Verbina (Verbena officinalis), plantă ce susține sistemul nervos

0
2380
Verbina (Verbena officinalis), plantă ce susține sistemul nervos

Verbina este o plantă perenă, cunoscută pentru proprietățile sale medicinale, care o fac să fie utilizată în tratamentul multor afecțiuni. Cel mai important lucru la verbină este faptul că susține sistemul nervos. Are efect benefic asupra minții, te face să fii detașat de probleme, să devii chibzuit, să dobândești o stare de liniște și armonie în adâncul sufletului, să scapi de stres, nervozitate, depresie și insomnie.

Verbina face parte din familia Verbenaceae și are denumirea științifică de Verbena officinalis. Este cunoscută și cu numele de urzicuță, spornic, vervenă sau măturiță. Această plantă sălbatică era folosită în antichitate ca plantă de leac dar și ca plantă magică. Vrăjitorii din Evul Mediu o foloseau împreună cu alte plante perene în ritualurile lor magice sau pentru vindecarea unor boli.

Verbina este o plantă care apare în Europa, nordul Africii și Asia. Poate crește înaltă de cel mult 1 m, are frunzele opuse, de culoare verde închis, tulpina în patru muchii, iar florile roz-violacee (apar în perioada lunilor de vară). Această plantă crește în sol arid, fiind una din plantele frecvent întâlnite pe câmpuri, la munte sau pe marginile drumurilor.

De la verbină se folosesc florile, frunzele, lăstarii și tulpina. Acestea conțin substanțe saponozide, substanțe amare, taninuri, mucilagi, substanțe iridoide, adenozină, betacaroten, citral, acid ursolic, verbenin, verbenalină, aucubină și altele.

Citește și:  Dalacul (Paris quadrifolia), planta ce ajuta in tratamentul nevralgiilor

Verbina

Proprietățile sale analgezice și antiinflamatoare sunt motivul pentru care este utilizată în tratamentul durerilor de cap, migrenelor, durerilor de dinți, nevralgiilor provocate de lumbago sau sciatică, durerilor intercostale, junghiurilor, gutei, loviturilor, durerilor reumatismale, durerilor de ochi, echimozelor, contuziilor, etc.

Ajută și în tratamentul plăgilor, abceselor, ulcerațiilor deoarece are efect cicatrizant, calmant, antiinflamator și astringent. Mugurii verbinei au efect diuretic, antireumatic, antiinflamator, antipiretic, calmant, astringent, de stimulare a digestiei și analgezic.

Verbina promovează sănătatea colecistului, a ficatului, crește lactația, reduce hipertensiunea arterială, combate stresul, tratează insomnia și depresia. Are efect benefic în cazuri de răceală, gripă, tuse, deoarece conține substanțe saponozide. Este eficientă și în tratamentul afecțiunilor urinare, în litiază și hematurie, probabil datorită proprietăților diuretice pe care le are.

Planta te ajută să scapi de blocajele emoționale, să te calmezi, să devii echilibrat în luarea deciziilor, să fii împăcat cu tine, calm, răbdător și detașat.

Această plantă nu trebuie folosită de femeile care alăptează sau care sunt însărcinate deoarece are efect de stimulare a contracțiilor uterine. Nu se folosește în doze mari deoarece poate da stări de greață și vărsături.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.