
Acneea este o boală dermatologică frecventă care produce probleme psihologice, depresie și stimă de sine scăzută. Boala este asociată cu stresul intens și efortul mental. Depresia și acneea pot apărea în același timp la adulții tineri, deoarece prima poate produce o serie de tulburări specifice.
Depresia este o stare de spirit rea și severă, care creează un sentiment de neputință. La adulții cu depresie există o reducere a cantității de serotonină și dopamină din creier și apar o serie de tulburări cognitive. Pielea se poate irita sub influența stresului și a depresiei. Ea poate fi sensibilă la stimuli emoționali, poate deveni roșie, uscată, susceptibilă la deteriorare.
În ceea ce privește acneea, această boală este asociată cu o bacterie Propionibacterium acnes (P. acnes) care este anerobă, gram-negativă și colonizează pielea. Această bacterie poate fi și un agent patogen care produce acneea vulgară. Din cauza ei pielea va suferi inflamații moderate sau chiar cronice; în plus, pielea poate fi predispusă la inflamații, mai ales dacă sistemului imunitar este slab, iar asta crește riscul de inflamații. Există studii ale cercetătorilor care arată două aspecte importante:
- O legătură între severitatea acneei și apariția simptomelor depresive.
- Faptul că acneea crește riscul de a dezvolta tulburări de anxietate.
Nu toată lumea realizează că stresul intens, cronic produce o stare psihică rea, care afectează aspectul pielii. Aceasta este o nevroză a pielii și este produsă de depresie, oboseală, stres, tensiune emoțională, conflicte, ritm de viață agitat, boli psihice. Această boală cutanată produce o serie de simptome specifice, ce includ: înroșire, cearcăne sub ochi, uscăciune, riduri, hipersensibilitate, mâncărime severă, deteriorarea stării pielii, seboree excesivă, acnee, iritații, erupții cutanate. Tratamentul include medicamente și psihoterapie.
Lupta cu acneea – Sfaturi pentru o piele sănătoasă
Acneea poate duce și la probleme grave, precum la tulburări de anxietate, depresie, tristețe, scăderea încrederii în sine.
Factorii de risc ai dezvoltării acneei sunt tipul de piele (grasă), antecedentele familiale de acnee, infecția microbiană a pielii cu Propionibacterium acnes (P. acnes) sau Cutibacterium acnes (C. acnes).
În astfel de cazuri se fac tratamente cu retinoizi, antibiotice, doxiciclină orală (care tratează infecțiile bacteriene). În cazul în care C. acnes devine rezistentă la antibiotice, pe suprafața pielii pot apărea pustule și noduli în zonele afectate de acnee. În astfel de cazuri se fac și alte investigații medicale, pentru a diagnostica foliculita.
La multe femei este necesară o consultație endocrinologică, deoarece acneea poate apărea ca simptom al unor boli precum: amenoree, sindrom de ovar polichistic, infertilitate, obezitate, alopecie androgenă, hirsutism. Orice tulburare endocrină trebuie investigată de un medic endrocrinolog și tratată în funcție de serveritatea bolii.
Tratamentul acneei
Retinoizi sunt derivați ai vitaminei A și se folosesc în tratamentul acneei. Aceștia au proprietăți deosebite: antiinflamatorii, comedonolitice, de reducere a simptomelor bolii. La unele persoane, retinozii pot avea unele efecte adverse, ce includ: eritem, senzație de uscăciune, descuamare și altele.
De asemenea, în tratamentul acneei ajută antibioticele recomandate de medic, care au efecte antiinflamatorii și antibacteriene. Un exemplu este eritromicina, care este recomandată de dermatologi în caz de acnee, eritrasmă, rozacee, pitiriazis, impetigo și furuncule. Eritromicina ajută în caz de infecții cu:
- Staphylococcus aureus, clostridia
- Streptococcus pyogenes, corynebacteria
- Neisseria gonorrhoeae, Chlamydia, micoplasma, sifilis.
Eritromicina este recomandată persoanelor care sunt alergice la penicilină, sau copiilor care nu pot lua tetraciclină din cauza vârstei prea mici.
Doxiciclina este considerată un antibiotic cu spectru larg din categoria tetraciclinei, care este eficient în tratamentul acneei. Acesta are proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii, reduce producția de citokine proinflamatorii și ajută la vindecarea acneei.
O altă metodă de tratamente este cu peroxid de benzoil, care este o substanță cu proprietăți antibacteriene, antiinflamatorii, antiacneice, dar și cu efect exfoliativ și kerotolitic și care se găsește la farmacie.
Pentru a preveni formarea comedoanelor se recomandă și acidul salicilic. Acesta se utilizează în concentrații de 0,5-2,0%. Acesta ajută la exfolierea pielii, la deschiderea canalelor glandelor sebacee, la reducerea erupțiilor cutanate.