7 plante de pădure pe care ar trebui să le ai în grădina ta

0
10

În țara noastră, există numeroase plante de pădure, care sunt comestibile și care sunt mai mult sau mai puțin cunoscute. Aceste plante sunt alimente absolut incredibile, bogate în elemente active, vitamine și minerale importante pentru sănătatea organismului.

Navigare rapidă în articol:

  1. Plante comestibile, utilizate ca alimente
  2. Plante de pădure folosite în gastronomie

1. Plante comestibile, utilizate ca alimente

Oamenii care iubesc plantele, în toată varietatea și unicitatea lor, probabil că le folosesc pe acelea comestibile, în gastronomie. Unele plante de pădure sunt considerate buruieni, însă având în vedere proprietățile lor deosebite, ar putea ocupa un loc de cinste în grădina oamenilor.

Ne referim desigur la plantele medicinale, aromatice, etc. Astfel de plante ar putea aduce și un plus de culoare și frumusețe sezonieră în grădinile oamenilor.

2. Plante de pădure folosite în gastronomie

Spanac sălbatic – Chenopodium album

Această plantă, considerată o buruiană, este iubită și de găini, nu doar de oameni. Planta este denumită și lobodă sălbatică, căpriță sau piciorul caprei.

Spanacul sălbatic este apreciat pentru beneficiile sale culinare și nutriționale. Are o aromă plăcută, ușoară și se consumă crud, în salate sau fiert, gătit. Are un conținut semnificativ de acid oxalic, dar și de proteine, vitamine și minerale. Prin fierberea plantei, acidul oxalic este distrus.

Recomandat este să consumi spanacul sălbatic atunci când planta este mai tânără, când frunzele sale sunt mai fragede și gustul lor este mai plăcut, aroma fiind neutră. Textura plantei este oarecum solidă, deci ar putea fi amestecată cu salata de marole și mai puțin cu legume, precum varza. Frunzele și lăstarii se folosesc în diferite preparate culinare, la plăcinte, omlete, supe, ciorbe, salate, tarte și tartine.

Beneficii pentru sănătate:

  • Ajută în tratamentul constipației
  • Îmbunătățește peristaltismul intestinal
  • Protejează ficatul, combate diareea
  • Reduce nivelul de zahăr din sâge
  • Crește nivelul de hemoglobină, are fier
  • Ajută la regenerarea vaselor de sânge, a capilarelor
  • Îmbunătățește producerea de colagen
  • Stimulează imunitatea organismului

Semințele de spanac sălbatic se culeg toamna (octombrie-noiembrie) și sunt destul de asemănătoare cu semințele de quinoa, doar puțin mai mici și de culoare neagră. Despre aceste semințe comestibile s-a spus că erau folosite chiar și în epoca de piatră și de vikingi. Semințele sunt bogate în proteine, calciu, potasiu și fosfor.

Vezi aici un video despre spanac sălbatic:

Răcovina – Stellaria media

De la răcovină se consumă florile, frunzele și tulpinile. Acestea sunt bune crude sau fierte, conțin vitamine A, C, flavonoizi, saponine, fitosteroli, antioxidanți, lecitină, magneziu, fier, zinc și calciu.

Ceaiul din răcovină este un bun remediu pentru simptomele de artrită reumatoidă – dureri și inflamații. La fel de eficientă este și tinctura din această plantă medicinală.

Alte beneficii ale plantei:

  • Ajută la ameliorarea congestiei pulmonare, a inflamației nasului și a sinusurilor, are proprietăți expectorante, antioxidante, detoxifiante
  • Prin substanțele saponine ajută în calmarea tractului digestiv, creșterea permeabilității mucoaselor și absorbția nutrienților
  • Are proprietăți diuretice și laxative, ajută la eliminarea toxinelor din organism, prin rinichi și intestin
  • Are lecitină naturală care stimulează metabolismul grăsimilor
  • Previne obezitatea și ajută în scăderea nivelului de colesterol rău
  • Menține sănătatea tractului digestiv.
Citește și:  Maslinul si fructele sale miraculoase

Vezi aici un video despre răcovina:

Ceara albinei – Asclepias syriaca

Această plantă înflorește toată vara și este cunoscută și cu denumirea de floarea fluturilor sau floarea de papagal. Aceasta crește mai ales în poieni și pe câmpuri în țara noastră. Gustul ei este incredibil de delicios. Planta se gătește, se fierbe de 2 ori, se aruncă apa de 2 ori, în acest fel se elimină niște substanțe glicozide cardiace din ea. Pentru a recunoaște planta, trebuie să fiți atenți la tulpina ei, când aceasta se rupe, este goală în interior. În acest fel nu o veți confunda cu vreo altă buruiană.

Beneficii pentru sănătate:

  • Conține proteine, acid palmitic, nicotină, glucoză
  • Are efect diuretic, cicatrizant, sudorific, laxativ, calmant, expectorant
  • Ajută în ameliorarea simptomelor în cazuri de bronșită, astm, cancer, pneumonie, ulcer, reumatism, gonoree.

Indienii spuneau despre această plantă că ar putea induce sterilitatea și o foloseau ca anticoncepțional.

Muștar de usturoi, usturoița – Alliaria petiolata

Această plantă este foarte nutritivă, conține foarte multă vitamina C în compoziția ei. Muștarul de usturoi este foarte ușor de consumat sub formă de pesto sau alte sosuri de acest gen.

Beneficii ale plantei:

  • Conține săruri minerale, vitamina A și C, substanțe glicozide, uleiuri esențiale, substanțe saponine și glicozide
  • Nu se consumă în cantitate foarte mare pentru că are și o cantitate mică de cianide, care ar putea da stări de greață
  • Ajută la detoxifierea corpului, purificarea sângelui, calmarea tusei, eliminarea viermilor intestinali, tratamentul bronșitei, asteniei de primăvară și astmului
  • Are prorpietăți diuretice, digestive, expectorante, antiinflamatoare, dezinfectante.

Urzica

Această plantă medicinală se folosește și în gastronomie și pentru tratamentul unor afecțiuni și boli.

Ceaiul de urzică are numeroase utilizări pentru sănătatea organismului.

Grașiță, iarba-porcului, iarba-grasă sau Portulaca oleracea

Această plantă se folosește la gătit și are un gust bun, mai ales dacă este folosită crudă, la salate sau chiar în rețete de smoothie. Aroma sa este plăcută. Având în vedere că are acid oxalic, este mai bine să fie gătită, fiartă, pentru a distruge acest acid.

Această plantă are un conținut ridicat de acizi grași Omega-3 (mai mare decât cel din uleiul de pește); conține și acid alfa-linolenic, acid gama-linolenic, acid alfa-tocoferol, acid ascorbic, magneziu, potasiu, fier, calciu, cupru, substanțe antioxidante, carotenoizi, vitamine A, B, C și E.

Alte beneficii ale plantei:

  • Îmbunătățește circulația sângelui
  • Menține sănătatea inimii, a sistemului cardiovascular
  • Are proprietăți antioxidante și nutriționale
  • Previne și combate bolile gastro-intestinale
  • Previne anumite tipuri de cancer
  • Are cel mai ridicat nivel de Omega-3 (stimulează sănătatea inimii), dar și alți nutrienți, cum ar fi vitamina A , C și E
  • Menține sub control simptomele tulburării de deficit de atenție, hiperactivitate, ADHD, autism
  • Ajută în cazuri de astm, osteoporoză, la reducerea nivelului de colesterol din sânge
  • Facilitează eliminarea kg în plus
  • Crește imunitatea organismului și previne cancerul.

Vezi aici un video despre iarba-grasă:

Păpădia – Taraxacum officinale

Fiecare parte a acestei plante este bună pentru sănătate. Păpădia menține sănătatea ficatului, este folosită ca medicament și ca aliment pentru organism.

Ceaiul de păpădie ajută la scăderea în greutate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.