Plante medicinale – Iarba-mare (Inula helenium)

0
896
Plante medicinale - Iarba-mare (Inula helenium)


Iarba-mare (Inula helenium)
este o planta perena care creste in regiunile din sud-estul Europei si vestul Asiei. Face parte din familia Ateraceae si este cunoscuta si sub denumirea de lacrimile-Elenei, oman, ochiul-boului. Numele plantei provine de la fiica lui Zeus – Elena – care se spune ca tinea aceasta planta in mana in momentul rapirii sale.

Aceasta planta creste in anumite locuri salbatic si la noi in tara, mai ales pe langa paraie, fanete umede si in zone deluroase cu paduri. Este o planta rezistenta, in pamant are un rizom scurt, de forma cilindrica, carnos, cu grosimea de 2-6 cm, cu diferite cicatrice inelare pe suprafata lui. Radacinile sale sunt lungi de cca. 30 cm, uneori si mai mult, iar grosimea de 2 cm. Tulpina este dreapta, inalta de pana la 1,5 m, puternica si acoperita de perisori mici, in partea superioara ramificata.

De-a lungul tulpinei, chiar de la baza plantei incep frunzele, care sunt mari, de forma alungita-ovala, au marginile dintate, fiecare cu cate un petiol lung. In partea superioara a tulpinei apar frunzele de forma ovala, fara petiol, ce inconjoara tulpina.

Ele apar dispuse alternativ, din cauza perisorilor sunt verzi pe partea superioara si albicioase pe cea inferioara. Frunzele externe sunt numite bractee si au o forma lata, sunt moi la atingere, au suprafata acoperita cu perisori si inconjoara capitulul inflorescentei.

Planta prezinta inflorescence mari, de culoare galbena, cu diametrul de cca. 5-7 cm, formate din flori marginale alungite si flori centrale tubuloase. La baza lor florile prezinta un smoc de peri, iar receptaculul este lipsit de perisori. Perioada de inflorire a plantei este din luna iunie pana in luna septembrie.

Inula helenium

Rizomul si radacinile plantei au miros foarte placut, aromatic-amar, usor balsamic, camforat. De la iarba-mare se recolteaza rizomul si radacinile care au macar 2-3 ani. Recoltarea se face in lunile de toamna, deoarece atunci continutul de inulina din planta este mai mare. Rizomii si radacinile se scot cu atentie din pamant, se indeparteaza partile aeriene, se spala cu apa, apoi se rup radacinile seci, cioturoase, subtiri si lemnoase.

Citește și:  Omagul-multicolor (Aconitum variegatum), planta otravitoare

Radacinile prea groase se taie in rondele mici si se pun la uscat in strat subtire la temperaturi de 35ºC. Din 4 kg radacina proaspata se obtine 1 kg radacina uscata. Alaturi de inulina, planta are si un continut de uleiuri volatile, fridelina, alantolactone, helenina, substante fitoncide si altele.

Iarba-mare este o veche planta medicinala a carei radacina are efect diuretic, se foloseste in tuse ca expectorant si calmant. De asemenea este un bun remediu in tratarea bronsitei cronice si a afectiunilor renale. Are proprietati terapeutice anti-parazitare (contra limbricilor), antiseptice, antitusive, tonice etc. Daca este folosita sub forma de infuzie sau macerat in vin ajuta in afectiunile digestive, in cresterea poftei de mancare, in tratamentul problemelor tractului urinar, in dischinezie biliara, litiaza renala si biliara.

Radacina plantei are un bun efect in tratarea unor boli pulmonare, astmului, tusei convulsive, tuberculozei, in calmarea durerilor de dinti. Pentru tratarea ranilor, dermatozelor, sau a bolilor de piele cu eczeme se recomanda aplicarea de comprese cu decoct de radacina de iarba-mare local, direct pe zona lezata, aceasta avand proprietati antiseptice. Decoctul de iarba-mare se realizeaza astfel: se fierb in 250 ml apa aproximativ 3-4 lingurite de radacina maruntita, timp de 10-15 minute. Se strecoara si se foloseste rece.

Persoanele care sufera de insomnie pot bea cu incredere o cana de ceai de radacina de iarba-mare, inainte de culcare. Ceaiul are efect calmant si se prepara astfel: se fierb timp de 10 minute doar 2 lingurite de planta maruntita in 250 ml apa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.