10 motive pentru care ar trebui să mănânci dovleac

0
640
10 motive pentru care ar trebui să mănânci dovleac

Dovleacul are numeroase calități nutriționale și trebuie să facă parte din dietă mai ales acum toamna, când este sezonul acestui ,,regeˮ al vegetalelor.

De ce ar trebui să mănânci dovleac și semințe de dovleac?

  1. Dovleacul conține luteină, zeaxantina și beta-caroten, care explică proprietățile puternice antioxidante ale acestei legume și efectul de prevenire a îmbătrânirii precoce a organismului.
  2. Prin consumul de pulpă de dovleac se previne ateroscleroza, bolile cardiovasculare, cataracta și degenerescența maculară. Luteina este cel mai important carotenoid care menține sănătatea vederii. Zeaxantina are efect bun asupra ochilor, creierului și memoriei. Astfel de antioxidanți reduc riscul de degenerescență maculară, de scădere a vederii și chiar de producere a orbirii.
  3. Semințele crude de dovleac au proprietăți terapeutice excelente pentru tractul intestinal, combat viermii intestinali paraziți, oxiurii, teniile și limbricii.
  4. Dovleacul are curcubitacină, substanță care inhibă transformarea testosteronului într-un hormon ce poate cauza mărirea în volum a prostatei, numit dihidrotesteron.
  5. O mână de semințe de dovleac oferă aproximativ 8 mg de zinc, iar acest mineral este foarte important pentru îmbunătățirea funcției prostatei. Bărbații pot fi încântați de acest lucru, mai ales că ei preferă să consume semințe destul de des. Ideea este să consume semințe crude și nu prăjte, pentru că acestea din urmă pierd prin prăjire o parte semnificativă din nutrienți. Persoanele care au simptome cauzate de un început de hipertrofie benignă a prostatei trebuie să consume zilnic semințe crude de dovleac, câte o mână pe zi.
  6. Uleiul din semințe de dovleac poate fi un remediu excelent contra constipației. De asemenea acest ulei vegetal natural are vitamina E și nutrienți care pot spori fertilitatea. Elementele nutritive din uleiul din semințe de dovleac pot combate insomnia, pot proteja celulele, pot ajuta în detoxifierea organismului și curățarea intestinelor. Acest produs ajută și la îngrijirea părului, poate preveni ruperea firelor de păr, are calități nutritive și hidratante.
  7. Sucul din dovleac previne și ajută în tratamentul cancerului. Pulpa de dovleac are antioxidanți puternici, beta-caroten și vitamine, care scad riscul de cancer. Prin conținutul de fibre dovleacul menține sănătatea colonului și previne cancerul de colon.
  8. Dovleacul crește imunitatea organismului, menține densitatea osoasă și combate osteoporoza pentru că are numeroase vitamine (A, B, C, D, E , K) și minerale (magneziu, fier, zinc, seleniu, calciu, mangan). Prin vitamina C, magneziu și potasiu, dovleacul menține în limitele normale tensiunea arterială.
  9. Dovleacul nu conține colesterol, menține sănătatea sistemului cardiovascular, a inimii, previne ateroscleroza, accidentul vascular cerebral și infarctul miocardic.
  10. Dovleacul are puține calorii, facilitează scăderea în greutate, poate fi folosit în dietele pentru slăbire.
Citește și:  Lufa (Luffa cylindrica), cel mai bun burete de baie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.