Primul ajutor in caz de hipotermie

0
259
Primul ajutor in caz de hipotermie

Primul ajutor in caz de hipotermie consta in mutarea imediata a victimei intr-o camera calda. Daca nu se poate face acest lucru imediat, macar va trebui sa fie dusa intr-un loc ferit de vant si invelita cu o patura calduroasa pentru a se incalzi un pic.

Daca persoana se afla intr-o stare foarte grava de exemplu daca este inconstienta va trebui sa-i fie verificata respiratia si luat pulsul. Daca are probleme vizavi de aceste aspecte va trebui ajutata prin comprimari in zona pieptului pentru a putea respira.

Daca nu este un caz foarte grav si persoana este constienta, cel mai bine este sa bea un ceai fierbinte sau o cana de lapte cald. Nu este bine sa bea cafea sau o bautura alcoolica calda. De asemenea, exista o serie de lucruri contraindicate si de care trebuie tinut cont pentru a nu inrautati si mai mult starea victimei: nu se freaca corpul ei pentru a-l incalzi, nu este bine sa faca baie fierbinte, nu este bine sa fie incalzita rapid cu ajutorul unui radiator sau alte surse de caldura, nu este bine sa bea bauturi alcoolice.

Aceste manipulari desi la prima vedere par ca ar fi de folos din contra pot afecta in mod negativ victima si chiar ii pot fi fatale. In unele cazuri cand s-au aplicat astfel de metode s-a ajuns la batai neregulate ale inimii si chiar la hemoragie interna.

Citește și:  Proprietatile plantei galgantul-mic (Alpinia officinarum) numita condimentul vietii

Primul ajutor in caz de hipotermie nu trebuie sa produca durere persoanei, ci doar sa ii ridice incet temperatura corporala, in mod treptat. Se pot aplica si comprese calde pe pieptul bolnavului sau in zonele inghinale, dar nu pe maini si picioare.

Un lucru foarte important este ca hainele umede si reci de pe victima sa fie indepartate foarte repede si schimbate cu altele uscate apoi invelita cu o patura calduroasa pe corp, sau bagata intr-un sac de dormit. De asemenea, si capul trebuie acoperit cu o caciula calduroasa, la fel si gatul cu un fular pentru ca se stie ca 75% din caldura corpului se pierde prin suprafata capului si gatului.

In cazurile de hipotermie severa bolnavul trebuie dus de urgenta la un spital pentru ca necesia tratament adecvat din partea cadrelor medicale. In caz contrar situatia sa se poate agrava foarte mult.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.