10 motive pentru care ar trebui să consumi ulei de pește

0
69

Uleiul de pește are numeroase beneficii pentru sănătatea organismului, datorită conținutului de acizi grași Omega-3. Acesta este extras din carnea peștelui gras, ca de exemplu: somon, hering, ton, cod, menhaden, hamsii, sardine. Cercetătorii spun că acest ulei menține sănătatea organismului și deci trebuie folosit ca supliment alimentar. Află care sunt cele 10 motive pentru care ar trebui să consumi ulei de pește.

Navigare rapidă în articol:

  1. Ulei de pește bogat în Omega-3, beneficii pentru sănătate
  2. Ce spun cercetătorii despre consumul de ulei de pește și Omega-3

1. Ulei de pește bogat în Omega-3, beneficii pentru sănătate

Uleiul de pește are Omega-3, antioxidanți naturali, vitamina E. Surse importante de Omega-3 sunt fructele de mare și peștii grași și anume: somon, hering, ton, hamsii, sardine, cod, menhaden, scoici, creveți, stridii, midii.

Iată care sunt cele 10 motive pentru care ar trebui să iei ulei de pește:

  1. Ajută în tratamentul afecțiunilor pielii – psoriazis, inflamații, eczeme
  2. Îmbunătățește funcția creierului, are efect bun asupra membranei celulelor creierului
  3. Reduce numărul de trigliceride și nivelul de colesterol din sânge și scade hipertensiunea arterială
  4. Ajută la subțirea sângelui, îmbunătățește fuxul acestuia
  5. Previne aritmia, bătăile neregulate ale inimii, sau fibrilația ventriculară; aritmia poate produce deces subit
  6. Scade riscul de pierdere a vederii, din cauza îmbătrânirii organismului
  7. Reduce rigiditatea articulațiilor ameliorând simptomele de artrită (sensibilitate, durere, inflamație, rigiditate)
  8. Are efect bun asupra căilor respiratorii
  9. Scade riscul de schizofrenie și ameliorează simptomele acestei boli
  10. Reduce inflamațiile, are acțiune benefică asupra membranelor celulare.

2. Ce spun cercetătorii despre consumul de ulei de pește și Omega-3

Cercetătorii recomandă introducerea peștelui sau a acestor suplimente în dietă, pentru că Omega-3 îmbunătățește starea de sănătate.

Statiscile arată că vânzările de suplimente de Omega-3 au depășit 200 milioane de dolari pe an în Australia și cresc pe an cu o rată de peste 10%. Prin urmare, se observă că oamenii își doresc îmbunătățirea stării de sănătate și pentru asta încearcă o astfel de alternativă naturală la medicamentele convenționale pentru tratamentul bolilor de care suferă.

Hipertrigliceridemia – o boală care apare la oameni, după vârsta de 40 de ani

Această boală reprezintă o formă de dislipidemie, care poate să apară la fumători și alcoolici și la persoanele cu predispoziție genetică, cu risc de diabet și atac de cord.

Conform unui studiu din 2019, de pe NCBI, acizii grași Omega-3 ajută în gestionarea acestei boli. Experții recomandă acizii grași Omega-3, respectiv EPA și DHA, în doză de 2-4 g/zi, pentru reducerea trigliceridelor din sânge. Acest tratament este recomandat la pacienții cu trigliceride crescute.

Menținerea sănătății cardiace

Cercetătorii sugerează printr-un studiu recent, că suplimentele de Omega-3 provenite din pește mențin sănătatea cardiacă, reduc inflamația și nivelul de trigliceride din sânge. Acizii grași Omega-3 au un efect pozitiv la oamenii care suferă de tulburări de sănătate mintală. De asemenea, cercetătorii precizează că acizii Omega-3 au rol în dezvoltarea prenatală a creierului și ochiului la făt.

Ce efect are acidul docosahexaenoic (DHA) asupra creierului?

DHA este unul din acizii grași polinesaturați de tip Omega-3 care are beneficii pentru organismul uman. Un studiu realizat de cercetători și prezentat pe PubMed.gov, arată că acidul DHA este important pentru membranele celulare neuronale, deoarece previne schimbările semnificative ale creierului și ale funcției vizuale. Deficitul de Omega-3 poate afecta metabolismul energiei cerebrale, intrarea glucozei în creier. Consecințele care apar sunt de tipul unor probleme în gestionarea stresului, tulburări de vedere, schimbări de comportament.

Citește și:  Milia, mici chisturi albe care apar pe față - Cum se elimină milia fără a produce cicatrici?

Un studiu realizat de cercetătorii Universității Newcastle arată beneficiile uleiului de pește asupra funcției vaselor de sânge din creier și asupra abilităților mentale, la persoanele cu vârsta cuprinsă între 40-85 de ani.

Omega-3 îmbunătățește nivelul de rezistență de insulină la femei

Într-un studiu din 2016, cercetătorii precizează efectul acizilor grași Omega-3 asupra rezistenței la insulină. Ei spun că femeile metabolizează mai bine acești acizi decât bărbații, iar asta crește nivelul de rezistență la insulină și deci ajută în prevenirea dezvoltării diabetului zaharat de tip 2.

Uleiul de pește în tratamentul artritei reumatoide

Potrivit unui studiu realizat de cercetători, administrarea de ulei de pește ajută în reducerea simptomelor de artrită reumatoidă și a riscului de a dezvolta probleme cardiovasculare. Cercetătorii au demonstrat faptul că uleiul de pește are acțiune antiinflamatorie și ajută în tratament la pacienții cu artrită reumatoidă timpurie.

De asemenea, un studiu al cercetătorilor arată și faptul că uleiul de pește în combinație cu o dietă vegetariană poate ajuta în reducerea inflamațiilor la pacienții cu artrită reumatoidă (AR). Rezultatele studiului (realizat pe un număr de 68 de pacienți cu AR) au arătat că uleiul de pește reduce semnificativ inflamațiile, sensibilitatea și rigiditatea articulațiilor și deci ameliorează simptomele bolii.

Uleiul de pește în tratamentul colitei ulcerative

Experții spun într-un studiu de pe PubMed.gov despe eficacitatea uleiului de pește, ce conține acizi grași Omega-3, în tratamentul colitei ulcerative, pentru că inhibă sinteza leucotrienelor. Ei spun că la pacienții care suferă de colită ulcerativă, apare un nivel crescut de leucotriene B4 în mucoasa rectală, iar asta agravează simptomele bolii.

Prin suplimentarea dietei cu ulei de pește se pot reduce inflamațiile și semnele clinice ale bolii. Mai mult decât atât, studiul a arătat că antiinflamatoarele ar putea fi eliminate din tratament la 72% dintre pacienții care primesc ulei de pește.

Uleiul de pește are efect benefic la pacienții cu psoriazis

Cercetătorii consideră că obiceiurile alimentare afectează psoriazisul. Un studiu al cercetătorilor arată că uleiul de pește, de tip EPA, suprimă producția de citokine inflamatorii. Prin urmare o dietă bună, care include pește sau suplimente de ulei de pește, are efect benefic asupra psoriazisului.

De asemenea, cercetătorii spun că o componentă din băuturile alcoolice – numită etanol – poate duce la agravarea psoriazisului. Etanolul duce la proliferarea keratinocitelor și la îngroșarea epidermei, dar și la producerea de citokine inflamatorii din keratinocite, deci la agravarea inflamației bolii. Prin urmare, consumul de alcool nu este indicat la pacienții cu psoriazis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.