Arsurile solare reprezinta deteriorari ale pielii cauzate de expunerea excesiva la soare, sunt la fel ca alte arsuri numai ca se instaleaza mai incet. Jumatate de ora de stat la soare in miezul zilei poate fi suficient sa faca pielea rosie, fierbinte si dureroasa la palpare.
Gravitatea arsurilor solare depinde de tipul de piele, de durata si intensitatea expunerii la radiatiile solare. Desi persoanele cu piele mai deschisa la culoare au un risc mai mare de a suferi de astfel de arsuri, totusi razele soarelui pot leza si persoanele cu pielea de culoare mai inchisa.
Cauzele aparitiei arsurilor solare
Odata cu sosirea sezonului de vara foarte multe persoane ajung in situatia de a trebui sa se vindece de problemele cauzate de arsurile solare. Unele sufera de aceste arsuri doar pentru simplu fapt ca uita sa isi protejeze corpul cu o lotiune sau crema solara deoarece subestimeaza puterea razelor solare (observand un cer partial acoperit de nori) sau aleg gresit produsul de protectie solara pentru tipul lor de piele.
Radiatiile ultraviolete de origine solara UVA in mod normal contribuie la bronzarea pielii, insa pot contribui si la ridarea sau imbatranirea prematura a acesteia. Radiatiile ultraviolete UVB provoaca aceste arsuri solare si cresc riscul de aparitie al tumorilor cutanate. Pe termen lung pielea isi pierde substantele care ii asigura elasticitatea si tonusul, ceea ce duce la imbatranirea prematura, la tabacirea, aparitia petelor de culoare inchisa si a ridurilor excesive.
Lumina rezelor solare se reflecta din apa si nisip si este tot atat de intensa ca si cea directa, de aceea protectia oferita de produsele de ecranare solara, de ochelarii de soare, imbracaminte, umbra sau nori nu este completa.
Exista si o serie de medicamente (analgezice, diuretice, antidepresive, antiinflamatorii, sedative) sau cosmetice (parfumuri, deodorante) care intensifica efectele negative ale radiatiilor UV.
Simptomele arsurilor solare
- Pielea devine dureroasa si rosie in zonele expuse la soare.
- De obicei arsurile solare apar in primele ore dupa expunerea la razele ultraviolete, cauzeaza descuamarea si depigmentarea pielii si dispar dupa cateva zile.
- Pielea are o nuanta usor rosiatica, apoi devine rosie sau chiar violacee.
- In cazuri grave apar vezicule pline cu lichid, uneori cu puroi si care la un moment dat se sparg, pielea se descuameaza si astfel se vede stratul dureros si inrosit de dedesubt.
- Arsuri solare de gradul I – Pielea prezinta edem sau vezicule, creeaza disconfort general, frisoane, greata si dureri locale.
- Arsuri solare de gradul II – Pielea are un colorit rosu-aprins dupa 2-10 ore de la expunerea la soare, si este foarte sensibila la atingerea sau frecarea de haine.
- Arsuri solare de gradul III – Pielea are o nuanta violacee dupa numai 6 ore de la expunere, prezinta zone dureroase, umflate si cruste.
- Arsuri solare de gradul IV – Pielea are arsuri extinse si grave, este rosie si cu vezicule pline cu apa. Persoana in cauza are o stare generala proasta, dureri de cap, frisoane, greata si ameteli. In acest caz este obligatorie spitalizarea.
Metode de tratament
In primul rand, este recomandat consumul mare de lichide pentru a combate deshidratarea organismului.
Cand arsura este extinsa si dureroasa, medicul va prescrie corticosteroizi care se vor administra pe cale orala si vor ameliora disconfortul.
Inflamatia poate fi redusa prin aplicarea de cataplasme cu infuzie de galbenele.
Dupa decojirea pielii poate fi utilizata o crema pe baza de echinacee pentru prevenirea infectiei.
Iritatia si uscaciunea pielii poate fi tratata cu ajutorul produselor pe baza de aloe vera. Aceasta planta este folosita inca din antichitate pentru proprietatile sale vindecatoare, este un bun remediu atat pentru arsurile solare, cat si pentru iritatiile pielii. Frunzele de aloe vera maruntite produc un gel care aplicat pe suprafata pielii (dupa ce s-a stat la soare) creeaza o stare generala de bine si grabeste vindecarea.
Pentru ameliorarea durerilor, inflamatiilor si mancarimilor (ce apar in cazul unei arsuri solare moderate) se recomanda bai racoritoare in care sa se adauge putin bicarbonat de sodiu.
Mancarimile pot fi calmate prin aplicarea de comprese cu calamina sau cu apa rece.
Este interzis consumul de alcool deoarece dezhidrateaza pielea.
Galbenusul de ou ajuta in cazul arsurilor solare – se unge zona afectata, se lasa sa actioneze timp de 20 minute si apoi se clateste cu apa.
Uleiul de catina are rol de protectie impotriva radiatiilor solare dar si de alta natura. Este un remediu excelent in vindecarea arsurilor termice, dar si chimice.
Daca veziculele se sparg trebuie inlaturate cu atentie particulele uscate si apoi unsa zona respectiva cu o crema pe baza de hidrocortizon sau cu un unguent antiseptic. In nici un caz nu este bine ca persoana sa inceapa sa-si sparga singura veziculele pentru ca astfel va creste riscul la infectie si va incetini procesul de vindecare.
Cand arsurile nu sunt foarte grave, este indicat o baie racoritoare pentru indepartarea starii de disconfort general. De asemenea, se poate lua aspirina pentru calmarea durerilor.
Amidonul de orez ajuta in calmarea arsurilor solare. Dupa o expunerea excesiva sau gresita la radiatiile solare se face o baie in care s-a dizolvat un pahar cu amidon de orez.
Cartoful este indicat in cazul arsurilor solare. Doar prin aplicarea timp de 15 minute a unei felii crude de cartof pe zona arsa se obtine o placuta senzatie de prospetime. Cartoful impiedica si aparitia veziculelor. Poate fi folosit si pe fata cand aceasta este rosie si arsa de soare, aplicat sub forma cataplasme (se face suc de cartofi sau poate fi dat pe razatoare). De asemenea, cartoful fiert in putina apa si pisat se poate aplica ca un decoct pe pielea arsa de soare.
Iaurtul ajuta la vindecarea arsurilor solare, se aplica direct pe piele, se lasa timp de 15 minute, apoi se indeparteaza cu apa rece.
Consumul de fructe si legume – mai ales citricele si morcovii – ajuta procesul de vindecare a pielii.
Metode de prevenire a arsurilor solare
Este foarte important ca in timpul vietii oamenii sa evite arsurile solare, pentru ca acestea afecteaza AND-ul pielii si astfel mai tarziu se poate ajunge la cancerul cutanat – melanomul malign.
In miezul zilei trebuie sa se poarte o imbracaminte larga, de culoare deschisa, din bumbac sau in, iar capul trebuie acoperit cu o palarie de soare. Nu trebuie uitati ochelarii de soare care se aleg cu protectie impotriva radiatiilor ultraviolete, cu lentile cenusii, maro sau verzi.
Intotdeauna expunerea la radiatiile ultraviolete este mai mare la latitudini sudice si altitudini mari. Apa reflecta razele solare si dubleaza doza de radiatii.
Pielea trebuie protejata cu o lotiune de ecranare solara rezistenta la apa si corespunzatoare tipului de piele. Inainte de expunerea la soare nu este indicat sa se foloseasca parfumuri si alte produse cosmetice care intensifica efectele nocive ale radiatiilor solare.
Intre orele 11-15 nu este indicat sa se stea la soare, mai ales cand temperaturile depasesc 30 de grade.
Eu am avut pielea foarte foarte rosie de la statul prea mult in soare, aproape o zi am stat pe plaja….si m-am ars tare rau. Din experienta mea va pot zici ca produsul care mi-a calmat pielea si pe care l-am recomand la toate cunostintele mele a fost o sticluta cu aloe vera pur compus din 99% ingrediente organice Aubrey Organics.
Aloe vera chiar face minuni si acuma mereu am sticluta cu mine la plaja.