Cât de des întalnită este intoleranța la gluten și ce poți face?

0
131
Cât de des întalnită este intoleranța la gluten și ce poți face

Intoleranta la gluten reprezinta intoleranta la proteina ce poarta numele de gliadina, aceasta intrand in componenta glutenului care se gaseste in cereale – orz, ovaz, grau si orez. O astfel de afectiune, care poarta si denumirea de enteropatie glutenica, este o enteropatie autoimuna (sistemul imun al persoanelor cu aceasta afectiune ataca tesuturile propriului organism) si apare la indivizii cu susceptibilitate genetica la proteina ce poarta denumirea de gliadina ce intra in componenta glutenului.

Enteropatia glutenica nu este o alergie la mancare, ci o afectiune digestiva ce afecteaza intestinul subtire si care implica malabsorbtia oricarui tip de aliment care contine gluten. Persoanele care sufera de acest tip de afectiune trebuie sa evite folosirea preparatelor pe baza de gluten, pe tot parcursul vietii. Intoleranta la gluten este, de departe, mult mai des intalnita decat alergia la gluten, iar simptomele sale sunt mult mai putin evidente. Se considera, de fapt, ca enteropatia glutenica este o afectiune multi-organ care implica nu numai sistemul digestiv, ci si pe cel nervos, imun, endocrin, reproducator si muscular.

Cat de des intalnita este aceasta afectiune?

In momentul de fata, enteropatia glutenica afecteaza unul din 13 indivizi pe tot globul, printre cele mai afectate tari numarandu-se Scotia, Anglia, Tarile Scandinave si tarile din estul Europei. Daca, pe langa aceste persoane, adaugam si pe cele care manifesta boala Chron (forma grava de enteropatie glutenica), numarul lor creste la peste 10% din populatia lumii.

Intoleranta la gluten afecteaza fiecare individ in parte foarte diferit, insa, printre cele mai des intalnite simptome, intalnim:

  • Oboseala cronica
  • Slabiciune musculara generalizata
  • Dureri articulare
  • Iritabilitatea stomacului si a tractului digestiv
  • Senzatie de balonare
  • Prezenta diareei
  • Prezenta alergiilor (persoanele care sufera de enteropatie glutenica sunt mai susceptibile alergiilor decat celelalte persoane)
  • Depresie
  • Deficit de magneziu
  • Deficit de fier
  • Deficit de vitamina B12
  • Crestere in greutate
  • Infertilitate
  • Osteoporoza
  • Constipatie
  • Prezenta eczemelor
  • Prezenta cefaleei
  • Senzatia de epuizare, indiferent de cat de odihnita este persoana in cauza
  • Iritabilitate si schimbari de dispozitie
  • Ciclu menstrual neregulat
  • Frecvente pierderi de sarcina, in cazul femeilor
  • Dezvoltarea nearmonioasa si incetinita a copilului
  • Scadere a calitatii si sanatatii dentare
intoleranta la gluten
intoleranta la gluten

Intoleranta la gluten este, in general, foarte greu de identificat si diagnosticat prin intermediul analizelor sangvine, testelor de laborator sau prin intermediul investigatiilor medicale, chiar daca, in momentul de fata, exista in farmacii kituri speciale care testeaza daca aceasta afectiune este prezenta sau nu, din cauza faptului ca este o afectiune tranzitorie.

Citește și:  Colita ulcerativa - Cauze, simptome, tratament

Avand o baza genetica, enteropatia glutenica se poate transmite din generatie in generatie si se poate manifesta fie sub forma anemiilor – din cauza afectarii intestinului subtire care nu mai poate absorbi normal vitamina B12, fier, magneziu, fie sub forma unei pierderi bruste si inexplicabile in greutate sau a unei cresteri in greutate.

Pana in prezent nu se cunosc motivele pentru care simptomele intolerantei la gluten sunt atat de variate, unele surse stiintifice sustinand ca stresul emotional si traumele psihice pot duce, deseori, la inrautatirea simptomatologiei. Alte studii in domeniu demonstreaza ca o alaptare prelungita a nou-nascutului cu lapte matern scade riscul aparitiei enteropatiei glutenice.

Cu toate acestea, evitarea completa a glutenuliui pe parcursul sarcinii si chiar intarzierea in introducerea alimentatiei nou-nascutului a produselor pe baza de gluten poate duce la aparitia unei reactii alergice la aceasta substanta nerecunscuta de sistemul digestiv in formare al nou-nascutului.

Este posibil ca cea mai buna varianta sa fie, de fapt, cea moderata, in care mama, in timpul sarcinii, reduce cantitatea de gluten consumat, prelungeste alaptarea dupa momentul nasterii si introduce glutenul in alimentatia copilului treptat, pe masura ce acesta ia in greutate.

Cum se diagnosticheaza

Pana de curand, diagnosticarea intolerantei la gluten reprezenta o dificultate medicala prin prisma faptului ca simptomatologia este foarte diversa si foarte asemanatoare cu alte afectiuni. De exemplu, enetropatia glutenica, sindromul oboselii cronice, deficienta de fier, sindromul de intestin iritabil si infectiile intestinale sunt foarte asemanatoare ca simptome.

In momentul de fata, diagnosticul se pune pe baza rezultatului testarii nivelurilor crescute de auto-anticorpi specifici, in momentul in care organismul uman, prin intermediul sistemului imun, sesizeaza un alergen, ca, de exemplu, glutenul. In momentul in care este stabilita alergia la gluten, se efectueaza o punctie biopsie de intestin subtire, pentru a determina gradul de afectare al vililor si microvililor prezenti la nivelul intestinului subtire, care au legatura cu intoleranta la gluten. Este foarte important ca inaintea testarii sa se consume o alimentatie care sa includa si gluten.

Tratament

Tratamentul intolerantei la gluten presupune reducerea la maximum si chiar evitarea produselor in componenta carora intra si glutenul. In momentul de fata se gasesc atat in farmacii, cat si in hypermarketuri, numeroase vitamine naturale, suplimente si alimente fara gluten care pot sa permita persoanelor care sufera de acest tip de afectiune sa duca o viata cat mai normala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.