8 simptome care anunță afecțiunile colecistului – Când este necesar să te operezi?

0
746
8 simptome care anunță afecțiunile colecistului – Când este necesar să te operezi

O afecțiune care apare destul de frecvent la oameni este litiaza veziculară. Este vorba despre pietrele la colecist, la fiere sau la vezicula biliară.

Principalele simptome care apar în cazul unei asemenea afecțiuni la colecist sunt:

  1. Balonare
  2. Indigestie
  3. Dureri în zona abdomenului superior, în partea dreaptă, sub coaste, care sunt de intensitate diferită
  4. Stări de greață la unele mâncăruri care au un conținut mare de grăsimi
  5. Vărsături biliare
  6. Durere de cap
  7. Icter
  8. Stări febrile

Astfel de simptome se pot ameliora cu medicamente sau pot să nu apară deloc în anumite cazuri de litiază veziculară, iar boala să fie descoperită întâmplător când se investighează o altă afecțiune în zona abdominală. Fiecare persoană care are astfel de stări neplăcute trebuie să meargă la medic pentru a face o ecografie abdominală. Cu ajutorul acestei proceduri care nu face niciun rău pacientului – este fără radiații – se poate observa abdomenul și se poate stabili dacă diagnosticul este: pietre la colecist sau litiază veziculară.

Dacă medicul confirmă prezența pietrelor la colecist va recomanda o metodă de tratament laparascopică – un tratament chirurgical care nu produce suferință bolnavului (nu apare disconfort dureros după intervenție), care presupune o incizie destul de mică, de numai 10 mm (ce va lăsa cicatrici mici).

Iată în ce constă colecistectomia laparascopică: pacientul va fi operat sub anestezie; după aseptizarea pielii medicul chirurg va face incizia destul de aproape de omblic; aceasta va fi foarte mică, de 10-12 mm; pentru a se putea lucra și observa organele cu sistemul video numit laparascop, va introduce în abdomen dioxid de carbon și astfel abdomenul se va umfla; chirurgul va realiza încă trei incizii mici pentru a putea introduce alte instrumente necesare pentru operație; imaginile transmise cu ajutorul laparascopului se urmăresc pe monitorul conectat la acest sistem video; după operație se extrage dioxidul de carbon din abdomen, se scot instrumentele chirurgicale, se cos inciziile și se aplică pansamentele.

Citește și:  Disfunctia erectila - cauze, simptome, tratament

După o astfel de operație prin care s-au extras pietrele de la colecist (s-a extirpat vezicula biliară) se poate simți o mică durere din cauza acelor mici incizii realizate, dar se vor administra medicamente calmante și antibiotice pentru a preveni infecția.

De asemenea poate să apară și un mic disconfort la nivelul umerilor deoarece dioxidul de carbon folosit în abdomen poate ajunge la diafragmă și poate irita puțin suprafața acesteia. Durerile trec destul de rapid, iar perioada de recuperare este de 5-7 zile. Pacientul va sta în spital 2-3 zile, iar regimul lui va fi alcătuit dintr-o alimentație dietetică.

În anumite cazuri pot să apară și complicații, mai ales dacă pacientul se prezintă la medic în momentul în care boala este într-un stadiu avansat. Principalele complicații sunt: cancerul de colecist, colecistita acută (infecții și puroi la colecist), migrarea pietrelor în canalul biliar principal și ieșirea lor din colecist ori îmbolnăvirea de icter mecanic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.