10 sfaturi pentru a reduce riscul de toxiinfecții alimentare

0
257
10 sfaturi pentru a reduce riscul de toxiinfecții alimentare

Potrivit cercetătorilor, cel mai bun aliment care combate microbii și previne toxiinfecțiile alimentare este usturoiul. Dacă ai dureri de cap, stări de greață sau deranj la stomac este posibil să fie din cauza unei infecții cu bacterii sau a unei toxiinfecții alimentare.

Cele mai întâlnite toxiinfecții alimentare la oameni sunt: giardiaza, trichineloza, infecția Campylobacter, infecția Clostridium perfringens, toxiinfecția stafilococică, infecția cu rotavirus, hepatita A și E, salmoneloza și altele. Bacteria Clostridium botulinum poate cauza una din cele mai periculoase toxiinfecții alimentare, poate afecta în special sistemul nervos central, poate bloca impulsurile nervoase spre mușchi și poate provoca paralizarea lor.

Această toxină poate să apară în conservele de legume care au ambalajul deteriorat. Salmoneloza se transmite în special prin ouă, este o infecție cu Salmonella, bacteria apare în flora intestinală a unor animale. Simptomele acestei infecții sunt de greață, diaree și vomă, dar și de febră, dureri de cap și dureri abdominale. Rotavirusul poate declanșa enterocolita – o boală a intestinului și a colonului, o inflamație la nivelul acestora.

Enterocolitele sunt cauzate frecvent la oameni de enterovirusuri și de adenovirusuri. O altă afecțiune frecventă a tubului digestiv este sindromul de intestin iritabil care provoacă simptome de dureri abdominale și deranj la stomac. Infecții și boli serioase sunt cauzate de bacteria Escherichia coli care este recunoscută prin simptomele de diaree sau alte stări care apar și la sindromul hemolitic ureic.

10 sfaturi care te scapă de toxiinfecțiile alimentare:

  1. Alege pentru consum doar alimente proaspete, iar cele care sunt perisabile trebuie neapărat să fie păstrate la frigider.
  2. Orice preparat culinar care a fost preparat în folie de aluminiu se ține la frigider pentru a nu se altera.
  3. Alimentele de la băcănie sunt destul de perisabile mai ales în timpul zilelor călduroase de vară, de aceea trebuie depozitate la rece, într-un frigider, cât mai repede.
  4. Carnea se fierbe sau se prăjește foarte bine înainte de a fi consumată. Temperatura recomandată este de 145 grade Celsius. Nu consuma carne în sânge sau hamburgheri care nu sunt bine prăjiți. Carnea care are părți roz, care nu este bine preparată, poate avea bacterii, deci mare atenție cum și cât timp se prepară carnea.
  5. Termosul în care ții cafeaua sau ceaiul trebuie să fie foarte bine spălat de fiecare dată.
  6. Nu mânca niciodată ouă care au expirat sau ouă crude care au coaja crăpată. Specialiștii spun despre bacteriile din ou că nu se distrug dacă acesta este prăjit sau fiert moale. Nu consuma ouă care nu sunt proaspete, sau care nu au coaja intactă!
  7. Nu ține produsele lactate sau maioneza la temperatura camerei, pe acestea trebuie să le ții în frigider.
  8. Orice aliment care face mucegai deasupra poate fi un pericol de toxiinfecție pentru organism. Mucegaiurile se fac mai ales pe pâine, brânzeturi, unt, hotdog, mezeluri, bacon, legume și altele.
  9. Când gătești mâncare nu uita să folosești un cuțit și un tocător pentru a tăia legumele și un alt cuțit și un alt tocător pentru a tăia carnea. Cele mai bune sunt tocătoarele din lemn (comparativ cu cele din plastic).
  10. Spală-te foarte bine pe mâini înainte de a mânca acasă sau în oraș. Igiena este foarte importantă pentru a preveni toxiinfecțiile alimentare.
Citește și:  Intoxicatia alimentara

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.