Ceaiul de ceapă nu este unul dintre cele mai populare, mulți poate nici nu au știu de existența lui, dar poate oferi numeroase beneficii dacă este consumat ca atare. Ceaiul de ceapă este considerat un excelent remediu naturist, ceapa fiind bogată în vitamine, minerale și antioxidanți.
Ceapa face parte din genul Allium de plante cu flori. Tot aici sunt incluse usturoiul, prazul, arpagicul. Ceapa conține numeroase vitamine, minerale și compuși care contribuie la menținerea sănătății corpului. De altfel este folosită din cele mai vechi timpuri pentru a trata probleme ale inimii, durerile de cap sau rănile bucale.
Ceaiul de ceapă este un produs care te poate ajuta să te menții în formă și să ai grijă de unele probleme, fără a neglija stabilirea unui diagnostic și tratamentul de specialitate oferit de medic.
În acest material ne propunem să îți prezentăm beneficiile consumului ceaiului de ceapă, despre care poate nu știi că are efecte extraordinare asupra sănătății generale.
1. Poate reduce tensiunea arterială
Studiile sunt încă la început în ceea ce privește efectele produse de ceapă asupra bolilor sau afecțiunile cu care oamenii se confruntă, dar rezultatele cercetărilor sunt încurajatoare.
Analiza realizată pe persoane supraponderale cu hipertensiune arterială cărora li s-a administrat extract de ceapă bogată în quercetină, în doză controlată, a arătat că acești oameni au înregistrat o reducere semnificativă a tensiunii arteriale sistolice.
Nu se știe, însă, care este cantitatea de ceai de ceapă care ar putea genera aceleași efecte suferinzilor, fiind nevoie de studii aprofundate în acest sens. (1)
2. Are capacitatea de a reduce nivelul de colesterol și de trigliceride
Antioxidanții din ceapă pot avea efecte benefice asupra nivelului de trigliceride și a nivelului colesterolului. Scăderea acestor doi indicatori ar surveni pe fondul proprietăților antiinflamatorii ale compușilor existenți în ceapă.
Mergând pe acest raționament se poate afirma că ceaiul de ceapă ar putea să exercite aceleași proprietăți și chiar să protejeze împotriva formării cheagurilor de sânge. Cu toate acestea sunt încă necesare studii pentru a stabili dozele și frecvența de administrare pentru rezultatele preconizate. (2)
3. Conține compuși eficienți în lupta împotriva cancerului
Consumul de ceapă sau de usturoi a fost asociat cu un risc mai mic de apariția a unor tipuri de cancere – de stomac și colorectal. Acest lucru este posibil deoarece în ceapă se găsesc compuși cu sulf și antioxidanți flavonoizi cu rol de menținere a tumorii în limite și chiar de încetinire a răspândirii cancerului ovarian sau a celui pulmonar. Toate acestea sunt încă la nivel de studiu în laborator, însă cu siguranță cercetările vor continua.
Alți compuși din ceapă, fisetina și quercetina sunt antioxidanți flavonoizi care au potențial de inhibare a creșterii tumorii canceroase. (1)
Din studiile realizate a reieșit că quercetina din ceapă are efecte benefice în cataractă, boli cardiovasculare și în diferite tipuri de cancer – de sân, colon, ovarian, gastric, de plămâni și cel de vezică urinară. (3)
Unele analize recente au dus la concluzii extraordinare, ceapa ar putea avea un rol important în menținerea sub control a nivelului zahărului din sânge, contribuind în aceeași măsură și la creșterea densității osoase, alături de stimularea sănătății tractului digestiv. (1)
Ceaiul de ceapă este considerat un produs sigur, majoritatea oamenilor nu vor înregistra efecte adverse. Persoanele cu alergii sau unele boli cronice se pot confrunta cu agravarea simptomelor neplăcute la un consum prea mare de ceai de ceapă, așadar se recomandă moderație.
Acest articol prezintă informații generale despre ceaiul de ceapă. Dacă știi că ai boli cronice, nu începe autoadministrarea până nu vorbești cu medicul specialist, deoarece nimic nu poate înlocui consultația medicală. Dacă totuși bei ceai de ceapă și sesizezi unele efecte adverse, oprește administrarea și mergi la medic de urgență!
Surse de informare:
- 9 Impressive Health Benefits of Onions – https://www.healthline.com/nutrition/onion-benefits
- Onion – Uses, Side Effects, and More – https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-643/onion
- Onion Health Research – https://www.onions-usa.org/all-about-onions/onion-health-research/