Plante medicinale – Anasonul stelat (Illicium verum)

0
685

Anasonul stelat (Illicium verum) este o planta originara din Asia, care face parte din familia Illiciaceae. Este cunoscut si sub numele de anasonul stelat chinezesc.

Anasonul stelat este un arbore mereu verde, poate ajunge la o inaltime de 5-10 m si traieste 100 de ani. Are flori mari, axilare, de culoare alb-galbuie, frunzele lanceolate, iar fructele de forma stelara, cu razele asimetrice si culoare ruginie, asemanatoare lemnului de acaju. Fructul are cate 8 lobi (mai rar prezinta 10-12 lobi), iar fiecare lob poarta cate o samanta. Inmultirea acestui arbore se face prin seminte. Este cultivat mai ales in Japonia si China.

Fructele acestei plante au un miros dulce, puternic, asemanator cu anasonul (Pimpinella anisum), dar gustul este dulce-amarui, putin mai ascutit si mai puternic.

Utilizarea anasonului stelat:

  • Anasonul stelat (Illicium verum), FructulPerioada de culegere a fructelor este chiar inainte de coacere, apoi ele trebuie uscate la soare.
  • Fructele de anason se pastreaza intregi, in locuri intunecate si uscate, sau in cutii inchise ermetic chiar si mai mult de un an de zile, daca se pastreaza in stare macinata isi pierd aroma destul de repede.
  • Datorita proprietatilor sale antiiritante si mucosolvente, planta este folosita din punct de vedere medicinal ca un bun remediu impotriva tusei.
  • Fructul acestei plante are efect diuretic si este un bun stimulent pentru digestie.
  • In zonele din nordul Europei, anasonul este folosit pentru a da anumite note caracteristice in amestecurile pentru bauturile traditionale (vin fiert, lichior, ceai) sau la anumite dulciuri (turata dulce).
  • In bucataria romanesca se foloseste destul de rar.
  • In bucataria chinezeasca este utilizat pentru aromatizarea mancarurilor din carne de pasare, porc, rata si gasca, fructele acestei plante fiind considerate mirodenii bogate in uleiuri esentiale (anethol).
  • Acest condiment poate fi asociat foarte bine cu alte condimente destul de puternice: scortisoara, cuisoare, ghimbir.
  • Aroma puternica este data de seminte, dar si de coaja fructului care, in prealabil de a fi folosita, trebuie macinata.
  • In regiunile din nordul Vietnamului anasonul este un condiment folosit in supa de vita.
  • In Thailanda cu putina pudra de anason se aromatizeaza ceaiul negru, deseori asociat si cu scortisoara, flori de portocal, lemn dulce si vanilie.
Citește și:  Plante medicinale - Musetel (Matricaria chamomilla)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.