Patlagina si efectele sale miraculoase

0
2578
Patlagina si efectele sale miraculoase

Patlagina este o planta recunoscuta pentru proprietatile sale tamaduitoare inca de pe vremea vechilor daci. In plus, ea era recomandata tuturor scolilor cu profil medical din Antichitate. In multe manuale si studii realizate in aceea perioada, patlagina era de fiecare data mentionata. Se pare ca ea ar fi ajuns si in Imperiul Roman, pe filiera dacilor, intrucat unul dintre medicii lui Nero o aprecia si o utiliza cu precadere pentru tratarea bolnavilor.

La noi in tara, aceasta planta are mai multe denumiri, care de care mai ciudate: limba-boului, mama-ploii, patlanjel sau iarba-mare. Patlagina se poate dezvolta pe tot teritoriul tarii noastre, insa ea prefera totusi locurile unde umiditatea este mai ridicata. Perioada de inflorire a plantei este luna mai, iar ultimele rasaduri apar la inceputul toamnei, in septembrie.

De la patlagina se foloseste cel mai mult radacina, insa in unele cazuri si tulpina este utilizata. Pe langa o multime de vitamine, precum vitamina A, C sau K, planta mai are in componenta si acid salicilic, ulei volatil, proteine, substante minerale, substante antibiotice si acizi grasi. Toate aceste componente o fac foarte utila in scopuri terapeutice si, in concluzie, in tratarea multor boli sau afectiuni.

Patlagina in scopuri terapeutice

Patlagina actioneaza ca un calmant pentru starile de oboseala sau de stres. Ea are un efect de linistire aproape imediata a celor care o utilizeaza. Pe langa aceste proprietati, planta este si un stimulent al memoriei, fiind recomandata in detrimentul altor stimulente asemanatoare. Ca uz extern, patlagina este utilizata pentru tratarea ranilor si a infectiilor. Pentru aceasta, folositi frunzele strivite ale plantei.

Ceaiul pe baza de patlagina este utilizat pentru tratarea tusei si pentru eliminarea viermilor intestinali, in special la copii. Decoctul este folosit in tratarea unor boli mai grave, precum tuberculoza. Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa fierbeti frunzele in lapte dulce si sa le aplicati pe pieptul celor bolnavi. Un astfel de tratament dureaza pana la o luna si jumatate. Cataplasmele ori baile fierbinti cu infuzie de patlagina au un efect benefic pentru cei care sufera de reumatism.

Modalitati de prepare a patlaginei

Ceaiul de patlagina se face folosind cateva lingurite din aceasta planta si aproximativ 350 de mililitri de apa fiarta si filtrata. Este bine ca lichidul sa nu aiba substante minerale, intrucat astfel fitonutrientii se pot dizolva mai bine. Eventual, daca nu va place gustul, puteti inducli gustul ceaiului cu miere.

Citește și:  Germeni de ridiche, miracol pentru sanatate

Patlagina si efectele sale miraculoase

In mod extern, puteti face o substanta pe baza de ceara, ulei de masline si frunze de patlagina, foarte utila pentru tratarea furunculilor, intepaturilor sau a muscaturilor. Frunzele proaspete se pun pe ranile deschise cauzate de problemele de mai sus. Cei care au probleme cu bataturile pot folosi cateva frunze din aceasta planta in incaltaminte sau pot face bai fierbinti cu infuzie de patlagina pentru eliminarea tuturor problemelor.

Siropul de patlagina este accesibil la majoritatea farmaciilor si este foarte folosit in tratarea tusei, atat pentru copii, cat si pentru batrani. Alternativ, va puteti gandi sa va pregatiti si dumneavoastra acasa acest sirop. Trebuie sa stiti ca este nevoie sa incepeti cu un decoct de patlagina, care se obtine din frunze uscate sau proaspete.

Cele uscate sunt achizitionate tot de la farmacii si se folosesc in concentratii de 60-70 de grame pentru un litru de apa. Cele proaspete sunt utilizate in concentratii mai mari: circa 150 de grame pentru un litru de apa. Trebuie sa asteptati circa sapte-opt minute ca lichidul sa fiarba cum trebuie, dupa care trebuie sa-l strecurati si apoi sa adaugati zaharul. Nu aveti nevoie de mai mult de un kilogram de zahar pentru un litru de sirop.

Daca nu va place aceasta metoda de pregatire a siropului de patlagina, puteti opta pentru o alta. Frunzele proaspete se maruntesc, se adauga zahar si apoi sunt puse intr-un borcan, alaturi de mai mult zahar. Asigurati-va ca zaharul s-a topit in totalitate, asa ca trebuie sa agitati compozitia foarte bine pana cand acest lucru a fost realizat.

Apoi, trebuie sa tineti siropul la macerat, vreme de maximum doau saptamani, inainte de filtrarea lichidului. Daca doriti ca acesta sa se poate conserva pentru o perioada mai lunga de timp, adaugati 60-70 de mililitri de alcool pentru fiecare litru de sirop. Eventual, puneti si putina sare de lamaie. Compozitia va fi pusa in locuri reci si mai intunecoase.

Patlagina are un rol foarte important in tratarea tusei si a racelii, ea actionand ca un antibiotic foarte puternic. Folosita inca de pe timpul stramosilor nostri, dacii, aceasta planta si-a dezvoltat treptat aria de utilizare, in prezent reprezentand un adevarat medicament si pentru tratamentul celor bolnavi de tuberculoza, dar si pentru cei care au probleme din cauza stresului cotidian sau din cauza oboselii prelungite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.