10 exerciții care te ajută să afli dacă ai probleme cu spatele

0
477
10 exerciții care te ajută să afli dacă ai probleme cu spatele

Oamenii au probleme de compresia spatelui, cu forfecarea, tensiunea și torsiunea ca rezultat al posturii verticale, cu presiunea ce se exercită asupra structurilor coloanei, gravitația care de-a lungul vieții apasă asupra discurilor intervertebrale și asupra vertebrelor. Spatele este alcătuit din oase, mușchi, articulații și ligamente – toate pot fi afectate de mișcările pe care le facem și de acțiunea mușchilor.

Coloana are posibilitatea de a face față forțelor ce acționează asupra ei prin mecanisme defensive, dar care la un moment dat pot fi combătute în timp și pot degenera, astfel se produc afecțiuni ale spatelui. Factorii care contribuie la apariția durerilor și problemelor spatelui sunt modul de mișcare, viața sedentară, poziția incorectă a corpului, ereditatea, îmbătrânirea și îmbolnăvirea organismului.

Există afecțiuni ce vizează întreaga coloană vertebrală sau tot spatele și care prin simptome specifice își fac simțită prezența, durerea fiind un indiciu al unor astfel de disfuncții ce se pot instala oricând. Poate fi o durere centrală, o durere neurogenă, un grad de durere ce este perceput în timp, o durere de sciatică și așa mai departe. Principalele probleme ale spatelui sunt: scolioza, osteoporoza, artrita, durerea cronică, reumatismul, sciatica, spondiloza cervicală, afecțiunile coafei rotatorilor, etc.

10 exerciții, poziții sau mișcări care te ajută să afli dacă ai probleme cu spatele:

Corpul în poziție neutră

1.Poziția neutră – Îndreaptă spatele și dacă observi că apare senzația de durere înseamnă că ai probleme la coloana vertebrală. Pentru a rezista împotriva stresului și efortului spatele trebuie să fie drept, în poziție neutră, astfel coloana prin curburile sale va preveni durerile la nivelul spatelui. Gama de mișcări ale coloanei trebuie limitată sau mai bine spus trebuie reduse solicitările la nivelul ligamentelor, articulațiilor, discurilor spinale. Uneori chiar și atunci când duci o greutate prea mare într-o singură mână vei cauza un stres la coloană care va fi un factor ce contribuie la degenerarea acesteia, va afecta coloana în timp.

Exercițiu pentru spate, Foto: sianayoga.com
  1. Aplecarea spre spate permite verificarea unei probleme la coloana vertebrală, amplitudinea acestei mișcări indică severitatea problemei. Stai în picioare, ridici brațele și apleci corpul spre spate. Exercițiul se realizează și astfel: stai în picioare, plasezi mâinile în spate cu palmele sub umeri și împingi pieptul înainte, apleci capul pe spate și realizeazi o mișcare de aplecare spre spate. Menții poziția timp de 10-20 secunde.

    Aplecare în față, Foto: tonus.by
  2. Aplecare în față – Stai drept, cu tălpile puțin depărtate, întinzi brațele spre spate, răsucești palmele astfel încât să fie în sus, te apleci cu spatele înainte dar menții spatele pe cât posibil drept. Menții poziția 10-20 de secunde. Acest exercițiu întărește mușchii spatelui.
  3. Aplecare în față și răsucire spre dreapta – Stai drept cu picioarele puțin depărtate, pui palmele în talie, apleci corpul în față, răsucești coloana spre dreapta. Acest exercițiu este eficient pentru mușchii din partea inferioară a spatelui și pentru coloana vertebrală.
  4. Aplecare în față și răsucire spre stânga – Stai drept cu picioarele puțin depărtate, îndoi brațele, ții palmele în talie, apleci corpul în față, răsucești coloana spre stânga. Este un exercițiu util pentru coloana vertebrală și pentru mușchii spatelui din zona inferioară a acestuia.

    Înclinarea corpului spre lateral
  5. Înclinare spre dreapta – Este un exercițiu care reduce tensiunea musculară. Exercițiul se realizează astfel: stai în picioare, cu tălpile puțin depărtate, ridici brațele lateral, înclini corpul spre dreapta. Exercițiul se poate face și ținând o palmă în talie, iar celălat braț în sus.
  6. Înclinare spre stânga – Un exercițiu care ajută la eliberarea tensiunii din mușchii spatelui care se acumulează atunci când porți o greutate pe umăr (o geantă grea).

    Răsucire
  7. Răsucire spre dreapta – Stai drept, cu tălpile puțin depărtate la nivelul umerilor, ții palmele în talie, înclini partea superioară a corpului spre dreapta. Acest exercițiu poate ajuta la examinarea unor sensibilități ale coloanei vertebrale.
  8. Răsucire spre stânga – Stai drept, cu tălpile puțin depărtate la nivelul umerilor, ții palmele în talie, înclini partea superioară a corpului spre stânga. Prin acest exercițiu se verifică dacă apar dureri la coloană și dacă este afectată o anumită regiune a acesteia.

    Spatele drept, brațele întinse lateral
  9. Poziție neutră cu brațele întinse lateral – Un exercițiu util pentru examinarea spatelui. Ținând spatele drept, în poziție neutră vom putea reduce mult presiunea care se pune pe regiunea lombară. Această poziție este simplă: stai cu picioarele puțin distanțate, ridici mâinile la înălțimea umerilor, ții brațele întinse lateral, iar palmele orientate în jos și degetele relaxate.
Citește și:  BOSU, echipament special de fitness pentru îmbunătățirea condiției fizice

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.