4 ceaiuri eficiente pentru reducerea nivelului ridicat de acid uric din organism

0
11

Acumularea prea mare de acid uric în sânge se numește hiperuricemie și poate duce la leziuni permanente ale articulațiilor, oaselor, tendoanelor și ligamentelor. Un nivel ridicat de acid uric poate afecta sănătatea, poate duce la diferite complicații, crește riscul de:

  • Boli de rinichi, boli cardiace, diabet zaharat
  • Boală de ficat gras, hipertensiune arterială
  • Gută și sindrom metabolic.

Acidul uric în exces poate cauza hiperuricemie – care apare și ca urmare a unei perturbații ereditare a metabolismului bazelor purinice. Cauzele sunt consumul prea mare de alimente cu purine, carne roșie, fructe de mare, ficat, alcool, băuturi ce au sirop de porumb cu un nivel ridicat de fructoză.

Cum se determină nivelul de acid uric din sânge și cum se reduce?

Analiza de acid uric este un test de labrator. Acest test este recomandat de medic în cazul în care se suspectează o boală numită gută. Despre gută se spune că este o formă de artrită inflamatorie, care este produsă și de un nivel crescut de acid uric. Simptomele unui atac de gută sunt durere, rigiditate, umflătură, roșeață, sensibilitate, senzație de căldură și de arsură la articulațiile picioarelor.

De asemenea, prescrierea unui test de acid uric se face dacă este necesară evaluarea funcției renale. Medicii spun că un nivel ridicat de acid uric în sânge poate afecta funcția renală și poate duce la apariția unor boli de rinichi. Pentru a evalua starea rinichilor se face acest test de acid uric și alte analize recomandate de un nefrolog.

Un nivel ridicat de acid uric poate să apară și din cauza hiperproducției de acid uric, care este asociată cu factorii ereditari, cu anumite boli cum sunt de pildă tulburările mieloproliferative (boli ale celulelor sanguine). De asemenea, este posibil să apară o acumulare de acid uric din cauza unor probleme de sănătate: psoriazis, hipotiroidism, adipozitate (acumulare de grăsime în țesutul subcutanat), cancer.

Există 4 ceaiuri care favorizează excreția de săruri de acid uric din organism, la prevenirea depunerii pe articulații. Acestea sunt:

1. Ceai de rădăcină de brusture

Rădăcina de brusture reduce inflamația, ajută la eliminarea acidului uric, a toxinelor din organism. Ceaiul din rădăcină de brusture este indicat în caz de artrită, gută, pancreatită, cistită, colecistită, uretrită, gastrită, hemoroizi. Acest ceai are efect diuretic, antiinflamator, antiseptic, diaforetic, laxativ, antialergic, coleretic.

Citește și:  Cum tratezi raceala, infectia tractului respirator superior?

În plus, cercetătorii au spus despre rădăcina de brusture că încetinește semnificativ creșterea celulelor canceroase, curăță sângele, reduce dezvoltarea multor tipuri de cancer. Acest produs natural este considerat un medicament adjuvant în tratamentul unor tipuri de cancer, poate încetini de exemplu creșterea tumorilor în carcinomul pancreatic.

2. Ceai de frunze de coacăz

Frunzele de coacăz au proprietăți diuretice, antiinflamatoare, ajută la eliminarea excesului de acid uric din organism și de substanțe purinice. Ceaiul de frunze de coacăz este indicat în caz de gută, reumatism, atacuri de durere la picioare ce sunt produse de aceste boli.

Frunzele de coacăz au efect diuretic și diaforetic, combat dizenteria, măresc activitatea antibioticelor.

3. Ceai de merișoare

Ceaiul de merișoare este bun pentru sănătatea tractului urinar. El ajută la eliminarea acidului uric și a calculilor renali. Merișoarele sunt eficiente în tratamentul gutei, care provoacă simptome dureroase. Guta apare din cauza acumulării mari de acid uric în organism.

Studiile cercetătorilor arată că ceaiul de merișoare este bun în tratamentul gutei. Pentru reducerea inflamației de gută ajută și turmericul, care se poate adăuga în ceai și preparate culinare. De asemenea și aspirina este recomandată în caz de durere agonizantă cauzată de această boală.

4. Ceai de flori de tei

Florile de tei au efect antiinflamator și ajută la întărirea pereților vaselor de sânge. Taninurile din plantă sporesc efectul antiinflamator. Ceaiul de tei este calmant, reduce durerile, îmbunătățește starea de bine. Ceaiul de tei cu lămâie are efect depurativ, lămâia este eficientă în eliminarea acidului uric din organism. Zeama de lămâie este indicată în ceai, ea reduce excesul de cristale de acid uric care se poate acumula la nivelul articulațiilor.

Alte ceaiuri care ajută la eliminarea acidului uric sunt acelea din urzică, păpădie, anghinare, armurariu, coada-calului.

Pentru a preveni acumularea de acid uric ajută și dieta. Aceasta trebuie să aibă un conținut mic de purine de origine animală, care apar în carne, fructe de mare. Alte alimente cu multe purine sunt carnea roșie, ficatul, rinichii, peștele gras, unele legume cum sunt ciupercile, spanacul și sparanghelul. Dieta ar putea conține de pildă alimente care au puține purine, precum ou, lapte, produse lactate, fructe, nuci, unt de arahide.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.