Diabetul zaharat de tip 1 (insulino-dependent) este o boala foarte grava prin care organismul nu poate metaboliza in mod corect glucidele. Boala este cauzata de lipsa de insulina – cel mai important hormon care este secretat de pancreas si care are un rol important in organism de a ajuta la transformarea glucozei si a altor nutrienti in energie.
Prin aceasta forma de diabet nu mai este produsa insulina de pancreas si astfel nivelul de glucoza din sange este mai mare ceea ce afecteaza in rau multe organe din corp, vasele de sange, rinichii, nervii si ajunge in urina. Diabetul zaharat de tip 1 poate fi tinut sub control prin tratament, prin injectii zilnice cu insulina, in caz contrar poate afecta toate organele din corp si pot declansa o serie de complicatii si boli foarte grave.
Pentru stabilirea diagnosticului medicul va face analiza sangelui si va stabili nivelul de glucoza. In functie de acesta va recomanda doza de insulina zilnica. De asemenea tratamentul recomandat de medic va avea in vedere si o dieta echilibrata si care sa nu faca rau organismului, o serie de exercitii fizice si obligativitatea de a verifica regulat nivelul glicemiei din sange.
Principalele simptome care apar in caz de diabet zaharat de tip 1 sunt: scaderea in greutate, senzatie de sete excesiva, senzatie de a urina frecvent, starea de slabiciune generala, de greata si voma, de oboseala si nervozitate. Acesta boala prin nivelul de glucoza din sange afecteaza foarte mult ochii si rinichii. In unele cazuri grave se poate ajunge la orbire sau chiar la insuficienta renala.
Medicii recomanda anumite medicamente de protejare a rinichilor, de prevenire a acestor efecte nocive ale bolii asupra lor. Unul din aceste medicamente este captoprilul recomandat pacientilor predispusi la hipertensiune arteriala si insuficienta renala. Acesta este recomandat si pentru cei care sufera de astm, boli vasculare periferice, bronhopatii obstructive, hipertensiune maligna. O alta problema care apare la diabetul zaharat de tip 1 este circulatia proasta in extremitati, la picioare, ceea ce uneori poate duce chiar la amputarea lor. Desigur aceste cazuri sunt rare, cand tratamentul nu se face corect sau nu da rezultate.
In anumite cazuri poate sa apara o stare de durere si amorteala la picioare care arata clar ca boala a afectat nervii. Alte complicatii pe care le da diabetul zaharat de tip 1 sunt cresterea colesterolului, aparitia hipertensiunii arteriale si astfel se ajunge la infarct miocardic si mai rar la accident vascular cerebral. Femeile care au aceasta boala si raman insarcinate au nevoie de un tratament special pentru a duce sarcina la sfarsit si pentru a naste un copil sanatos.
Principalele cauze care contribuie la aparitia diabetului zaharat de tip 1 sunt: o predispozitie genetica la boala, anumite infectii virale, mecanisme patologice, traumatisme care duc la distrugerea celulelor din pancreas ce produc insulina.
Metode de tratament in caz de diabet zaharat de tip 1:
- La aceasta boala pacientul trebuie sa faca multe controale regulate la medic, pentru a verifica nivelul de glucoza din sange si a evita pe cat posibil aparitia unor complicatii nedorite.
- In fiecare zi se fac injectii cu insulina.
- Dieta trebuie sa fie speciala stabilita de medic, astfel incat sa contina numai anumite alimente echilibrate, bogate in fibre dietetice si sarace in grasimi.
- Mesele trebuie sa fie echilibrate, mici si dese.
- Regulat se face analiza urinei pentru a determina nivelul de glucoza ce se gaseste in aceasta.
- Se iau medicamente care trateaza hipertensiunea arteriala si se fac controale la un medic oftalmolog pentru a verifica daca nu este afectata vederea.
- In cazul acestei boli pacientul trebuie sa invete sa-si administreze singur insulina si sa-si controleze boala, sa respecte cu mare atentie tratamentul medicamentos recomandat de medic si dieta.
- Exista si o serie de exercitii fizice care ajuta in cazul acestei boli.