antioxidanți ceea ce face ca procesul de râncezire să apară destul de rapid. Astfel de uleuri rafinate, procesate industrial, cu ajutorul unor solvenți chimici, pierd și o mare cantitate de antioxidanți sănătoși și astfel devin vulnerabili la oxidare, pot râncezi mai repede. Aceste grăsimi oxidate care sunt introduse prin hrana zilnică în organism pot fi transformate în substanțe toxice și deveni un factor nociv pentru sănătate. Pot afecta negativ în primul rând ficatul.
Aportul mare de grăsimi polinesaturate și mai ales de grăsimi deja oxidate sunt derivați toxici iar prin simplul fapt că ajung la membranele celulare (pe care în mod normal ar trebui să le ajute în dezvoltarea lor normală) nu fac decât să le slăbească și să le facă să devină vulnerabile în fața factorilor externi. Astfel se explică faptul că grăsimile polinesaturate și acizii grași Omega-6 pot contribui la dezvoltarea bolilor sistemice, dacă sunt consumate în cantitate mare.
Uleurile din semințe au o cantitate foarte mică de acizi grași Omega-3 și foarte mulți acizi grași Omega-6. Prin consumul lor în cantitate semnificativă (acest lucru se întâmplă frecvent în alimentația noastră zilnică) se strică echilibrul acizilor grași în organism. Faptul că în organism acizii grași Omega-6 sunt în cantitate mai mare va face ca să existe mai multe substanțe inflamatoare și mai puține antiinflamatoare și astfel sunt favorizate inflamațiile sistemice. Aczii grași polinesaturați în cantitate mare afectează metabolismul organismului și pe cel celular.
Cei care consumă frecvent ulei de măsline trebuie să fie atenți ca acesta să fie extravirgin, adică presat la rece, fără expunere la căldură și fără aport de substanțe chimice sau solvenți artificiali. Majoritatea uleiurilor de măsline sunt rafinate, au o cantitate mare de acid oleic și sunt procesate prin intermediul substanțelor chimice nesănătoase.