Viermii intestinali si pericolele lor

0
172
Viermii intestinali si pericolele lor

In prezent, exista doua feluri de viermi intestinali. Giardia face parte din prima categorie, alaturi de altii, pentru ca este un organism format dintr-o singura celula. Parazitii mai mari pot ajunge pana la cativa metri in lungime si au mai multe celule. Dintre acestia, de mentionat sunt limbricii sau tenia. Nu mai putin de jumatate dintre copii au, la un moment dat, unul sau mai multe tipuri de viermi.

Giardia se instaleaza, in dese cazuri, la copiii din zona urbana, in vreme ce tenia, limbricii sau oxiurii apar la copiii din zonele de sat. Cainii fara stapan sunt printre purtatorii a multor bacterii si paraziti, inclusiv al celor responsabili cu infectarea cu aceste tipuri de viermi. Mai jos va vom prezenta, pe scurt, cativa dintre viermii intestinali cei mai comuni si va vom oferi cateva sfaturi in ceea ce priveste metodele de exterminare ale acestora.

Giardia cauzeaza diareea si apare cu precadere la copii, dar in unele cazuri se instaleaza si la cei mari. Modalitatile de transmitere ale parazitului se realizeaza prin consumul de apa sau mancare infectata, dar si daca nu aveti grija de igiena dumneavoastra. Giardia cunoaste doua tipuri: cea de adult si cea de chist. Cele din urma cauzeaza infectia la om. Odata ce a patruns in organismul nostru, va merge la intestine, unde va deveni adult.

Pe langa diaree, giardia mai este responsabila si de puternice dureri de stomac, stari de voma si de balonarea noastra. Daca vedeti ca toate medicamentele pe care le incercati nu au niciun efect, iar diareea persista pentru mai mult de cinci-sase zile, atunci mergeti de urgenta la un medic. Tratamentul este simplu: se vor utiliza medicamente antiparazitare. Ceea ce este vital este ca toti cei cu care ati intrat in contact direct sa ia aceste medicamente, in mod preventiv, pentru ca parazitul este contagios.

Oxiurul este un vierme foarte mic (de cele mai multe ori nu depaseste un centimetru). La inceput, femelele depun ou, care se vor transforma in larve si, mai apoi, in adulti. Oxiurul salasluieste in intestinul subtire. Femelele depun ouale in zona perineala a organismului, iar larvele rezultate migreaza din nou spre intestinul subtire.

Daca simtiti o senzatie de mancarime puternica in zona anusului, cu precadere seara si noaptea, mergeti de urgenta la doctor si spuneti-i despre acest lucru. De asemenea, oxiurii cauzeaza stari accentuate de oboseala, dar si anxietate. Ca si in cazul giardiei, cele mai bune metode de tratare le reprezinta folosirea medicamentelor antiparazitare. Cateodata, oxiurii pot fi observati in urma verificarii scaunelor dumneavoastra.

Citește și:  Insolatia: cauze, remedii si primul ajutor

Viermii intestinali

Mai departe, ne vom referi la limbrici. Ei sunt cauzati de catre un vierme care poate atinge pana la 40 de centimetri in lungime. Ingestia oualor in care traiesc paraziti produce infestarea. Larvele eclozeaza in intestinul subtire, iar limbricii se dezvolta si pornesc inspre plamani si, mai apoi spre trahee, de unde-si reiau ciclul.

Afectiunea poate fi observata in cazul in care suferiti de stari de voma, de astenie, dar si de crampe stomacale si de lipsa de pofta de mancare. Viermii sunt eliminati in timpul scaunelor, insa ouale lor vor ramane in organism pana la aplicarea unui tratament antiparazitar.

Chistul hidatic este o boala parazitara in care omul este infectat cu niste viermi foarte periculosi. La fel ca la limbrici, ouale sunt ingerate si patrund in intestine. De acolo, larvele si ulterior adultii isi fac lacasul in organele interne ale bolnavilor, unde formeaza chisturi. Spre deosebire de ceilalti viermi, in acest caz se poate impune interventia chirurgicala, insa totusi medicamentele raman principala metoda de eliminare a problemei.

Este foarte important sa nu indepartati chisturile din organele interne, pentru ca pot aparea efecte foarte rele pentru dumneavoastra. Cainii sunt printre cei mai nocivi purtatori ai chistului hidatic. De aceea, trebuie sa aveti foarte mare grija sa nu atingeti animalele de pe strada, intrucat nu stiti sigur daca au fost deparazitate sau nu.

In cazul in care copilul dumneavoastra s-a imbolnavit, este important sa anuntati unitatea de invatamant la care acesta invata, intrucat riscul unei contaminari in masa este probabil. Nu riscati nimic si nu va fie teama sau jena. In fond, toti am avut cel putin o data de-a lungul vietii noastre viermi intestinali. Trebuie sa constientizati periculozitatea acestora si faptul ca, daca nu sunt tratati, pot aparea probleme mai ample care nu vor putea fi rezolvate in cel mai scurt timp posibil.

Teniile Solium si Saginata se raspandesc in organismele noastre daca se consuma carne de vita infectata. Dimensiunile viermelui sunt foarte mari, ele ajungand pana la cativa metri. Un lucru ingrijorator este acela ca aceasta infectie nu prezinta, in cele mai multe cazuri, simptome. Totusi, daca observati ca aveti dureri abdominale si stari de greata, verificati-va scaunul, intrucat viermii sunt eliminati in acest fel. Tratamentele antiparazitare sunt si ele cele mai indicate in aceasta boala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.