Galbenelele (calendula officinalis)

0
378
Galbenelele (calendula officinalis)

Galbenelele sau Calendula officinalis (dupa denumirea stiintifica) sunt plante aduse la noi in tara de sute de ani din India. Aceasta planta are tulpina inalta, cu ramificatii si  frunze paroase, cu flori centrale, tubulare. Se intalneste pe terenurile necultivate, pe marginea drumului sau pe langa caile ferate. Calendula officinalis este o planta anuala, care se cultiva  prin seminte, este foarte pretentioasa la soare si are nevoie de acesta foarte mult. De asemenea este adaptabila si la alte conditii de mediu.

Daca ii sunt culese florile la timp, aceasta infloreste pe tot parcursul anului si este prezenta in spatiile verzi si ca planta decorativa. Galbenelele sunt plante vitale, care odata insamantate, se inmultesc singure de la an la an, avand tendinta invaziva. De la aceasta planta, se culeg numai florile, in zilele frumoase, apoi uscarea acestora se face la umbra in locuri bine aerisite. Odata uscate, florile de galbenele se pastreaza in pungi de hartie, fara umiditate sau lumina. Din florile de galbenele se pot preapara o multime de preparate cum sunt:

Infuzia de galbenele: Se pun 3-4 lingurite de galbenele la macerat, in jumatate de litru de apa, timp de 10 ore maxim, dupa care se strecoara amestecul obtinut. Planta ramasa dupa strecurare se pune la fiert in alta jumatate de litru. Se strecoara si aceasta fiertura si dupa racire se amesteca cu primul lichid de la macerare. Din aceasta infuzie se pot bea pana la 2-3 cani pe zi.

Pulberea de galbenele se obtine prin macinarea foarte fina a florilor de galbenele. Aceasta pudra se tine in borcane de sticla, inchise ermetic, ferite de lumina sau umiditate si trebuie consumata in maxim doua saptamani de la macinare pentru ca substantele active se evapoara foarte repede. Puteti administra aceasta pulbere de pana la 4 ori pe zi, cate o lingurita rasa pe stomacul gol.

Tinctura de galbenele are efecte puternice in tratarea leziunilor pielii, a infectiilor sau a inflamatiilor sau a oricarei probleme unde trebuie sa folositi un dezinfectant. Tinctura contine substante antiseptice si antiinflamatoare. Pentru a putea prepara acest amestec, trebuie sa puneti intr-un borcan 20 de linguri de pulbere de flori de galbenele, apoi adaugati 500 de ml de alcool alimentar de 70 de grade.

Inchideti ermetic borcanul si lasati acest amestec la macerat timp de doua saptamani, intr-un loc cu caldura. Amestecul se filtreaza, iar tinctura astfel obtinuta se pastreaza in sticlute mici de culoare inchisa. Ca tratament, puteti consuma tinctura de pana la patru ori pe zi, cate o lingurita diluata in putina apa.

Galbenelele

Uleiul de gabenele il puteti prepara din jumatate de litru de ulei de masline, de struguri sau susan, in care adaugati 10 linguri de flori de galbenele uscate si maruntite, apoi il lasati la macerat timp de doua saptamani dupa care, bineinteles, filtrati amestecul obtinut. Uleiul astfel obtinut se pastreaza in locuri ferite de lumina si caldura.

Citește și:  Cum sa fii o doamna

Cataplasma de galbenele o puteti prepara prin inmuierea timp de 2 ore in apa calda a unei cani de flori de galbenele maruntita. Pasta astfel obtinuta se aplica direct pe locul afectat, acoperita cu un tifon, timp de o ora

Unguentul de galbenele este unul din cele mai bune preparare de acest fel, insa atunci cand va achizitionati un astfel de preparat trebuie sa fiti atenti sa va uitati dupa un produs care are extract cat mai mare din planta de galbenele, deoarece in prezent multe au doar foarte putin din aceasta planta. Puteti, de asemenea, sa va obtineti acasa, insa nu poate fi folosit decat pentru afectiuni minore si in nici un caz pe rani deschise, intrucat nu este steril.

Unguentul il puteti prepara din sapte linguri de unt, trei de flori proaspete si marunt taiate de galbenele, dintr-o lingurita de miere zaharisita, de preferat si ceara de albine. Prima data puneti untul la topit, dupa care se adauga cele trei linguri de planta, mierea si ceara. Se fierbe acest amestec timp de 10-15 minute pana se dizolva toate complet. Amestecul fiert se strecoara, se pune intr-un borcan si se poate pastra pana la 3 luni.

Intern, florile de galbenele sunt adevarate pansamente si cu ajutorul lor puteti trata o sumedenie de afectiuni, cum sunt crampele abdominale, problemele gastro-intestinale sau constipatia, este eficienta si in tratamentul gastritei sau a ulcerului gastric prin administrarea de infuzie combinata de galbenele, cate un litru pe zi, timp de 8 saptamani. Mai puteti vindeca dismenoreea si le puteti folosi ca tratament adjuvant in preventia cancerului. Totodata, florile de galbenele merg folosite si extern in afte, contuzii, plagi deschise minore datorita efectelui cicatrizant, antiseptic si antiinflamator pe care il are.

Ca orice planta are si contraindicatii pe unele locuri. Intern, florile de galbenele nu sunt toxice si nu prezinta astfel de contraindicatii, insa planta se va administra prudent intern si extern persoanelor care sunt alergice la polentul plantelor sau a celor care iau medicamente cu efect sedativ. De asemenea, nu se recomanda sa luati mai multe de 15 grame de galbelene pe zi, deoarece acest lucru poate provoca hipotensiune, mai ales persoanelor in varsta si femeilor. Puteti folosi galbenele si in tratamentele cosmetice, in cazul depigmentarii sau  arsurilor solare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.