5 plante medicinale eficiente în cazuri de cancer

0
360

După cum se știe chimioterapia este concepută pentru a ucide celulele canceroase, însă are și multe efecte secundare (ex. greață, vărsături, căderea părului, anemie), ea este toxică și pentru celulele normale. Unii pacienți care au cancer și fac chimioterapie suferă de efecte secundare ușoare, alții pot suferi de efecte secundare grave.

Oamenii ar putea preveni astfel de probleme de sănătate cu ajutorul plantelor, care cresc imunitatea, ce ar putea elimina celulele canceroase. Există anumite plante medicinale care pot preveni și ajuta în tratamentul cancerului și care au proprietăți deosebite prin care combat și alte afecțiuni și boli grave.

Navigare rapidă în articol:

  1. Rostopasca, Chelidonium majus
  2. Scoarța de ulm
  3. Limba-boului, Anchusa officinalis
  4. Cimișirul, Buxus sempervirens
  5. Norocelul, Sedum telephium

1. Rostopasca, Chelidonium majus

Această plantă medicinală este recomandată în tratamentul tuturor formelor de cancer, pentru că are acțiune antitumorală.

Rostopasca are în compoziția ei rezine, enzime, substanțe saponine, acid ascorbic, acid nicotinic, carotenoizi, alcaloizi, chelidonină. Frunzele si tulpinele de rostopască se folosesc în diferite tratamente populare. Rădăcina se usucă, se macină și se administrează sub formă de capsule.

Rostopasca este un bun remediu pentru negi și boli de piele. Are acțiune analgezică, antiseptică, antibacteriană, cicatrizantă, vasodilatatoare, antitumorală. Este folosită și în tratamentul cataractei.

Alte beneficii ale plantei

Conform unui studiu din 2014, rostopasca are efecte biologic active deosebite: antiinflamatorii, antivirale, antimicrobiene, antitumorale.

Extractul de rostopască inhibă dezvoltarea celulelor carcinomului epidermoid uman, prin mai multe mecanisme. Acest proces de inhibare depinde de doza de extract folosită și durata tratamentului.

Un alt studiu al cercetătorilor din anul 2018, arată că rostopasca are compuși biologic activi, care previn sau ajută în tratamentul bolilor de cancer. S-a descoperit că anumite citostatice din această plantă ajută în combaterea cancerului. Extractul de frunze de rostopască conține un agent care oprește proliferarea celulelor canceroase. De asemenea, componentele din extract de rostopască au și efect asupra agregării trombocitelor.

2. Scoarța de ulm

Ulmul este un arbore care ajunge la peste 30 m înălțime. De la ulm se folosește scoarța de pe ramurile tinere în diferite tratamente populare:

  • Aceasta are efecte detoxifiante, antiinflamatorii și depurative
  • Scoarța este recomandată în cazuri de reumatism, gută, scleroza vaselor de sânge, leucemie.

Un studiu de pe NCBI arată că extractul de scoarță de ulm ajută în boli de cancer, inhibă creșterea celulelor în caz de cancer hepatic. Prin proprietățile antiinflamatorii, extractul de scoarță de ulm ajută în chimioprevenția cancerului.

3. Limba-boului, Anchusa officinalis

Lăstarii tineri și frunzele plantei sunt comestibili și au gust ca de spanac. De la plantă se folosesc pentru uz intern și florile. Planta era folosită de daci, ei o considerau o plantă de leac. În prezent limba-boului se utilizează în fitoterapie și în medicina populară. Ea conține acid salicilic, mucilagi, consolidină, ulei volatil, minerale, colină.

Beneficiile oferite de această plantă medicinală sunt:

  • Împiedică scleroza țesuturilor
  • Are acțiune digestivă, emolientă, antiinflamatorie, anticanceroasă, antiscorbutică, expectorantă, analgezică
  • Previne dezvoltarea diferitelor forme de cancer
  • Ajută în caz de răceală, scorbut, gripă, laringită, astenie, angină, tromboflebită
  • Calmează durerile de cap, tusea, durerile de dinți, răgușeala
  • Folosită sub formă de cataplasme, poate ajuta la vindecarea eczemelor, durerilor reumatismale, inflamațiilor
  • Previne apariția uzurii premature a organismului.

Studii științifice despre planta limba-boului

Conform unui studiu recent, extractele din limba-boului și sulfina galbenă (care are denumirea științifică Melilotus officinalis) au substanțe biologic active, cum ar fi polifenolii, cu efect citotoxic, proprietăți antidiabetice și antiinflamatorii naturale. Extractul de limba-boului are substanțe flavonoide, ca de exemplu luteolină (benefică pentru pacienții de cancer), iar extractul de sulfină galbenă are rutină și izoquercitină.

Citește și:  Ai auzit vreodată de sumac? Află cum se folosește acest condiment și ce proprietăți are!

Cercetătorii au ajuns la concluzia că polifenolii ajută în prevenirea diabetului zaharat și a proceselor inflamatorii. Studiile medicale arată că inflamația și stresul oxidativ au fost asociate cu diabetul, iar stresul oxidativ în special este un factor de risc și poate duce la îmbolnăvire.

Planta limba-boului are polifenoli și alcaloizi care au stârnit curiozitatea cercetătorilor, de aceea aceștia au făcut astfel de studii recente. Există și alte soiuri ale acestei plante, care au proprietăți antitumorale, antivirale, antidiabetice, antimicrobiene și sunt folosite în medicina populară.

Despre sulfina galbenă, cercetătorii au spus că are proprietăți antiinflamatoare, diuretice, sedative, antiîmbătrânire și de combatere a edemelor. Planta conține rutină, drivați cumarinici, substanțe saponine, flavone, quercitină și alți compuși. Sufina galbenă este folosită în medicina populară și mai ales în tratamentul ulcerului diabetic al piciorului.

4. Cimișirul, Buxus sempervirens

Acesta este un arbust folosit în diferite tratamente populare, dar care este cunoscut mai ales ca arbust utilizat drept gard viu. Frunzele sale verzi conțin buxenina G2, care este un alcaloid ce inhibă celulele canceroase. Mlădițele plantei au și alte substanțe active, ca de exemplu: vitamina C, tanin, rășini.

Frunzele tinere de cimișir ajută și în tratamentul afecțiunilor ficatului și al insuficienței hepato-biliare, dar și în alte tipuri de afecțiuni:

  • Parazitoză intestinală, artrită, veruci, seboree
  • Leucemie, noduli, chisturi, cancer de piele, cancer de ficat, cancer la stomac și de colon.

Ceaiul din mlădițe de cimișir este folosit în afecțiunile bilei și în combaterea astenie de primăvară.

5. Norocelul, Sedum telephium

Aceasta este o plantă erbacee care crește în regiunile de deal și subalpine, în poienile pădurilor și este folosită ca remediu pentru diferite boli și afecțiuni, în medicina populară. Este numită și verzișoara, barba-lupului, crucea-pământului, iarba-zmeului, iarbă-grasă.

Proprietățile și beneficiile plantei:

  • Conține vitamine (A, B1, B2, B3, B5, C, E), uleiuri volatile, clorofilă, substanțe flavonoide, mucilagi, rezine, minerale, acizi grași Omega-3
  • Are proprietăți hemostatice, tonice, vitaminizante, antiinflamatorii, antimicrobiene, cicatrizante, astringente, depurative, antioxidante
  • Ajută la vindecarea țesuturilor, reducerea bacteriilor patogene, combaterea bacteriilor Streptococcus și Staphylococcus
  • Este recomandată în cazuri de boli ale rinichilor și vezicii biliare, tulburări nervoase, boli ale tractului gastro-intestinal
  • Promovează proliferarea fibroblastelor și ajută la producerea de colagen
  • Are acțiune tumorală, citostatică în cancer și vindecătoare în caz de hemoroizi.

În medicina populară planta se folosește sub formă de macerat din rădăcină, sau ca tinctură. Infuzia din frunzele de norocel este eficientă în tratamentul aftelor, bătăturilor, stomatitei, rănilor, eczemelor, arsurilor.

Pentru uz extern se folosesc cataplasme cu frunze de norocel zdrobite, ori se fac spălături sau băi locale cu infuzie, decoct sau macerat din rădăcina plantei. Frunzele plantei aplicate local, sub formă de cataplasme, ajută și în tratamentul înțepăturilor de insecte, abceselor, rănilor, cicaricilor.

Vezi aici un video despre aceste 5 plante și tratamente eficiente pentru cancer:

Concluzie

Medicamentele pe bază de plante ar fi o excelentă alegere pentru tratarea și prevenirea incidenței canerului. Acestea au diferite substanțe active care pot acționa împotriva multor tipuri de cancer și care cresc și imunitatea organismului. Astfel de extracte din plante ar putea fi folosite în combinație cu alte tratamente anticanceroase, pentru restabilirea stării de sănătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.