
Murele sălbatice sunt fructe negre, bogate în antioxidanți, dulci-acrișoare și foarte gustoase. Aceste fructe conțin: fibre, proteine, carbohidrați, niacină, vitamine (A, C, K, E), potasiu, calciu, magneziu, sodiu, fier, seleniu, mangan, cupru, zinc, caroten, luteină și zeaxantină.
Planta înflorește la sfârșitul primăverii și începutul verii. Florile au petale albe și roz pal. Frunzele de mur uscate și proaspete sunt folosite la ceai și infuzie. Lăstarii tineri de mur sunt curățați și folosiți în salate. Ei se recoltează primăvara și sunt comestibili și gustoși. Se pot consuma cruzi, sau se pun la uscat și se folosesc pentru ceai.
Rădăcina de mur este utilizată și ea ca aliment. Din fructe se fac sucuri, siropuri, gemuri și alte conserve.
În medicina populară se recomandă ceaiul din frunze de mur sau din rădăcină de mur. Acesta este bogat în vitamina C, substanțe flavonoide, taninuri și alte elemente active. Frunzele se folosesc în medicina populară ca plante medicinale, dar se pot mânca și crude, sau fierte în aburi; se culeg în lunile aprilie și mai. Se potrivesc crude în salate, sosuri, pesto din alte ierburi, smoothie-uri. Se pot găti în aburi la fel ca urzica și spanacul.
Cura cu suc de mure este foarte bună din punct de vedere terapeutic, are numeroase beneficii pentru sănătate. Sucul din mure:
- Are vitamine A, B, C, E, K, PP
- Conține potasiu, fosfor, magneziu și alte săruri minerale
- Este o sursă de antioxidanți naturali, are antociani și polifenoli
- Are proprietăți antireumatice, antihipotensive, astringente, remineralizante, antiinflamatoare
- Combate osteoporoza, afecțiunile hepatice și ginecologice
- Are acizi organici (malic, salicilic, citric, tartric, succinic), rutină, quercitină
- Ajută în combaterea diabetului și a bolilor digestive
- Reduce obezitatea, normalizează nivelul de colesterol din sânge
- Este indicat în cazuri de anemie, colită, osteoporoză, boli cardiovasculare și altele.
Murele sunt bogate în antocianine și de aceea au efect antiinflamator puternic.
Ceaiul din frunze de mur – ajută în detoxifiere și creșterea imunității
De ce ar trebui să bei ceai din frunze de mur în mod frecvent? Frunzele de mur au numeroase proprietăți benefice pentru sănătatea organismului și sunt utilizate în medicina populară. S-a dovedit că au proprietăți depurative, tonice, diuretice și puternic astringente.
Acest ceai este indicat în următoarele boli și afecțiuni:
- Colită, probleme respiratorii, candidoză
- Răni, infecții fungice și abcese de pe piele
- Ca apă de gură, în gargară pentru afecțiunile gingivale și parodontale, dureri de gât, inflamații ale gingiilor, ulcerații bucale
- Diaree, dizenterie, cistită, hemoroizi, indigestie, tuse, hemoragii
- Durere în timpul travaliului, în timpul menstruației.
De asemenea, ceaiul din frunze de mur oferă și alte beneficii:
- Are acțiune antiseptică, antihemoroidală, diuretică, antiinflamatoare și astringentă
- Protejează vasele de sânge, ajută la refacerea acestora
- Reglează microcirculația limfatică și sanguină
- Conține vitamine A și C, săruri de calciu, sodiu, potasiu
- Are efect antibacterian, tonifiant, hemostatic, antimicotic, antioxidant
- Ajută la normalizarea tranzitului intestinal
- Protejează tractul urinar și gastro-intestinal de infecțiile cu agenți patogeni
- Ajută la dezinfectarea tractului urinar
- Combate retenția de apă din corp și acumularea de acid uric
- Ajută la detoxifierea organismului
- Crește imunitatea corpului.
Conform unui studiu realizat de cercetători, frunzele de mur au proprietăți anticancerigene, antivirale, antidiabetice, antimicrobiene, antiinflamatorii, antioxidante, antidiareice. De asemenea, frunzele plantei au efect bun în combaterea diabetului non-insulinodependent. Frunzele sunt recomandate de cercetători în gestionarea diabetului zaharat la oameni. Murele au polifenoli cu efect antiviral; aceste fructe pot fi utilizate în tratamentul gripei.
Extractul din plantă menține sănătatea pielii, combate hiperproliferarea și uscăciunea pielii. Acesta este folosit în industria cosmetică, pentru îngrijirea pielii, a tenului și a părului. Extractul natural din părțile aeriene ale plantei combate tenul gras, acneea, erupțiile cutanate, furunculele, arsurile și rănile.
Ceaiul din frunze de mur – mod de preparare
Acest ceai se realizează astfel:
- Se pune la fiert un ibric cu 200 ml apă
- Se adaugă 2,5 lingurițe de frunze de mur în apa clocotită
- Se lasă la infuzat aproximativ 15 minute
- Apoi se strecoară, se pune puțină miere și se bea.
Se recomandă și 2-3 căni de ceai din frunze de mur pe zi. Acest ceai se poate cumpăra și de la plafar.
Frunzele de mur se poate combina în ceai și cu frunze de zmeură, măceșe, coajă de portocală; astfel gustul ceaiului este mai aromat și mai plăcut.
De asemenea, uleiul din semințe de mur are substanțe flavonoide, minerale, vitamine, terpene, glicozide, taninuri, acizi organici.