Principalele afectiuni specifice verii sunt: cancerul de piele, arsurile solare, pielea uscata, buzele crapate, diareea, toxiinfectiile alimentare, afectiunile cauzate de aerul conditionat, transpiratia excesiva, insomnia, insolatia.
Cancerul de piele
Este un pericol mare in timpul verii si se datoreaza expunerii in exces la soare. Radiatiile ultraviolete UVB sunt cele mai periculoase, ele pot provoca arsuri si eruptii cutanate. Radiatiile ultraviolete UVA sunt periculoase pentru ca patrund in stratul cel mai profund al pielii. De aceea medicii dermatologi sfatuiesc oamenii sa se protejeze mereu cu creme solare corespunzatoare tipului de piele.
Pe langa arsurile solare exista riscul ca sa apara melanomul – una dintre cele mai frecvente tumori ale pielii. Daca arsurile solare se vindeca in cateva saptamani spre deosebire de acestea, cancerul este cu adevarat o boala grava si de durata. Persoanele cu pielea deschisa la culoare trebuie sa stea mai putin la soare si sa foloseasca creme de protectie solara cu SPF 50+, deoarece sunt predispuse la arsuri solare grave. Metodele de bronzare artificiala sunt foarte daunatoare pentru piele, de multe ori accentueaza riscul aparitiei cancerului de piele.
Prin adoptarea unei diete echilibrate si corecte se poate preveni melanomul. O buna dieta trebuie sa contina alimente bogate in caroten si vitamine (A, C, D, E) care au o actiune antioxidanta si de protectie. Aceasta dieta trebuie inceputa inca din lunile de primavara si tinuta pana la sfarsitul verii.
Arsurile solare
Sunt surprizele neplacute care apar dupa expunerea indelungata la soare fara protectie solara. Arsurile solare de gradul I provoaca inrosirea pielii, mancarimi, senzatie de fierbinte, febra, ameteli. Crema de protectie solara trebuie aleasa cu grija, secretul consta in citirea componentelor de pe eticheta. Alte sfaturi cu privire la modul de a preveni arsurile solare sunt legate de alimentatie.
Aceasta trebuie sa fie bogata in antioxidanti si beta-caroten care pregatesc pielea, stimuleaza productia de melanina. Un bun remediu este uleiul de catina care ofera o protectie naturala si vindeca arsurile solare, de asemenea galbenusul de ou are efect bun daca este aplicat direct pe piele. Cand pielea este afectata de arsuri solare trebuie sa se stea la umbra, sa se bea multa apa si in cazuri grave sa se mearga la medic – care va prescrie medicatia pe baza de cortizon.
Pielea uscata
Atat persoanele care au tenul normal, cat si cele cu tenul gras pot avea in lunile de vara pielea uscata si iritata. Aceasta afectiune se poate agrava prin caldura intensa si transpiratie excesiva. In acest caz sunt recomandate lotiuni de corp calitativ bune pe baza de lavanda, ulei de migdale si unt de shea, de asemenea geluri si lotiuni ce contin substante ce protejeaza si vindeca pielea iritata. Mai ales pielea de pe maini si picioare este predispusa la uscare in urma expunerii repetate la soare. Sunt recomandate cremele de maini si de picioare care contin ingrediente naturale, calmante cu rol de protectie.
Buzele uscate
Este foarte important sa ne protejam buzele in lunile de vara la fel de bine ca si in timpul iernii. Razele soarelui pot afecta buzele provocand craparea, uscarea, sangerarea acestora si imbatranirea lor. Trebuie folosite produse naturale (de tipul balsamurilor de buze) ce ofera protectie impotriva radiatiilor solare.
Diareea
Este o afectiune ce apare datorita consumului de alimente alterate, de fructe si legume spalate insuficient, sau de apa de calitate proasta. Sunt recomandate ceaiurile pe baza de iarba de coada-racului care au un efect imediat. Infuziile de rachitan si frunze de nuc sunt bogate in taninuri, au efect astringent si stopeaza procesele de fermentatie. Infuziile de cimbrisor si izma au proprietati antiseptice, astringente si antispastice.
Alte plante recomandate in tratamentul acestei afectiuni sunt: musetelul, obligeana, sunatoarea, busuiocul, salvia, galbenelele, catina, coada-calului, tataneasa, troscotul, urzica, etc. Sucul de morcov, spanac si telina, curata si vitaminizeaza organismul. Diareea este o afectiune ce apare mai ales vara din cauza toxiinfectiilor alimentare. Intotdeauna in prima zi trebuie sa se stea in pat si sa se consume multe lichide (1-1,5 l ceai de menta indulcit putin).
Toxiinfectiile alimentare
Se manifesta prin dureri abdominale, intestinale, greata, diaree, varsaturi. Aceste afectiuni apar vara pentru ca oamenii pleaca in vacanta si schimba obiceiurile alimentare, consuma produse expirate si nu respecta regulile de igiena si orele de masa. Intoxicatiile alimentare pot aparea si acasa atunci cand se consuma alimente lichide si solide contaminate cu paraziti, bacterii si virusi.
Multe produse din peste, crustacee si moluste pot fi purtatoare de bacterii si microorganisme si astfel pot provoca toxiinfectii alimentare. Prin ingestia acestor alimente apar simptome ca: dureri de cap, inrosirea fetei, diaree, greata, varsaturi.
Afectiuni cauzate de aerul conditionat
Organismul poate fi afectat prin expunerea la aerul conditionat la temperatura de + 23ºC mai ales cand se face trecerea brusca de afara de la o temperatura de + 38ºC. Aerul conditionat nu este daunator atunci cand este folosit in mod corect. In masina aerul conditionat ajuta soferul sa fie atent la condus, creste confortul si face mai putin obositoare o calatorie mai lunga. Intotdeauna trebuie evitata expunerea directa la jetul de aer conditionat si trebuie sa existe un decalaj de 5-6ºC intre temperaturile interne si externe.
Astfel se pot evita probleme de tipul: bronsite, raceli, dureri de gat, dureri musculare, dureri articulare, dureri abdominale, dureri de cap, senzatia de gat intepenit si dureri de spate. De asemenea, sanatatea depinde de buna calitate a aerului. Este important ca aparatul de aer conditionat sa fie curatat si intretinut corespunzator.
Transpiratia excesiva
Apare foarte frecvent in lunile de vara si poate fi combatuta cu ajutorul unui ceai de plante medicinale care se prepara astfel: se adauga 3 lingurite de salvie, o lingurita de menta si o lingurita de ceai negru la 1 l apa fierbinte, se infuzeaza timp de 10 minute, se strecoara si se bea dupa ce se raceste. Acest ceai are proprietati antisudorifice si detoxifiante, elimina mirosul urat de transpiratie.
Insomnia
Este provocata de temperaturile ridicate din timpul verii. Sunt recomandate tincturile de lavanda si hamei, care amestecate au efect de somnifer, daca se ia o lingurita inainte de culcare.
Insolatia
Este o afectiune foarte comuna vara care se vindeca prin hidratarea organismului si prin refacerea echilibrului electrolitic. Principalele simptome ale insolatiei sunt: durerile de cap, ameteala, frisoanele, varsaturile, starea generala de rau. Medicina traditionala recomanda sucul de mere.
La un pahar de suc de mere se adauga un varf de sare si o lingurita de miere de albine. Ceaiul de maghiran si chimen ajuta la reducerea simptomelor. Insolatia afecteaza mai mult copiii si batranii, la acestia efectele insolatiei sunt mai puternice datorita dezhidratarii organismului.