Care sunt cele mai importante beneficii ale ceaiului verde?

0
139
Care sunt cele mai importante beneficii ale ceaiului verde

Ceaiul verde isi are originea in China, Japonia si Coreea de Sud si este produs din Camellia sinensis, o planta intens cultivata in Asia, care poate atinge chiar dimensiunea unui copac. Consumat initial pentru proprietatile sale antiseptice si cicatrizante, a devenit un adevarat remediu bun la toate, folosit, in prezent, pentru prevenirea si tratarea multor afectiuni, printre care se numara boala cardiaca, hipercolesterolemie, diabet, dementa senila, infarct cerebral, obezitate si chiar cancer.

Multi sunt tentati sa creada ca simpla consumare a doua trei cani de ceai pe zi este, de fapt, solutia pentru tineretea si sanatatea vesnica, insa trebuie luat in seama ca toate aceste beneficii se obtin in timp si prin constanta si ca au la baza o dieta sanatoasa, o viata organizata si exercitiu fizic.

Ceaiul verde este un important antioxidant, fiind alcatuit, in principal, din polifenoli – catechine – care lupta impotriva radicalilor liberi ce pot afecta ADN-ul si care contribuie la aparitia cancerului, aterosclerozei si a bolilor de coagulare.

Pe langa catechine, acest tip de ceai contine carotenoizi (cu rol important in mentinerea calitatii pielii), tocoferoli, acid ascorbic (vitamina C – cu rol in cresterea imunitatii), cat si un numar relativ mare de minerale cu rol important in mentinerea sanatatii, precum crom (extrem de important in curele de slabire, prin metabolizarea optima a insulinei si reglarea metabolismului grasimilor), mangan, seleniu si zinc (cu rol in ameliorarea acneei, a eczemelor si a tenului gras, contribuie la mentinerea sanatatii vaselor sanguine si creste imunitatea organismului, impreuna cu vitamina C).

Ceaiul verde este un antioxidant mult mai puternic decat ceaiul negru, pentru ca necesita o procesare minima, frunzele sale nefiind fermentate, ci doar trecute printr-o baie de aburi si uscate, motiv pentru care catechinele continute sunt mult mai concentrate decat in celelalte tipuri de ceai (negru sau alb).

De-a lungul ultimelor decenii, studiile de specialitate s-au concentrat pe demonstrarea stiintifica a efectelor benefice pe care acest tip de ceai le are asupra sanatatii, costatandu-se ca cei care consuma in mod regulat ceai din Camellia sinensis, au sanse mult mai mici de a dezvolta, de-a lungul vietii, boli cardiovasculare si diverse tipuri de cancer.

Potrivit unui studiu recent realizat in Statele Unite ale Americii, continutul mediu in flavonoizi – substante continute de plante, cu rol antioxidant si anticancerigen – al acestui tip de ceai este unul dublu fata de continutul in flavonoizi al vinului rosu, al strugurilor si al ciocolatei negre.

Rolul ceaiului verde in prevenirea aterosclerozei

Studiile clinice efectuate pe trialuri de pana la 500 de pacienti, din Olanda si Japonia, atesta faptul ca antioxidantii prezenti in acest tip de ceai pot preveni aparitia aterosclerozei si, in principal, a bolii coronariene ischemice, prin simplul fapt ca acesti antioxidanti sunt vasodilatatori, ajutand la imbunatatirea flexibilitatii vaselor si crescandu-le rezistenta la producerea de cheaguri.

ceai verde

Alti antioxidanti, cu acelasi efect, pot fi gasiti si in mure si rodii. Cu cat cantitatea de ceai bauta este mai mare si de mai lunga durata, cu atat riscul aparitiei bolilor de coagulare scade. Pentru un efect vizibil, de durata, este necesar sa consumi aproximativ 3-4 cani pe zi din acest tip de ceai.

Citește și:  Uleiul de eucalipt întărește sistemul imunitar al organismului

Rolul ceaiului verde in reducerea colesterolului

Studiile de specialitate demonstreaza ca barbatii care consuma acest tip de ceai au o probabilitate mult mai mica de a avea valori crescute ale colesterolului, spre deosebire de barbatii care nu consuma nici un tip de ceai. Rezultatele studiilor pe animale sugereaza ca polifenolii din acest ceai pot bloca absorbtia intestinala a colesterolului, stimuland, in schimb, excretia sa din organism.

Studiile care au implicat si fumatori atesta faptul ca ceaiul verde poate reduce nivelurile ridicate de colesterol. Ca o concluzie, consumul regulat de ceai din Camellia sinensis duce, pe termen lung, la scaderea colesterolului total si la cresterea in limite normale a colesterolului de tip LDL (asa numitul “colesterol bun”).

Rolul ceaiului verde in controlul diabetului

Inca din cele mai vechi timpuri, ceaiul verde a fost folosit pentru controlarea nivelului de zahar in sange, iar studiile recente facute pe cobai au dovedit faptul ca ceaiul din Camellia sinensis poate preveni aparitia diabetului de tip I si poate, de asemenea, sa-i incetineasca progresia in momentul in care acest tip de diabet s-a instalat deja.

Organismul persoanelor diagnosticate cu diabet tip I produce o cantitate mica de insulina sau chiar deloc, motiv pentru care convertirea glucozei in energia necesara pentru o zi se face defectuos. Suplimentarea dietei zilnice cu extract din acest tip de ceai, sub forma de pudra, este varianta cea mai eficienta in cazul acestei afectiuni pentru ca intervine pe reglarea glucozei din organism.

Rolul ceaiului verde in arderea caloriilor

Arderea caloriilor in exces este un proces care necesita o cantitate foarte mare de efort si energie, dar cu ajutorul ceaiului verde poti, cu usurinta, sa cresti viteza proceselor de ardere a grasimilor in surplus. Prin consumarea unei singure cani de ceai pe zi, iti poti creste rata metabolismului cu aproximativ 8-14%.

Daca, pe langa consumul de ceai din Camellia sinensis, adaugi si exercitiu fizic constant si eficient, ai toate sansele sa scapi de kilogramele in plus mult mai repede si sa te bucuri in acelasi timp de toate celelalte efecte benefice pe care acest tip de ceai le are. Un studiu de specialitate recent demonstreaza ca administrarea de ceai in combinatie cu cafeina poate stimula pierderea in greutate, dar si mentinerea greutatii corespunzatoare, dupa ce procesul de slabire s-a incheiat.

Ceaiul verde, pe langa toate aceste efecte benefice asupra sanatatii, enumerate mai sus, este folosit si pentru prevenirea si tratarea afectiunilor hepatice (studii recente dovedind efectul consumului a 10 cani de ceai pe zi in protejarea ficatului de actiunea substantelor toxice, de E-uri alimentare si alcool), a bolilor reumatice – prin reducerea inflamatei- si a diverselor tipuri de cancer (pancreatic, prostatic, ovarian, colorectal, pulmonar, mamar etc).

Nu in ultimul rand, ceaiul verde poate fi folosit oricand in cresterea imunitatii organismului si in prevenirea racelilor si a gripelor. Ca si contraindicatie, cei care sufera de afectiuni ale rinichilor, ulcere stomacale si anxietate, ca si femeile gravide si cele care alapteaza ar trebui sa evite consumul de ceai verde.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.