Boala sarutului – Mononucleoza

0
798
Boala sarutului - Mononucleoza

Mononucleoza este cunoscuta mai mult sub denumirea de boala sarutului si afecteaza in special adolescentii, dar si persoanele adulte sau in varsta.

Boala sarutului poate fi luata daca se intra in contact cu un virus periculos numit Epstei-Barr (pe scurt EBV), care a fost numit dupa numele celor doi cercetatori englezi, care l-au descoperit in anul 1964, respectiv virologul Yvonne Barr si medicul Michael Anthony Epstein. Numele de boala sarutului vine tocmai de la faptul ca acest virus se transmite prin schimbul de saliva. Insa transmiterea virusului nu se face numai prin sarutul dintre doua persoane (din care una este infectata), ci si prin tuse sau alte forme de contact cu saliva infectata, prin transfuzii de sange, prin contact sexual, diverse lucruri personale.

Mononucleoza este o boala virala care apare foarte frecvent. Cand afecteaza copiii mici ea poate fi confundata cu o raceala obisnuita, iar dintre persoanele peste 35 de ani cercetatorii considera ca cca. 90% din cazuri au fost deja infectati pana in prezent si au in sange anticorpi impotriva acestei boli. In general la adulti si la adolescenti boala poate fi mai grava.

Simptomele mononucleozei:

  • In primele faze ale bolii simptomele se aseamana cu cele care apar in cazul unei gripe sau raceli puternice.
  • Persoana are dureri de cap, simte o oboseala in tot corpul, are o stare de rau si letargie.
  • Are febra (cu temperatura ce nu depaseste 40ºC) si frisoane. Acestea persista timp de trei saptamani.
  • Sufera de dureri musculare.
  • Uneori simte dureri mari in gat, are amigdalele inflamate cu pete albe pe ele si in jurul lor.
  • Mai tarziu, respectiv dupa doua zile, bolnavul va avea ganglionii limfatici mariti, in special cei din zonele inghinale, la gat si axile.
  • In zona fetei sau in alta zona de pe corp va prezenta o eruptie ce se aseamana cu cea care apare in cazul pojarului.
  • In multe cazuri splina se va mari si va da dureri in partea stanga-sus a abdomenului.
  • Ochii si pielea obrajilor vor deveni galbeni, prin cresterea pigmentului biliar in sange, caz in care probabil s-a instalat icterul.
  • In interiorul gurii apar anumite zone de culoare inchisa, care se aseamana cu niste vanatai.

Indiferent care din aceste simptome apar intai si mai ales daca ele persista peste 10 zile trebuie mers la un medic pentru a se stabili diagnosticul si metoda de tratament. Un semnal clar poate fi doar durerea intensa in gat care persista mai mult de doua zile. Uneori aceste simptome se pot datora si altor boli mult mai grave, cum sunt de exemplu: infectia streptococica a faringelui, tuberculoza, SIDA, cancerul, sau o ruptura de splina.

Boala sarutului apare pe parcurs, la inceput doar ca o gripa sau raceala, insa la 95% din cazuri ea afecteaza si ficatul. Din pacientii ce au aceasta boala doar 5%  fac icter si foarte rar se intampla ca ficatul acestora sa cedeze. Alte complicatii extrem de grave care pot sa apara foarte rar sunt: ruptura de splina, encefalita, meningita, sau inflamatia creierului.

Persoanele care fac mononucleoza simt o oboseala cronica care poate dura doua luni sau mai mult. Cercetatorii au concluzionat ca virusul care provoaca boala ar putea fi legat de sindromul de oboseala cronica care ar putea dura ani de zile.

Virusul poate ramane activ cateva saptamani sau luni in corpul persoanei la care simptomele au disparut si astfel contactul apropiat cu o persoana (care nu are aceasta boala) poate prezenta un risc. De asemenea boala se poate contacta daca se traieste in apropierea unei persoane infectate. Cel mai important lucru pe care trebuie sa-l stim este ca aceasta infectie poate fi combatuta cu succes printr-un sistem imunitar sanatos.

In vederea stabilirii diagnosticului medicul va incepe sa faca intai o examinarea fizica completa a pacientului. Pentru a se elimina posibilitatea unei infectii de tip streptococic se va efectua o cultura din gat. Analizele de sange vor arata daca exista celule albe sanguine anormale. Prin testul de mononucleoza se va vedea daca exista anticorpi speciali in sange.

Citește și:  Cele mai simple moduri pentru a scapa de anxietate

Metode de tratament

In multe cazuri oamenii care sufera de boala sarutului se vindeca singuri, fara tratament, in doua saptamani. Acestia au nevoie doar de repaus la pat, multa odihna si reluarea activitatii normale treptat.

Pentru febra si dureri in gat medicul va recomanda paracetamol si aspirina. In cazul cand durerile in gat sunt intense si apar si greutati de inghitire atunci va prescrie un medicament steroidian, numit prednisol.

mononucleoza

Pentru o recuperare rapida si totala se recomanda anumite tratamente de fortificare ale sistemului imunitar al organismului. Oboseala si alte simptome ale acestei boli pot fi remediate prin bai calde, in care s-au adaugat cateva picaturi de ulei esential obtinut din plante medicinale: levantica, menta, eucalipt, bergamota.

De asemenea este indicat sa se bea de 3 ori/ zi cate o cana de ceai din ginseng, pentru indepartarea oboselii. Pentru combaterea infectiei este recomandat ceaiul din echinacea sau galbenele. Ceaiul de coada-soricelului si soc ajuta in reducerea febrei asociate mononucleozei. Sistemul limfatic poate fi curatat cu ceai de sanziene sau tinctura de sanziene. Se administreaza 1 ml de tinctura de sanziene de 3 ori/ zi sau se bea cate o cana de ceai de sanziene, dimineata, la pranz si seara.

Pe parcursul tratamentului, pana la vindecarea completa nu trebuie sa se faca nici o activitate ce necesita efort, astfel se va proteja splina marita de o posibila ruptura.

Stresul, anxietatea si depresia pot agrava boala. De aceea trebuie incercat ceaiul si tinctura de sunatoare care administrate intern actioneaza ca sedative usoare. Se ia 1-4 ml tinctura de sunatoare de 3 ori/ zi si 3 cani de ceai zilnic. Pentru combaterea stresului se poate apela la cateva tehnici de relaxare, ca de exemplu: biofeedback-ul, meditatia, vizualizarea ghidata. Aceste tehnici ajuta la refacerea intregii capacitati a sistemului imunitar, dar si la protejarea de alte boli: cancer, diabet sau boli de inima.

Anumite exercitii yoga (doar cele foarte usoare) pot reduce oboseala, recomandata fiind postura Arcul, care mareste elasticitatea coloanei vertebrale. Se sta intins pe burta, se apuca gleznele cu mainile, in timp ce se respira se strange fesele si se ridica putin si incet capul, coapsele si pieptul de pe sol. Se mentine pozitia respectiva 15 secunde, respirand incet, apoi expirand se revine din nou la sol. Acest exercitiu se poate face o data sau chiar de doua ori pe zi.

Pentru refacerea organismului, fortificarea sistemului imunitar este recomandat consumul de alimente integrale, care nu sunt procesate, cat mai multe fructe si legume proaspete. Trebuie redus consumul de zahar, grasimi saturate si proteine animale deoarece sunt greu digerabile. Nu este bine sa se manance foarte multa mancare la una dintre mesele zilnice. Mult mai bine este sa se manance 4-6 mese mici pe parcursul intregii zile, astfel se va avea un echilibru mai bun al zaharului in sange. Numai asa se va putea mentine un nivel constant al energiei in organism.

Pentru a avea in organism un continut proteic adecvat se vor consuma branzeturi cu un continut de grasimi reduse, linte si legume. Sistemul imunitar trebuie intarit si cu ajutorul unui supliment de vitamine (A, B, C) si minerale (magneziu, potasiu).

Consumul mare de lichide este foarte important pentru ca previne deshidratarea, iar odihna corpului trebuie sa fie respectata macar timp de o luna de zile.

Este interzis consumul de alcool si cofeina deoarece acestea diminueaza rezervele de energie si duc la slabirea sistemului imunitar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.