Vitiligo este o afectiune foarte putin cunoscuta in randul majoritatii locuitorilor acestei planete. Adevarul este ca in comparatie cu alte boli precul SIDA, cancerul de toate formele, chiar si fracturi, frecventa acestei boli la nivel mondial este destul de redusa. Studiile de specialitate au dovedit faptul ca sub 1% din populatia Terrei este afectata de acesta boala.
Insa ce este „vitiligo”? Este o afectiune care determina tulburari de pigmentare, tulburari care se traduc prin diminuarea sau chiar absenta pigmentului din epiderma. Ca urmare a lipsei acestui pigment, denumit stiintific melanina, pielea are o culoare alba, foarte palida.
Desi boala afecteaza corpul in primul rand estetic, din punct de vedere medical boala nu este grava si nu genereaza complicatii sau chiar moartea pacientului. Nu se cunosc foarte multe detalii cu privire la originea acestei afectiuni sau toti factorii care declanseaza, insa un lucru sigur reiese din studiile de specialite. In 1 din 3 cazuri boala este ereditara. Boala nu este contagioasa.
Insa aceasta afectiune nu este „prim solista”, ci in cele mai multe cazuri boala insoteste alte afectiuni principale precum:
- Afectiuni localizate la nivelul tiroidei.
- Diabet zaharat.
- Lupus eritematos sistemic.
- Psoriazis.
- Poliartitra reumatoida.
- Insuficienta suprarenala.
- Boala Biermer.
- Pelada.
Din punct de vedere simptomatic acesta afectiune prezinta ca semn distinctiv de manifestare, urmatorul mod de manifestare: pe suprafata pielii se remarca pete extrem de fine de culoarea fildesului. Petele sunt delimitate de o suprafata mai inchisa. Aceste pete apar cu o frecventa foarte mare in zona axiala, in zona organelor sexuale, fata, zona dorsala a palmelor, in jurul orificiilor sau zona genunchilor sau a gleznelor.
Boala este declansata fie de o expunere agresiva la radiatia solara directa, fie datorita unui soc psihologic puternic.
Exista mai multe tipuri de manifestare a bolii:
- Vitiligo focal: se manifesta prin decolorarea limitata a pielii, aceasta decolorare fiind localizata doar intr-o singura parte a corpului.
- Vitiligo segmentar: depigmentarea pielii urmareste traiectul unei radacini nervoase.
- Vitiligo universal: petele de depigmentare se localizeaza in diverse parti ale corpului.
- Vitiligo tricrom: se manifesta printr-o pata alba inconjurata de un contur de culoare inchisa urmat de un alt contur alb.
- Vitiligo in picatele: acesta forma de manifestare a bolii se caracterizeaza prin aparitia unor mici zone pigmentate normal in mijlocul carora se gaseste un fir de par inconjurat de o zona alba.
Avand in vedere faptul ca inca nu se cunosc cauzele si factorii care declanseaza boala, tratamentele nu sunt foarte eficiente si nu elimina boala sau factorii care declanseaza boala. Tratamentul este doar pentru diminuarea sau temperarea efectelor.
Tratamentele constau in aplicarea in zonele afectate de corticosteroizi, in asociere cu psoraleni si radiatii ultraviolete de tip A. In oricare din formele de manifestare al acestei afectiuni protectia solara este deosebit de importanta.
Tipul de tratament care urmeaza a fi aplicat pacientului depinde atat de forma de manifestare, cat si de suprafata de piele afectata.
Pe langa tratamentul clasic mentionat anterior se mai poate apela la:
- Fototerapie
- Folosirea vitaminelor E si C, coenzima Q10, acidul folic, vitamina B12, multivitamine, acidul alfa lipoic, etc.
- Tratamentul chirurgical de grefa de piele, grefa fiind prelevata dintr-o anumita parte a corpului pacientului.
Pe langa medicina alopata exista o serie de tratamente naturiste recomandate in a combate in lupta impotriva depigmentarii pielii, insa nu exista studii concludente care sa dovedeasca cu certitudine ca aceste tratamente au si efect. Astfel, apelarea la medicina traditionala trebuie facuta doar dupa consultarea cu un medic de specialitate, un medic care sa va prezinte cu onestitate toate optiunile.
Si mai ales este important sa nu uitati un lucru. Fie ca sunteti o persoana care sufera de aceasta afectiune, aveti o ruda, un prieten bolnav este important sa retineti ca inainte de toate vitiligo este o afectiune care „mutileaza” estetic, putand cauza mari dereglari asupra starii psihice a pacientului. De aceea se recomanda ca pe langa un tratament clasic, pacientul sa frecventeze un psiholog pentru a nu-si pierde increderea in sine.
Acesti oameni sunt niste oameni obisnuiti, boala lor nereprezentand un pericol social sau sanitar. Astfel nu exista nici un motiv pentru a fi discriminati sau marginalizati doar pentru ca pielea lor arata altfel!