Traumele in timpul iernii la copii

0
415
Traumele in timpul iernii la copii

Traumele in timpul iernii la copii dar si la adulti cresc cu 30% fata de sezonul cald. Acestea se datoreaza neatentiei si mai ales distractiei de care au parte acestia in timpul iernii cand zapada este multa dar si gheata de asemenea, iar gerul aspru si temperaturile uneori foarte scazute. Copiii insa nu dau atentie deloc la aceste conditii climatice, ei se bucura de zapada si astfel se poate intampla ca frigul si inghetul sa le creeze probleme, cum sunt de exemplu degeraturile la maini si picioare.

Parintii trebuie sa aiba in vedere aceste aspecte si sa evite aparitia unor astfel de traume in timpul iernii la copii. Intotdeauna cand copilul iese afara el trebuie sa aiba protejate partile expuse ale corpului – mainile si fata – astfel ca gerul, vantul puternic sa nu le afecteze, prin degeraturi si hipotermie.

In conditii normale, cand temperatura nu este exagerat de scazuta obrajii copiilor trebuie sa fie uniform colorati in roz pal. Daca in timpul mersului pe jos coloritul obrajilor devine neuniform, cu pete de culoare rosu aprins si eventual cu pete palide, albicioase, cel mai bun lucru este sa fie dus copilul cat mai repede acasa.

In momentul cand se ajunge in locuinta la caldura nu este bine sa se incalzeasca fata copilului cu apa foarte calda sau sa se utilizeze diferite creme, mai ales in cazuri de degeraturi. Pielea se va incalzi treptat, hainele copilului trebuie schimbate cu altele calduroase – o pijama calduroasa, sosete de lana. De asemenea copilul va bea un ceai cald, o supa sau lapte cald indulcit cu miere de albine si va sta in pat acoperit cu paturi. In cazuri mai grave de degeraturi se apeleaza la ajutorul unui medic.

Uneori copii mici, cu varste sub 3 ani, pot prezenta anumite dermatoze – afectiuni specifice care apar la frig. Acestea se manifesta prin pete cianotice si sunt in numar destul de mare. Uneori pot fi confundate cu niste muscaturi de insecte si pot sa apara pe frunte, nas, barbie, obraji. In acest caz copilul obisnuieste sa dea cu mana si sa-si provoace mici rani sau zgarieturi.

De regula aparitia acestor pete arata ca anumite probleme de nutritie sau ce tin de hemoglobina afecteaza copilul. Perioada cand apar aceste dermatite se incadreaza in lunile decembrie-februarie, apoi in lunile de primavara dispar imediat. Medicii recomanda anumite creme care protejeaza pielea si recomanda sa fie evitate temperaturile scazute.

traumele copilariei pe timp de iarna

In lunile de iarna cu zapada copiii ies des la joaca afara, la sanius, la schi sau patinoar. Practicarea acestor sporturi distractive pentru ei le poate aduce si anumite traume in timpul iernii care uneori necesita spitalizare. Este suficienta o simpla alunecare si copilul sa se loveasca cu capul de gheata.

In cazul in care trauma nu este grava el poate fi ajutat sa se ridice si dus acasa sa fie pansat. Daca lovitura este puternica si copilul se simte foarte slabit, este palid, are stari de greata si varsaturi nu trebuie miscat deoarece poate fi vorba si de o contuzie, dar imediat trebuie sunat la salvare si chemat un medic.

Citește și:  Tricocefaloza, boală parazitară, simptome și tratament

In cazul unei hemoragii grave copilul va semnala dureri mari de cap, respiratie dificila, probleme de vorbire si orientare. Uneori traumele pot fi de forma unor luxatii, cand copiii plang de durere si nu se pot deplasa in mod normal. In cazul unei entorse se aplica comprese reci timp de 10 minute, procedeul se repeta din ora in ora. Astfel se va ameliora durearea si se va reduce umflatura. Indiferent de caz copilul trebuie dus la un medic.

In timpul liber copiii se joaca afara si deseori se bat cu zapada. In luptele care se dau intre ei cu bulgari de zapada se poate intampla sa se loveasca in ochi si sa sufere traume destul de grave. Daca zapada este densa si umeda atunci bulgarii sunt si mai periculosi deoarece sunt mult mai tari. Acestia pot avea si bucati de gheata care pot lovi fata unui copil il pot rani, ii pot deteriora dintii, rani gingiile etc. In astfel de cazuri copiii vor primi ca prim ajutor o compresa in zona gurii si vor fi dusi de urgenta la dentist.

In timpul iernii toate sporturile pe care le practica copiii pot deveni intr-o oarecare masura periculoase. Si in acest sens ne referim la topogane de gheata, schi, labirinte de zapada, trasul cu saniuta pe pante abrupte, etc. Unii copii pot suferi din neatentie anumite fracturi in zona spatelui, a mainilor sau picioarelor. Cand trauma este in zona spatelui, apare durere mare intre omoplati, la vertebrele toracice, in orice caz copilul aproape ca nu mai respira de durere. Acesta este un caz foarte grav, trebuie chemata de urgenta salvarea.

Metode de protejare a copilului in timpul iernii:

  • Pentru a nu suferi de hipotermie copilul trebuie bine imbracat.
  • Fata copilului trebuie protejata de frig cu o crema de protectie.
  • El trebuie invatat ca sa se spijine pe o parte in momentul cand este pe cale sa cada. Acest lucru il faceti prin antrenament in zapada. Patinajul este periculos pentru copil, acesta se poate alege usor cu vanatai, entorse de aceea el trebuie supravegheat si obligat sa respecte anumite norme de siguranta. Dintre acestea cele mai importante sunt: folosirea unor patine adecvate, haine usoare dar calduroase, respectarea catorva reguli de patinaj si metode a cadea sau preveni o cadere oferite de un instructor.
  • Un termos cu ceai cald ii va fi de folos afara sa se incalzeasca si in acelasi timp sa-si potoleasca setea.

Cel mai sigur mod de a-ti proteja copilul de traume in timpul iernii este sa fie supravegheat cu atentie cand se recreeaza afara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.