Fiecare dintre noi ne mandrim cu podoaba noastra capilara, ne dorim sa avem parul ideal – altfel spus frumos si sanatos. Anotimpul iernii este destul de dificil pentru par, deoarece afara el poate fi afectat de inghet mai ales atunci cand temperaturile sunt foarte scazute, iar in locuinta poate suferi din contra din cauza lipsei de umiditate, aerul fiind uscat datorita surselor de caldura folosite de multi dintre noi. Aceste diferente de temperatura dupa o scurta perioada de timp, de cateva saptamani, fac parul sa isi piarda din elesticitatea naturala, sa devina lipsit de stralucire, fragil, sa se rupa usor si sa para lipsit de viata.
Foarte important pe timpul iernii este sa nu mergem cu capul descoperit pentru a ne proteja parul de frig. In caz contrar daca nu folosim nici macar o esarfa sau o palarie parul sufera din cauza gerului, si astfel foliculii sunt grav afectati, are loc incetinirea secretiilor glandelor sebacee si astfel in timp sa nu ne miram ca desi suntem tineri suferim de alopecie – un proces care din nefericire este ireversibil.
Femeile trebuie sa acorde o mai mare atentie la parul lor, sa renunte sau sa foloseasca mai putin vopseaua de par, sa nu-si arda parul folosind uscatoarele de par sau aparatele de ondulat sau intins parul. In lunile reci de iarna parul este deja afectat de stres, nu are rost sa-i facem si noi rau din dorinta de a avea o coafura mai sofisticata, mult mai bine este sa avem o tunsoare simpla, de zi cu zi.
Pieptanarea parului in timpul iernii trebuie sa se faca mai des, de 5-6 ori pe zi, folosind un pieptene moale cu dinti rari. Iarna nu este bine sa se foloseasca perii cu dinti de metal deoarece parul se poate deteriora. Pe scalpul capului trebuie sa se faca zilnic masaj cu varful degetelor, pe toata suprafata acestuia, centimetru cu centimetru. Acest masaj va fi foarte relaxant, va stimula radacina parului, cresterea acestuia, dar si activitatea glandelor sebacee ale pielii capului. De asemenea, se va asigura fluxul de sange si oxigen in foliculi, si parul va fi mult mai sanatos.
Cu mare atentie trebuie realizata spalarea parului. Datorita caciulilor, palariilor glandele subcutanate produc mai multe grasimi si astfel parul se ingrasa si trebuie spalat mai des. Totusi nu trebuie exagerat cu spalarea parului, nu este bine sa fie spalat in fiecare zi. Pentru par trebuie folosit un sampon care sa contina si vitamine si nu unul oarecare. Femeile care au parul lung trebuie sa foloseasca balsamuri speciale si sampoane care sa impiedice uscarea firelor de par deoarece, la ele, in timpul iernii, capetele de par devin casante si par fara viata.
Foarte important este ca iarna parul sa fie spalat cu apa calduta, la temperatura camerei si nu cu apa foarte calda. Se pot folosi in apa de clatire decocturi de plante medicinale – cele mai bune sunt cele de urzica, musetel, sunatoare si tei. Se pun 2 linguri de plante uscate la 1,5 litri apa, se pune la fiert, apoi se raceste usor si se strecoara. Cei care au parul gras pot adauga in apa de clatire o lungurita de otet de mere, sau o lingurita de suc de lamaie.
Exista si o serie de masti care stimuleaza cresterea parului cum este cea pe baza de suc de aloe si miere de albine. Se amesteca cate o lingurita din cele doua componente, se adauga un galbenus de ou si o lingurita de suc de lamaie. Masca se aplica pe parul prespalat, foarte putin umed, se freaca bine cu ea pielea capului distribuind solutia uniform pe toata suprafata ei si se sta timp de 20 minute. Apoi se clateste bine parul cu apa la temperatura camerei fara a folosi sampon. Aceasta masca este recomandata pentru parul rar, ajuta la cresterea acestuia.
Masca din ulei de masline ajuta la restaurarea parului deteriorat si fragil si reprezinta un balsam natural de par. Masca pentru parul gras se realizeaza dintr-o lingurita de ulei vegetal, un galbenus de ou si cateva picaturi de ulei de ricin. Se aplica masca direct pe pielea capului, se maseaza timp de 15 minute, apoi se spala ca de obicei parul cu apa si sampon si se clateste bine.
Foarte important pentru a avea un par ideal este sa se tina o dieta echilibrata care sa contina multe minerale si vitamine, fara alimente grase si foarte picante. Trebuie sa se manance 1-2 fructe pe zi obligatoriu. Vitaminele sunt importante atat pentru frumusetea pielii, cat si pentru cea a parului.