Ce alegi – ceai verde sau cafea? – Două băuturi care te ajută să fii în formă, să te concentrezi mai bine

0
108

Ceaiul verde și cafeaua sunt băuturi foarte populare, ce pot fi consumate calde sau cu gheață. Tu ce alegi – ceai verde sau cafea? Ambele băuturi sunt delicioase, mai ales dacă sunt amestecate cu lapte. Studiile cercetătorilor arată că acestea ajută la slăbit, scad riscul de anumite boli și îmbunătățesc puterea de concentrare.

Navigare rapidă în articol:

  1. Ceaiul verde, beneficii pentru sănătate
  2. De ce cafeaua este mai apreciată de oamenii tineri

1. Ceaiul verde, beneficii pentru sănătate

Atât ceaiul verde cât și cafeaua sunt băuturi foarte populare în prezent, care datorită inovațiilor pe care le fac producătorii, pot avea noi gusturi și arome.

Ceaiul verde a devenit parte a culturii anumitor popoare, chiar dacă frunzele sale pot fi importante din alte regiuni, unde cultura este diferită. De exemplu, japonezii beau ceai din frunze care provin din culturile din China.

Ceremonia ceaiului înseamnă degustarea ceaiului dar și aprecierea gustului acestuia prin simțuri. Este vorba despre o ceremonie prin care se arată respect și ospitalitate prietenilor sau invitațiilor.

Conținutul de cofeină din frunzele de ceai este de 5-20%.

Ceaiul Macha

În ziua de zi este apreciat mai ales ceaiul Matcha, deoarece are multe beneficii pentru sănătate comparativ cu alte tipuri de ceai verde existente pe piață.

Ceaiul verde Matca provine din sudul Japoniei și este considerat foarte bun pentru slăbit. În prezent este unul dintre cele mai scumpe ceaiuri (datorită procesului complicat de recoltare și transformare în versiunea de pe piață – pulberea verde de Matca). Un studiu recent arată că Matcha are de 3 ori mai mult EGCG decât ceaiul verde. Drept urmare, este plin de antioxidanți, care au numeroase beneficii pentru sănătate.

Antioxidantul EGCG din ceai este un supraaliment, care:

  • Crește rezistența sistemului osos
  • Îmbunătățește activitatea creierului, crește puterea de concentrare și memoria
  • Scade hipertensiunea arterială
  • Normalizează colesterolul din vasele de sânge
  • Scade riscul de răceală și gripă
  • Reduce numărul de calorii, ajută la scăderea în greutate
  • Ameliorează durerea musculară ce apare după antrenamentele intense
  • Ajută în procesul de recuperare după exercițiile fizice
  • Prin L-teanina pe care o conține induce o stare de calm, deci poate combate stările de nervi și agitație.

Specialiștii au observat că în ultimii ani agricultura ceaiului verde a fost în declin (numărul fermierilor a scăzut), deoarece tinerii nu mai sunt interesați de această muncă, ei pleacă în orașe unde pot lucra și obține venituri mai mari.

2. De ce cafeaua este mai apreciată de oamenii tineri

În zilele noastre, consumul de cafea a crescut. Tot mai mulți oameni beau cafea, deoarece aceasta le oferă un plus de energie și le alungă oboseala. Spre deosebire de ceaiul verde, care este consumat îndeosebi de oamenii în vârstă, cafeaua este preferată de oamenii tineri, care lucrează.

Cafeaua are cofeină mai multă sau mai puternică decât ceaiul verde sau negru. În prezent, cafeaua decofeinizată este mai usor de găsit decât ceaiul decofeinizat.

De ce tinerii sunt interesați de cafea?

În ultimii ani, am văzut că metoda de preparare a cafelei a fost preluată și promovată de mass-media pentru a atrage atenția. Cafenelele se remarcă prin metode inedite de preparare a acestei băuturi care servește drept artă și lux. Ne referim la aparatele performante de espresso, accesul la cafea de calitate și la promovarea consumului de cafea ca fiind relaxant și distractiv.

Citește și:  Oțetul organic are capacitatea de a combate mulți factori care ne îmbolnăvesc

Oamenii tineri beau și 3 căni de cafea pe zi, în dorința de a avea mai multă energie și a duce o viață mai bună. Motivul principal, pentru care ei consumă cafea, este că aceasta conține polifenoli.

Polifenolii – compuși vegetali sau ingrediente pentru sănătate și frumusețe

Aportul cel mai bun de polifenoli pentru organism este cuprins între 1.000-1.500 mg/zi. Specialiștii recomandă un aport mediu de 800 mg polifenoli/zi. Asta ar înseamna cam 3 căni de cafea pe zi.

Conform unui studiu din 2015, persoanele care beau 3 căni de cafea pe zi au un risc de deces mai mic cu 24% decât cele care nu beau cefea deloc.

Despre polifenoli se spune că sunt și ingrediente pentru frumusețe.

Cafeaua întinerește pielea și ajută la arderea grăsimilor.

Un studiu realizat pe un număr de 30.000 de femei, care beau frecvent cafea, a arătat că această băutură întinerește pielea. Femeile care au vârsta de 30 de ani și beau cafea au tenul mai frumos, arată cu 7 ani mai tinere. Cele de 35 de ani arată de 28 de ani. Despre persoanele de 54 de ani, consumatoare de cafea, s-a spus că arată de 30 de ani. Probabil că este vorba și despre o alimentație sănătoasă (bazată pe fructe și legume), pentru a avea pielea mai frumoasă și mai tânără.

Oamenii care beau cafea zilnic, trăiesc mai mult?

Anumite studii ar spune că acest lucru este bun, consumul de cafea ar putea crește longevitatea. Oamenii care beau în mod frecvent cafea trăiesc mai mult decât cei care beau mai puțin sau deloc, spun cercetătorii. Rata mortalității la consumatorii de cafea este cu 16% mai mică.

Un studiu de la National Institutes of Health (NIH), din 2012, arată că rata mortalității este cu 10% mai mică la bărbații care beau cafea (cel puțin 2 căni de cafea pe zi) decât cei care nu beau deloc, iar la femei cu 15-16% mai mică decât la cele care beau cafea foarte rar sau niciodată. Studiul s-a realizat pe un număr de 400.000 de oameni.

Și totuși, nu trebuie exagerat, deoarece oamenii care beau prea multă cafea pot suferi de insomnie și hipertensiune arterială. Cafeaua se bea cu moderație și trebuie evitată de oamenii cu probleme de sănătate.

Despre cafea s-a spus că are și numeroase beneficii pentru sănătate, cum ar fi:

  • Reduce riscul de diabet zaharat de tip 2, ciroză hepatică, boala Parkinson
  • Scade riscul de caculi biliari, declin cognitiv, demență
  • Îmbunătățește performanța atletică
  • Crește puterea de concentrare și agilitatea
  • Previne tumorile, ca de exemplu – cancer de prostată, cancer de colon, cancer de piele, cancer endometrial
  • Ajută a arderea grăsimilor și eliminarea kg în plus.

Care este cel mai bun moment pentru a bea o ceașcă de cafea? Studiile cercetătorilor arată că cel mai bine ar fi să bei cafea după micul dejun și explică și efectele cafelei asupra organismului.

Desigur există și alternative sănătoase la cafea, care te pot ajuta să duci un stil de viață mai sănătos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.