Răceala ne afectează mai ales în anotimpul de toamnă și iarnă. Nu trebuie să dăm vina pe anotimpul rece deoarece, virușii sunt cei care provoacă infecții ale căilor respiratorii. Medicii au concluzionat că cei mai mulți pacienți care suferă de răceală sunt în sezonul rece, deoarece astfel de viruși ce produc infecții ale tractului respirator superior se dezvoltă mai rapid la temperaturi scăzute.
Răceala poate fi produsă de mai mult de 200 de viruși, dar mai ales de rinovirusuri. După pătrunderea unui virus în organism, această infecție a căilor respiratorii superioare se instalează în decurs de 24 de ore. În majoritatea cazurilor, o răceală se vindecă în 7-10 zile.
Fiecăruia din noi îi displace să răcească. Din nefericire, răceala ne afectează pe toți, se apreciază că un adult poate răci de două ori pe an. Se întâmplă frecvent în sezonul rece să fim în apropierea unei persoane și ea să strănute, iar după câteva zile să ne simțim rău, să avem primele simptome de răceală, care cu siguranță se vor manifesta mai intens când boala se va instala complet.
De multe ori credem că avem gripă sau alergie, deoarece unele simptome se pot asemăna cu cele din cazul acestor boli. Fără tratament corespunzător, răceala se poate vindeca de la sine, insă există și posibilitatea de a se agrava și suferi de alte boli serioase – bronșită, infecții ale sinusurilor, infecția urechii medii – mai ales dacă se continuă să se facă și muncă fizică în aer rece sau nu se respectă anumite reguli de prevenire a acestei infecții.
Având în vedere aceste aspecte, fiecare om își dorește să prevină răceala. Una din teorii frecvent vehiculate este că vitamina C previne răceala, dar nu este adevărat. Vitamina C nu face decât să întărească sistemul imunitar al organismului. Din păcate nu este niciun remediu care să prevină răceala.
Vitamina C nu scade riscul de răceală în rândul oamenilor. În plus, aportul de vitamina C după răceală nu mai ajută la nimic, ea nu mai are efect, după ce virusul s-a instalat. Medicii consideră că nu există nici o pilulă care să prevină răceala. Cel mai sigur mod de a nu răci este să previi această infecție a căilor respiratorii superioare care este provocată de un virus. Oamenii recurg frecvent la suplimente de vitamina C în dorința de a preveni răceala, însă aceasta ajută doar la stimularea imunității.
Studiile au arătat că oamenii care iau frecvent vitamina C nu sunt feriți de răceală, se pot îmbolnăvi și ei. În mod normal nu ar trebui luate pilule de vitamina C în exces, pentru a fi sănătoși, mult mai eficient este să se consume fructe și legume ce au vitamine, minerale și alte substanțe active, toate fiind necesare pentru o bună imunitate a organismului.
La primele semne de răceală este important să-ți consolidezi sistemul imunitar al organismului pentru a stopa înmulțirea virușilor, iar acest lucru se face prin respectarea unor reguli ce țin de un stil de viață sănătos.
Somnul este necesar pentru sănătate, pentru a fi odihnit tebuie să dormi 7-8 pe noapte. Astfel corpul va fi pregătit să lupte cu infecția. Igiena mâinilor este importantă pentru prevenirea îmbolnăvirii. Se face cu apă caldă și săpun sau cu gel de igienizare ori șervețele umede cu alcool.
Alimentația sănătoasă și echilibrată ajută la consolidarea sistemului imunitar al organismului și astfel acesta va putea să lupte împotriva agenților patogeni. Nu uita de sport, prin activitate fizică regulată îți menții corpul în formă și stimulezi imunitatea. Nu sta în apropierea persoanelor care strănută, pentru că acesta este un mod foarte simplu de a lua viruși.