Anasonul: medicament sau condiment?

0
354
Anasonul: medicament sau condiment

Anasonul este o planta aromatica, ce poate atinge pana la 80 de centimetri in inaltime. Florile sale sunt de dimensiune mica si au culoarea alba. Ea este raspandita cu precadere pe continetul asiatic si in partea nord-estica a Africii. Principalul motiv pentru care anasonul este cultivat il reprezinta uleiul eteric care se extrage din semintele plantei. In Romania, se poate gasi in zona sudica si in cea vestica, in special la campie, in judete precum Constanta, Dolj, Timisoara sau Teleorman.

O mare confuzie se face intre fructele anasonului si cele ale cucutei. Cele din urma sunt foarte toxice si periculoase pentru organismul nostru. Un lucru pe care trebuie sa-l cunoasteti este acela ca anasonul este o planta cultivata, in vreme ce cucuta creste spontan in diferite locuri.

Apoi, fructele anasonului au peri mai aspri si au o culoare maronie si verde, in timp ce fructele cucutei nu au niciun fel de peri. Nu in ultimul rand, cele doua plante difera foarte mult in ceea ce priveste gustul. Anasonul are un gust foarte bun, spre deosebire de cel al cucutei care este foaret amar si neplacut.

Anasonul este format din ulei vegetal, lipide, zaharuri, amidon si substante minerale (calciu, fosfor, sulf, fier). Printre cele mai importante proprietati ale plantei se numara efectul sau antiseptic si stimulator al pancreasului.

Anasonul este recomandat in tratarea bronsitelor, pentru cresterea poftei de mancare, pentru inlaturarea viermilor intestinali si a colicilor, dar si pentru eliminarea gazelor din stomac. Ea poate fi folosita si sub forma de infuzie.

Pentru eliminarea viermilor intestinali, se va consuma o infuzie facuta din cateva fructe de anason intr-o cana mai mica. Pentru adultii care se lovesc de aceeasi problema, este indicat sa se bea o cana formata dintr-o lingurita de fructe si 400 de mililitri de apa fiarta si lasata la racit pentru aproximativ zece minute. Este recomandat ca infuzia sa se bea imediat dupa racire.

Dintre contraindicatiile anasonului, cele mai importante sunt in cazul gastritelor, ulcerului si a enterocolitelor. Persoanele care sufera de aceste afectiuni nu ar trebui sa consume anason.

Anasonul nu actioneaza doar asupra aparatului digestiv, ci are un efect benefic si asupra problemelor respiratorii, cum ar fi bronsita. De asemenea, racelile si gripele pot fi tratate folosind produse pe baza de aceasta planta. In cazul migrenelor, anemiilor, asteniilor, insomniilor sau artritelor, este bine sa utilizati infuzie sau ulei pe baza de anason.

anason

Alternativ, puteti face si un ceai din aceasta planta, mai precis din semintele ei. Dupa ce acestea au fiert timp de doua-trei minute, se va bea o cana inainte de fiecare masa, intrucat se cunosc efectele miraculoase pe care acest ceai le poate avea in tratarea afectiunilor digestive si nu numai. Tratamentul va trebui tinut aproximativ 14 zile.

Citește și:  Plante medicinale - Podbalul

In cazul in care folositi prea mult ceai, prea multa infuzie sau prea mult ulei de anason, puteti suferi de efecte adverse nedorite. Este posibil sa deveniti mai nervosi, mai irascibili, sa incepeti sa aveti insomnii, ameteli sau chiar sa va iritati mucoasa gastrica.

Pe langa multiplele sale intrebuintari in scopuri terapeutice, anasonul este foarte folosit si in alimentatie, in special ca un condiment pentru dulciuri si pentru diferite bauturi, atat cu alcool, cat si fara. De asemenea, el poate fi folosit si pentru a spori gustul unor preparate din carne.

In alimentatie, de la anason se pot consuma bulbii cruzi, in aperitive sau fierti, in diverse salate cu legume. Frunzele de anason sunt extrem de eficiente pentru ca usureaza digestia si pot fi utilizate drept garnituri pentru mai multe feluri de mancare. Fructele, mai precis semintele de anason dau o savoare speciala prajiturilor, muraturilor si ciupercilor.

Ca sa detaliem, gustul foarte dulce si putin picant al anasonului il face sa fie preferat in multe bucatarii din intreaga Europa, in special pentru aromatizarea unor bauturi mai speciale, specifice tarilor din Europa de Vest, precum Grecia, Franta si chiar Spania.

In plus, prajituri precum fursecurile, checurile, placintele sau budincile pot fi facute si mai gustoase daca se foloseste anasonul in crearea lor. Principalul ingredient care da savoare acestor dulciuri il reprezinta uleiul eteric ce se gaseste din abundenta in aceasta planta.

Am vazut cu totii din prezentarea anasonului ca aceasta planta are o multime de intrebuintari terapeutice, pentru tratarea multor boli digestive si respiratorii, dar si pentru calmarea starilor de nervozitate, de astenie sau de anemie.

In plus, utilitatea sa foarte ridicata si in industria culinara, in special pentru condimentarea dulciurilor, a diverselor bauturi si mancaruri pe baza de carne, fac din anason un ingredient foarte special si foarte cautata in intreaga lume.

Deoarece il puteti folosi atat ca medicament, cat si precum un excelent condiment, el intra in categoria acelor plante care sunt de baza pentru mai mult de o industrie si care, cu siguranta, va fi utilizat in continuare cu acelasi succes.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.