Fitoestrogenii – Plante ce acționează în zona echilibrării hormonale

0
648
Fitoestrogenii - Plante ce acționează în zona echilibrării hormonale

Oamenii care au un deficit de estrogeni sau care suferă de tulburări hormonale trebuie să facă un tratament pentru a-și îmbunătăți sănătatea organismului. Dacă urmează un tratament cu hormoni de sinteză nu este tocmai bine, mai ales dacă suferă de anumite afecțiuni sau boli.

Hormonii de sinteză pot intensifica anumite simptome care sunt caracteristice unor suferințe și anume: hipertensiune arterială, migrene, flebită, varice, tromboză venoasă, infarct miocardic, accident vascular cerebral, boli coronariene. Pentru a preveni astfel de complicații și agravarea acestor afecțiuni și boli, se recomandă un tratament naturist, cu suplimente alimentare, cu hormoni vegetali sau fitoestrogeni.

Unul din motivele pentru care sunt preferați fitoestrogenii din plante este tocmai faptul că nu dau efecte secundare ca hormonii de sinteză. Fitoestrogenii pot fi administrați o perioadă îndelungată de timp pentru că nu fac rău organismului, din contra aduc beneficii acestuia, au acțiune estrogenică și de vindecare a tulburărilor hormonale.

Cele mai cunoscute plante cu fitoestrogeni

Mărarul are efect de reglare hormonală și menținere a echilibrului hormonal, poate fi un bun remediu pentru tulburările menstruale. Mărarul se folosește în tratamentul amenoreei, a hipertensiunii arteriale (pentru că ajută în dilatarea vaselor de sânge), iar tinctura de mărar ajută în calmarea durerilor menstruale, ușurarea respirației și reglarea ciclului menstrual.

Cei care au tulburări de somn și stări de irascibilitate pot consuma mărar deoarece planta are efect calmant, de combatere a insomniei, de calmare a durerilor în organism, a crizelor de nervi și a sistemului nervos în general.

De asemenea această plantă se remarcă prin proprietăți antimicrobiene, antioxidante, dezinfectante și antialergice: reduce inflamațiile gingiei, combate respirația urât mirositoare și senzația de mâncărime ce apare în bolile de piele (ex. dermatoze, eczeme). Mărarul îmbunătățește alăptarea la femeile lăuze și are efect benefic asupra tractului digestiv: combate balonarea, constipația, stimulează glandele digestive, îmbunătățește metabolismul și crește pofta de mâncare.

Anasonul este excelent în tratamentul afecțiunilor și bolilor tractului digestiv, sistemului respirator și a altor probleme de sănătate precum sunt: ulcer, gastrită, enterocolită, insomnie, migrene, astenie, anemie, artrită, bronșită, răceală, gripă. Se recomandă infuzia sau ceaiul de anason în cantitate redusă pentru a nu irita mucoasa gastrică. Frunzele de anason ajută în realizarea digestiei.

Fenicul

Rădăcina de fenicul este un bun remediu contra ascitei, pleureziei, umflării membrelor inferioare (picioare, glezne). Fructele de fenicul au vitamine și minerale, au proprietăți digestive, vermifuge, antiseptice și antibiotice, ajută în tratamentul rănilor, eczemelor și ulcerațiilor, pot stimula digestia, vindecă constipația, afecțiunile tractului urinar. Cel mai indicat este ceaiul din fructe de fenicul. Frunzele de fenicul calmează durerile de sâni în perioada alăptării, se aplică pe pielea acestora sub formă de cataplasme.

Citește și:  Ceaiul de usturoi – Crește imunitatea și previne îmbolnăvirea organismului în sezonul rece
Lemn-dulce

Infuzia din lemn-dulce este recomandată în tratamentul afecțiunilor tractului gastro-intestinal, are efect digestiv, antiseptic, antitoxic, antiinflamator. Lemnul-dulce este eficient și în tratamentul rănilor și ulcerațiilor pentru că are acțiune cicatrizantă și vindecătoare. Poate reduce inflamațiile tractului digestiv, poate îmbunătăți sănătatea mucoasei stomacale, ameliorează simptomele de dureri ce apar din cauza unui început de esofagită, neutralizează substanța care provoacă reflux gastric, scade tensiunea arterială, reduce spasmele musculare și durerile de burtă, ajută în tratamentul afecțiunilor tiroidei și a bolilor cardiovasculare.

Alte plante care conțin fitoestrogeni sunt soia, Asparagus racemosus, angelica, brânca-ursului. Angelica are un conținut semnificativ de estrogeni, poate ajuta în tratamentul infertilității, echilibrează secreția de progesteron și acoperă deficitul de estrogeni. Progesteronul este un hormon ce are un rol important în menținerea sarcinii. Planta brânca-ursului poate ajuta în creșterea secreției de hormoni sexuali și în tratamentul infertilității.

Plantele ce au fotoestrogeni în compoziția lor sunt un bun remediu contra tulburărilor hormonale, tulburărilor menstruale, hipoplaziei, stărilor neplăcute care apar la menopauză, pilozității excesive, infertilității și deficitului estrogenic. Femeile care sunt în perioada de alăptare a bebelușului pot folosi astfel de plante cu fitoestrogeni deoarece cu ajutorul lor le crește secreția de lapte și pot alăpta mai mult timp.

Astfel de plante nu se folosesc însă în perioada de sarcină și de către persoanele care au un exces de hormoni estrogeni în organism. Femeile aflate la menopauză pot recurge la tratamentul cu plante estrogenice deoarece acestea pot ameliora simptomele de migrene, bufeuri, uscăciune vaginală, nervozitate, anxietate și depresie.

De asemenea, ele ajută și la reducerea simptomelor sindromului premenstrual, ale tuburărilor menstruale și la reglarea menstruației. Persoanele nervoase, irascibile, care au stări depresive și de anxietate, pot folosi plante cu hormoni vegetali deoarece le ajută să scape de astfel de stări proaste. Potrivit cercetătorilor plantele scad și riscul de a dezvolta cancer genital și cancer de sân.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.