Asmatui de gradina si asmatui de padure – proprietati si utilizare

0
2060
Asmatui de gradina si asmatui de padure - proprietati si utilizare

Asmatuiul de gradina (Anthriscus cerefolium) este o planta anuala, salbatica sau cultivata, originara din Europa de Sud, Asia si Africa de Nord. Planta este cunoscuta si sub denumirea de asmatuchi, hasmatuchi si face parte din familia Apiaceae.

Asmatuiul creste pana la inaltimea de 60 cm si se aseamana cu patrunjelul. Are un miros foarte placut datorita unui ulei volatil care se pierde prin uscarea sau fierberea plantei.

Frunzele sunt divizate de mai multe ori si au culoare verde, fructele sunt lungi de 1 cm, lucioase si de culoare inchisa, iar florile sunt albe, dispuse in grupuri sub forma unor umbrelute si infloresc in lunile iulie-august.

De la asmatuiul de gradina se foloseste intreaga planta.

Proprietatile asmatuiului de gradina

Inca din cele mai vechi timpuri asmatuiul este folosit atat in bucatarie cat si ca planta medicinala.

Semintele de asmatui au fost gasite si in mormantul lui Tutankamon.

Asmatuiul contine: fier, vitamina C, vitamina B, saruri minerale, ulei eteric, un principiu estrogen, esenta.

Infuzia de frunze de asmatui – Se prepara din 50-60 g planta la 1 l de apa fierbinte. Se infuzeaza timp de 15 minute, se strecoara si se beau 3 cani pe zi.

Infuzia de seminte de asmatui – Se folosesc 4-8 g seminte la 1 l de apa fierbinte. Se infuzeaza 15 minute, se strecoara si se bea in functie de necesitati.

Sucul de asmatui se obtine prin presarea a 50-100 g planta proaspata.

Afectiunile oculare – Se administreaza cate 2 picaturi de suc proaspat in ochi, seara si dimineata.

Ingrijirea fetei, ridurile, pielea obosita – Se spala fata cu infuzie din 60 g planta la 1 l de apa fierbinte. Aceasta infuzie ajuta si in cazul blefaritelor, intepaturilor de insecte, daca se aplica sub forma de comprese in zonele afectate.

Faringitele, stomatitele – Se face gargara cu infuzie de frunze de asmatui.

Citește și:  Infuzia din urzică moartă mov susține imunitatea și funcția renală

Eczemele, iritatiile, abcesele, ulecerele bucale – Se foloseste sucul de asmatui care are proprietati cicatrizante si antiseptice. De asemenea compresele cu suc proaspat sunt foarte eficiente in prurit.

Frunzele de asmatui strivite si aplicate pe sani opresc secretia lactata.

Anthriscus sylvestris
Anthriscus sylvestris

Plagile, degeraturile, contuziile, ulcerele – Se trateaza prin aplicarea de frunze de asmatui strivite pe zonele afectate.

Bolile de ficat si rinichi, icterul – Este recomandat consumul de asmatui proaspat deoarece are proprietati depurative, diuretice, stimulative si ajuta in usurarea bilei.

Frunzele de asmatui se folosesc verzi, tocate marunt, pentru aromatizarea sosurilor, supelor, mancarurilor din carne de miel sau peste, la omlete si alte preparate culinare.

Asmatuiul de padure (Anthriscus sylvestris)

Este o planta perena, originara din Europa, Asia si Africa de Nord si care creste pana la inaltimea de 1 m. Este cunoscuta si sub denumirea de patrunjelul-vacii, creste prin fanete si terenuri umede si face parte din aceeasi familie Apiaceae. Se aseamana cu asmatuiul de gradina insa frunzele sale au un miros usor de morcov si un gust aspru, putin mai amar. Florile infloresc in lunile mai-iunie.

Este folosit in bucatarie la aromatizarea cascavalului, branzei, maionezei si altor preparate culinare.

Cu ani in urma aceasta planta era folosita ca planta medicinala in tratarea problemelor digestive, dar si la vopsirea fibrelor naturale.

Infuzia de frunze de asmatui de padure se utilizeaza in tratarea diferitelor eczeme.

Sucul de frunze de asmatui amestecat cu cel de coada-soricelului si cel de papadie trateaza bolile de piele si are proprietati diuretice.

Ulcerele – Se vindeca prin aplicare de cataplasme de planta proaspata zdrobita pe zonele afectate.

De asemenea aceasta planta are insusiri melifere, este folosita si ca furaj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.