Cu fiecare zi care trece, suntem tot mai tentati sa consumam alimente nu foarte sanatoase, alimente care mai mult rau ne fac si ne pun serios in pericol sanatatea. Faptul ca ba nu avem timp sa ne ingrijim de ceea ce mancam, ba alegem alimente gustoase dar nesanatoase poate duce, ca in viitor, sa avem probleme de care nu vom scapa in niciun chip. Mai mult decat atat, studiile arata ca tot mai multi oameni prefera sa consume mancarea de fast food, respectiv junk food, din diferite motive, sa nu mai spunem ca acest fel de mancare este mult ieftina, respectiv accesibila unei categorii largi de oameni.
Chiar si asa, desi mancam putin si sanatos, suntem predispusi unor riscuri, unor afectiuni cauzate, spre exemplu, de excesul de sare. Tocmai de aceea, urmeaza sa va prezentam cateva alimente medicament, beneficiile acestora si cum le putem integra in alimentatia noastra zilnica, si-asa atat de pusa la incercare de poftele si obiceiurile proaste pe care le avem. Cu alte cuvinte, exista, din fericire, alimente care au rol de protectie, accelereaza, intr-o oarecare masura, eliminarea acelor toxine pe care corpul nostru le-a acumulat, sau care opresc acumularea in viitor a toxinelor.
Totodata, alimentele medicament despre care urmeaza sa vorbim pot preveni unele boli, nu numai trata. In definitiv, toti medicii si nutritionistii deopotriva ne recomanda sa prevenim, in loc sa tratam, iar alimente medicament, care au si rol de protectie, pot trata si preveni in acelasi timp. Oricum, in ultima vreme, specialistii au incercat sa gaseasca acele alimente medicament, care ne pot ajuta in aceeasi masura ca medicatia propriu-zisa. Ba chiar, unele clinici deja au inceput sa le puna la dispozitie astfel de alimente, ceea ce este, cu siguranta, un pas inainte.
Un aliment medicament este, contrar spuselor, banana, pe care o putem consuma alaturi de un iaurt. Vom zdrobi banana, dupa care intr-un bol, vom amesteca iaurtul cu banana. De regula, aceasta reteta simpla le este recomandata celor care au o senzatie continua de balonare, lichidele din organism nu mai sunt fluidizate. Cauza este nivelul scazut de potasiu, substanta care, de fapt, ar trebui sa fluidizeze lichidele din organism. Bineinteles ca putine sunt persoanele care sa si creada in astfel de alimente medicament, mai ales ca exista o preconceptie conform careia bananele, desi sanatoase, nu sunt bune pentru persoanele care vor sa slabeasca.
Chiar si asa, trebuie sa stim ca atunci cand ne dorim sa slabim, trebuie sa ne pastram si sanatatea, caci, pana la urma, un corp slab nu inseamna neaparat ca este si un corp sanatos. Iarasi, un aliment medicament este sfecla rosie, mai cu seama sucul de sfecla rosie, care poate fi combinat cu laptele degresat. Aceasta combinatie, mai putin obisnuita, este foarte sanatoasa si, mai mult decat atat, este o sursa revitalizanta de energie. Si sucul de coacaze poate fi considerat un aliment medicament, indeosebi in tratarea si prevenirea afectiunilor renale.
Medicii, de pilda, le recomanda alimentele medicament sub forma legumelor sau a fructelor. De fapt, sucurile din legume sau fructe, pe langa faptul ca sunt extrem de gustoase, ne asigura vitaminele si energia de care avem atata nevoie. Plus, acestea previn boli precum cele de circulatie. E drept ca aceste alimente trebuie combinate cu un stil de viata general sanatos, adica trebuie sa ne odihnim bine si sa facem cat mai mult sport cu putinta.
Pe de alta parte, daca simtim ca nu putem scapa in niciun chip de stres ori de oboseala, exista alimente medicament menite sa ne ajuta in acest sens. De pilda, despre fistic se spune ca ar fi o sursa de energie si de vitamine, care pe langa faptul ca ne poate scapa de stres, mai este si un antioxidant puternic. Chiar si asa, multe persoane, oricat de mult le-ar placea, evita sa consume fistic, deoarece este foarte bogat in calorii. In orice caz, fisticul se numara printre cele mai bune alimente medicament.
Un alt aliment medicament, desi am fi tentati sa-l numim aliment minune este rodia, acel fructos zemos si aratos, din nefericire nu foarte consumat in tara noastra. Rodia contine polifenol, care omoara microbii. Ba chiar, se spune ca ii extermina inca din cavitatea bucala, microbii nemaiputand, in acest fel, sa se raspandeasca in tot organismul. Acest fruct poate fi consumat simplu, ori sub forma de suc. Poate fi chiar si combinat cu alt suc, natural neaparat, cum ar fi cel de mere. In acelasi timp, trebuie sa mentionam faptul ca, pe langa faptul ca rodia este si foarte gustoasa, poate fi consumata si in sezoanele de tranzitie (primavara si toamna), cand, din cauza schimbarilor, putem raci. Cu alte cuvinte, rodia previne si raceala sau gripa.
Printre alte alimente medicament, amintim ceapa, usturoiul si, bineinteles, ciocolata neagra. Aceasta din urma este, poate, cel mai placut aliment medicament, insa chiar si asa, nu trebui consumat excesiv, ca orice alt aliment, de altfel. Si sa nu uitam ca ciocolata neagra, spre deosebire de alte alimente medicament prezentate, ne ofera doar energie si o stare mai bune, sa nu mai spunem ca trebuie sa stim sa o si alegem, mai cu seama sa cumparam acea ciocolata care contine un procentaj mare de cacao.