
Păpădia este o plantă medicinală foarte bună pentru detoxifierea ficatului și a rinichilor. Rădăcina de păpădie conține elemente active, precum: vitamine (A, B, C, D), fitosteroli, săruri minerale, inulină și altele.
Planta se utilizează în medicina populară sub formă de infuzie, decoct, macerat. Frunzele sunt folosite în special la infuzie și ceai. Pentru macerat și decoct se alege mai ales rădăcina de păpădie pentru că are rol detoxifiant, diuretic, stimulează producția de sucuri digestive și biliare, elimină nisipul de la rinichi.
Decoctul din rădăcină de păpădie
Acest decoct din păpădie ajută în tratarea problemelor diuretice, stimulează secreția de sucuri digestive și biliare.
Decoctul se realizează în special din rădăcină de păpădie. În medicina populară, rădăcina de păpădie se poate utiliza proaspătă sau uscată. Se prepară astfel: la 400 ml apă rece se adaugă 2 linguri de rădăcină de păpădie uscată și mărunțită, se lasă să stea 10 minute și se pune la fiert timp de 15 minute, la foc mic; apoi se lasă la răcit, se strecoară și se păstrează la frigider.
Acest decoct se administrează zilnic, câte 2 linguri, înainte de fiecare masă. Tratamentul se face o perioadă de 10 zile, apoi se face pauză și eventual se repetă. Acest tratament ajută la eliminarea nisipului de la rinichi. În cazuri mai grave, de calculi renali, tratamentul trebuie repetat.
De asemenea, decoctul din păpădie ajută și în tratarea dereglărilor glandei tiroide.
Maceratul din rădăcină de păpădie
Acest preparat se realizează astfel: într-un borcan de 400 g se pune rădăcină de păpădie, apoi se adaugă apă de izvor; se închide borcanul cu un capac, se lasă la macerat timp de 12 ore, apoi se strecoară și se bea cu înghițituri mici.
Acest macerat de poate realiza și din frunze de păpădie, care ajută și la purificarea sângelui, la tratarea problemelor hormonale.
Maceratul de păpădie oferă următoarele beneficii:
- Reduce inflamația și congestia ficatului
- Stimulează secreția de sucuri biliare
- Îmbunătățește digestia și crește secreția de sucuri digestive
- Are efect detoxifiant asupra rinichilor și altele.
Alte plante medicinale
Păpădia se poate combina și cu alte plante medicinale, precum:
- Frunze de mentă
- Măceșe
- Rădăcină de lemn dulce
- Flori de soc
- Frunze de pătlagină
- Flori de mușețel.
Menta stimulează secreția de suc gastric, reduce formarea gazelor, ameliorează spasmele stomacale; are proprietăți antiinflamatoare, diuretice, antispasmodice, ajută la relaxarea tractului urinar, susține funcția rinichilor.
Măceșele sunt bogate în vitamine C, au proprietăți analgezice, diuretice, coleretice, antimicrobiene. Prin utilizarea lor în ceaiuri se stimulează eliminarea urinei, se detoxifică rinichii și se previne formarea nisipului de rinichi și a calculilor renali. Măceșele îmbunătățesc imunitatea organismului, reduc inflamația de la rinichi și din întregul organism.
Rădăcina de lemn dulce oferă mari beneficii organismului:
- Are proprietăți antiinflamatoare
- Reduce inflamația de la tractul urinar, de la nivel renal
- Previne iritația stomacului
- Combate infecțiile urinare
- Previne inflamațiile sistemice care pot afecta rinichii
- Ajută la eliminarea toxinelor din organism
- Protejează celulele organismului de stresul oxidativ.
Florile de mușețel sunt antiinflamatoare, antispastice, reduc flatulența, relaxează mușchii netezi ai tractului urinar, ameliorând durerile provocate de infecțiile urinare. Mușețelul reduce inflamația de la rinichi și tractul urinar, protejează celulele renale de stresul oxidativ (pentru că are substanțe flavonoide). În plus, mușețelul are și proprietăți antiseptice, antibacteriene, diuretice, combate infecțiile urinare, cistitele, ajută la eliminarea excesului de apă din organism.
Frunzele de pătlagină stimulează producția de enzime digestive, opresc sângerările minore la nivel urinar, renal, au efect diuretic, detoxifică rinichii, protejează mucoasa tractului urinar (prin conținutul de mucilagi). Această plantă este indicată în caz de iritații, cistită, pielonefrită ușoară pentru că are acțiune antiinflamatoare.
Florile de soc normalizează metabolismul, elimină stagnarea secrețiilor digestive, promovează pierderea în greutate. De asemenea, florile de soc au proprietăți antiinflamatoare, conțin flavonoide și antioxidanți, protejează rinichii de inflamații, ajută la curățarea sângelui, previn infecțiile urinare, elimină toxinele din tractul urinar.