Află de ce apar varice sau vene dilatate și cum se poate preveni formarea lor!

0
701
1-varice

Tulburările circulatorii venoase se pot traduce prin varice, respectiv vene dilatate, care pot fi observate cu ușurință sub forma unor cordoane șerpuitoare, situate îndeosebi sub pielea gambelor, uneori chiar urcând până pe fața anterioară internă a coapsei.

Navigare rapidă în articol:

Început de varice, cauze, simptome

Ce sunt varicele și de ce apar? Varicele apar la membrele inferioare din cauza așa numitei presiuni hidrostatice, mai exact, atunci când omul stă foarte mult timp în picioare, însă și efortul prelungit contribuie, din păcate, la înaintarea acestei expresii a tulburărilor circulatorii venoase.

După cum știm, la nivelul membrelor inferioare există două rețele venoase, și anume cea superficială și cea profundă. Varicele apar în rețeaua superficială. Mai simplu decât atât, venele din rețeaua profundă sunt înconjurate de mușchi care, la fiecare contracție, le presează, pe când cele din rețeaua superficială sunt la exterior, fiind lipsite astfel de un suport. Venele sunt prevăzute cu valve, ce asigură o circulație în sens unic. Când varicele apar, aceste valve sunt, din păcate, insuficiente, căci imediat ce bolnavul se ridică în picioare, venele dilatate se umplu de sus până jos.

Știm bine că aceste tulburări sunt frecvente în rândul femeilor. Însă care este factorul care le declanșează? În multe cazuri, s-a identificat un factor familial, pacientele având în familie și alte femei care prezentau ulcer varicos, edem cronic al gambelor s.a. Deci se poate vorbi despre varice ereditare.

Varice – Cauze

Totodată, la apariția varicelor sunt predispuse îndeosebi femeile care stau mult timp în picioare și fac un efort considerabil.

În prezent, cele mai mari probleme în acest sens sunt obezitatea și faptul că majoritatea femeilor ignoră sfatul medicului, și anume să poarte încălțări cu o talpă cât mai confortabilă și pe aceeași linie cu talpa propriu-zisă a piciorului. Însă, chiar și așa, obezitatea este principalul factor care declansează apariția varicelor. Aici, intervine și sedentarismul, agravând boala. Acestora, dacă li se mai adaugă și repercursiunile unei intervenții ginecologice, tulburările circulatorii venoase se pot agrava, intervenind astfel riscul tromboflebitei sau a emboliei pulmonare urmată de infarct.

Varice – Simptome

Semnele bolii se traduc prin:

  • Oboseala intensă, greutate în gambe
  • Dureri ce survin odată sau după un efort prelungit ori după ce pacienta a stat mult timp în picioare
  • Apar dureri accentuate chiar în ortostatism (poziția verticală a corpului) și în mers.

Care sunt consecințele apariției varicelor, a insuficienței venoase?

Există posibilitatea ca să se pună problema unui ulcer cronic, care este complicația tardivă a acestei insuficiențe venoase.

O consecință destul de gravă ar fi infectarea ce va duce la cangrena venoasă, astfel impunându-se amputația piciorului.

Tocmai de aceea, este indicat să se apeleze de îndată la un medic de specialitate, cu atât mai mult cu cât se știe ca în familie au mai existat femei care au prezentat forme severe ale acestei boli. De pildă, trebuie să știți că insuficiența venoasă cronică, în cazurile în care este necesar un repaus prelungit la pat, poate duce la infarct pulmonar. Înainte, apare tromboza venoasă, iar de la acest nivel, vor porni cheaguri care se vor întoarce la inimă și care apoi vor ajunge în circulația pulmonară. De aici până la infarctul pulmonar nu va fi, din păcate, decât un pas mic.

Citește și:  Ceai verde cu măceșe – Soluția naturală pentru întărirea imunității și prevenirea deficitului de vitamine

Pe de altă parte, tromboflebita este complicația cea mai severă a insuficienței circulatorii venoase. În acest sens, trebuie să rețineți că tromboflebita superficială ce se manifestă prin durerea simțită la nivelul unor varice nu este tocmai periculoasă. În schimb, tromboflebita care apare la nivelul venelor profunde, mai exact în acea rețea profundă despre care vorbeam la început, este extrem de periculoasă, căci un ram mai mic sau mai mare al arterei pulmonare poate fi astupat. De regulă, acest fel de tromboflebită și anume profundă, apare cu precădere în rândul femeilor obeze, sedentare. Însă nu sunt ocolite nici femeile operate, gravide ori lehuze. Trebuie să rețineți că această complicație poate fi prevenită prin mobilizarea sângelui. Altfel spus, trebuie să vă mișcați picioarele, astfel încât sângele să nu ajungă să se închege.

Varice – Prevenire și tratament

Totodată, este important de știut că apariția varicelor poate fi prevenită. Înainte de toate, știind că în familie au existat femei care au prezentat o astfel de boală, veți evita statul prelungit în picioare sau efortul prelungit.

Trebuie să alegeți o profesie care să vă solicite în mod egal, mai exact, trebuie să alegeți un loc de muncă tributar unui stil de viață sănătos. Aceasta nu înseamnă neapărat că nu trebuie să stați în picioare foarte mult sau să faceți vreun efort prelungit. Acesta din urmă este chiar indicat, dar din nefericire se poate agrava odată ce varicele au apărut. Ideea este ca nimic să nu fie în exces. Ba chiar, nu trebuie să vă gândiți că trebuie să stați toată ziua pe un scaun, cu atât mai mult cu cât sedentarismul poate complica varicele.

În prezent, medicii recomandă și purtarea unor ciorapi elastici, însă este recomandat să cereți un consult imediat ce lucrurile nu se prezintă în ordine. De asemenea, puteți să alegeți câteva exerciții cardio pe care să le faceți zilnic, cum ar fi alergatul, mersul pe jos sau pe bicicletă, ori înotul.

Mai mult decât atât, talazoterapia este iarăși benefică. Talazoterapia poate vindeca oamenii de boli. Nu sunt însă deloc benefice expunerile prelungite la soare.

Este recomandat un tratament naturist varice, de exemplu cu oțet de mere și miere care ameliorează varicele și în plus ajută și în tratamentul artritei, scade hipertensiunea arterială, are efect benefic în cazuri de nevralgie, insomnie, gripă, răceală, alopecie, alergii, halenă, sinuzită, intoxicație cu alcool, obezitate, insuficiență tiroidiană, afecțiuni degenerative. Pentru varice, se masează zona afectată de două ori pe zi – dimineața și seara – cu oțet de mere și miere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.