
Exercițiul fizic este foarte important în viața oricui, mai ales a persoanelor care muncesc, care duc o viață sedentară, sau sunt supraîncordate datorită unor activități, și care trebuie să-și mențină sănătatea și să fie mereu în formă. Dacă simți că ai o stare de oboseală intensă la locul de muncă sau dacă ești suprasolicitat din punct de vedere nervos, trebuie să faci o pauză și să te odihnești. Exercițiile fizice la locul de muncă nu se fac când ai ajuns într-un punct de oboseală maximă, rolul lor nu este să îți consume energia rămasă, ci de a te relaxa, de a te face să-ți revii, de a-ți crește tonusul muscular și de a profita de beneficiile odihnei active.
Fiecare om are o anumită profesie însă indiferent care este aceasta apare o solicitare a sistemului nervos și o încordare la nivel muscular pentru menținerea unei poziții de lucru. În munca depusă este solicitat corpul dar și vederea, iar treptat scade capacitatea de atenție și de concentrare. Dacă se fac multe mișcări la locul de muncă, sau se stă în picioare, oboseala apare la nivelul membrelor superioare și inferioare dar și a spatelui, toate fiind solicitate prea mult și în mod diferit.
Prin exerciții fizice realizate la locul de muncă se previn durerile musculare, deformările articulare, se menține sănătatea articulațiilor, se previn artrozele și spondilozele, se relaxează musculatura, se îmbunătățește respirația și circulația sângelui, se previne umflarea picioarelor și oboseala ochilor.
8 exerciții fizice eficiente la locul de muncă:
1.Stai pe scaun, cu spatele drept, ridici brațele în sus, cu palmele apropiate deasupra capului, le înclini spre lateral, în ambele părți.
- O altă variantă a acestui exercițiu este să stai în picioare, cu tălpile depărtate, să duci brațele cu palmele apropiate spre lateral. Se repetă exercițiul de 8-10 ori.
3. Stai în picioare cu tălpile puțin depărtate, te apleci în față astfel încât să îndoi ușor trunchiul înainte, până ce ajungi să atingi solul cu vărfurile degetelor; trebuie să simți că ai extins ușor trunchiul; revii la poziția inițială și repeți exercițiul de 4-5 ori.
- Stai în picioare și îndoi ușor trunchiul lateral, spre dreapta; trebuie să încerci să atingi cu mâna dreaptă solul, în apropierea călcâiului de la piciorul drept, iar brațul stâng îl ții în sus. Acest exercițiu se face în mod asemănător și spre partea stângă a corpului. Exercițiul se repetă de 4-6 ori.
- Stai în picioare, tălpile depărtate pentru o bună stabilitate, ții spatele drept. În prima parte a exercițiului pui mâinile la spate în talie și înclini trunchiul înapoi, spre spate, apoi revii la poziția inițială. În partea a doua a exercițiului apleci trunchiul înainte, la orizontală, întinzi brațele și ții palmele apropiate. Repeți exercițiul de 4 ori.
- Stai în picioare cu spatele drept, faci un pas în față cu piciorul drept și îndoi genunchiul; revii la poziția inițială și repeți mișcarea și cu piciorul stâng. Acest exercițiu se poate repeta de 6 ori.
- Ții palmele la ceafă și faci mișcări de înclinare a capului spre stânga și spre dreapta, dar și de rotire pentru dezmorțirea gâtului și a umerilor.
- Ridicarea pe vîrfuri și revenirea pe tălpi este un exercițiu util pentru picioare.