Vitaminele din complexul B

0
205
Vitaminele din complexul B

Cele mai multe vitamine nu pot fi produse de catre organismul uman, de aceea acestea reprezinta o componenta esentiala a dietei, absenta lor putand provoca boli grave. Primul care a evidentiat, in mod clar si sistematic, rolul vitaminelor in mentinerea starii de sanatate, a fost medicul militar olandez Christiaan Eijkman, care, aflat in Indii, spre sfarsitul secolului al XIX-lea, a reusit sa identifice cauzele bolii beri-beri – deficitul de vitamina B1, cauzat de malnutritie, avand drept consecinte o oboseala extrema, insuficienta cardiaca si probleme neurologice.

Pentru aceasta descoperire, Eijkman a primit Premiul Nobel, in 1929. Progrese majore in studiul vitaminelor s-au facut abia in secolul al XX-lea, observandu-se ca acestea, spre deosebire de carbohidrati, grasimi si unele proteine, nu sunt metabolizate, pentru producerea de energie, si ca organismul are nevoie, in anumite doze, de diverse vitamine, care au fost stabilite de catre organismele internationale specializate in ceea ce se numeste “necesarul zilnic” (NZ). In 1912, biochimistul polonez Kazimierz Funk este primul care a reusit sa izoleze vitamina B1 si tot el a avansat termenul de “vitamine” (“vita”-viata si “amine” – compusi organici).

Vitaminele din complexul B sunt hidrosolubile, sunt implicate in eliberarea energiei din alimente si, cu exceptia vitaminei B12, nu pot fi stocate in organism, surplusul fiind eliminat prin urina, de aceea este nevoie ca organismul sa fie alimentat astfel incat sa se acopere necesarul zilnic, cu atat mai mult cu cat stresul, alcoolul, cafeaua, tutunul, zaharul, anticonceptionalele, antibioticele sunt inamici redutabili ai vitaminelor B.

Vitamina B1 (Tiamina)

Rolul Tiaminei este de a converti grasimile si carbohidratii in energie, de a preveni acumularea produsilor toxici, rezultati din metabolism, in organism, si care ar afecta buna functionare a sistemului nervos si a inimii. Sustine performantele intelectuale si starea de buna-dispozitie. Simptomele carentei de B1 sunt: oboseala accentuata, probleme digestive, pierderea poftei de mancare, dureri abdominale, slabiciune musculara, umflarea membrelor, dificultati de concentrare, depresie.

Necesarul zilnic de vitamina B1 este de aproximativ 1 mg, care poate fi luat, de exemplu, din sase felii de paine integrala sau din cartofi (mai ales cei fierti in coaja, care pierd mai putina vitamina prin fierbere), carne de porc, maruntaie (ficat, inima, rinichi), fasole, orez brun, cereale (cu adaos de vitamina B1) etc.

Vitamina B2 (Riboflavina)

Riboflavina potenteaza si functia vitaminelor B5 si B6, iar necesarul este dictat de rata metabolica a fiecarei persoane (barbatii, femeile gravide, copiii si adolescentii in crestere au nevoie de mai multa vitamina B2).

In cazul carentei de B2, simptomele sunt: tremuraturi, dureri de cap, urechi infundate, crampe musculare, insomnie, buze uscate, iritatii pe limba, acnee, senzatia de nisip in ochi, cataracta etc. Principalele surse de vitamina B2 sunt: laptele (trei sferturi de litru de lapte acopera necesarul zilnic de B2), oua, carne de pasare, de vita, cereale etc.

 

Vitamina B3

Este utila, in special, in formarea neurotransmitatorilor, in buna functionare a sistemului digestiv, intr-un aspect frumos al pielii si in producerea energiei in celule. Necesarul zilnic este de 16-17 mg, pentru barbati, 12-13 mg, pentru femei. Absenta Niacinei provoaca: oboseala, ameteala, dureri de cap, hipoglicemie, pierderi de memorie, stare de anxietate, dementa. Cele mai bune surse de niacina sunt: ficatul, carnea slaba de pui, peste (somon), leguminoasele, alunele, nucile etc. Indirect, organismul poate sintetiza vitamina B3 din lapte, oua si branza.

Citește și:  Vita-cu-baloane (Cardiospermum halicacabum), planta medicinala si decorativa

Vitamina B5 (Acidul pantotenic)

vitamin B

Acidul pantotenic (denumirea vine din limba greaca si inseamna “larg raspandit”) se gaseste, de regula, in alimentele de origine vegetala – painea integrala, alune, nuci, fructe uscate (mai ales, caise si prune). Nu s-a stabilit o daza zilnica necesara de vitamina B5, pentru ca este prezenta in multe alimente si se presupune ca organismul reuseste sa isi ia cantitatea necesara, dar absenta ei determina: oboseala, depresie, iritabilitate, insomnie, senzatia de talpi fierbinti, caderea parului si albirea, inainte de vreme, a acestuia.

Vitamina B6 (Piridoxina)

Vitamina B6 (Piridoxina) mai este denumita si “vitamina feminina”, pentru ca este recomandata pentru ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual (schimbari de dispozitie, balonari) si pentru contracararea efectelor secundare ale anticonceptionalelor. Doza zilnica recomandata este de 1-1,5 mg si poate fi luata din carne de pui, peste, maruntaie, oua, cartofi, soia, orezul brun, nuci, paine integrala.

Rar se intampla sa se ajunga la deficit de vitamina B6, in organism, si atunci, simptomele ar putea fi: nervozitate, decolorarea limbii, probleme cu pielea (descuamare), crampe musculare, lipsa de coordonare a miscarilor. Efectele benefice ale Piridoxinei sunt sustinute de B1, B2, B5, vitamina C, magneziu, potasiu si sodiu.

Vitamina B7 (Inositol)

Inositolul controleaza nivelul colesterolului si intervine in sanatatea parului.

Vitamina B9 (Acidul folic)

Acidul folic este esential pentru prevenirea malformatiilor fatului. Absenta lui din organism are drept urmari: oboseala, ulcere stomacale, pierderi de memorie, leziuni la coltul gurii, avort spontan, par tern, depresie, schizofrenie.

Vitamina B12 (Cianocobalamina)

Vitamina B12 are un puternic efect anti-anemie (aceasta boala fiind caracterizata de un deficit in producerea globulelor rosii), ajuta la formarea ADN-ului, ARN-ului si a mielinei (stratul alb care inconjoara celulele nervoase). Absenta vitaminei B12 din corp se manifesta si prin letargie, pierdere in greutate, lipsa poftei de mancare, dificultati in deplasare, extremitati dureroase, dureri de spate, sterilitate, tulburari menstruale, mirosuri corporale urate, alergii, trezirea cu greutate, dimineata etc.

Vitamina B12 se gaseste in alimente de origine animala, peste alb, ou (un ou asigura necesarul zilnic de B12, adica 1,5 mcg), cereale, fructe de mare etc.

Specialistii subliniaza, in unanimitate, ca, pentru un organism capabil sa faca fata unui ritm de viata alert, solicitant, pentru starea generala de sanatate, este nevoie de suplimente de vitamine din complexul B. Acestea se gasesc in comert sub forma de comprimate sau de capsule, care contin cele opt vitamine B, in proportii variabile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.