Beneficiile consumului de visine sunt numeroase avand in vedere compozitia chimica extraordinara a visinelor – aceste fructe acrisoare ale unui pom fructifer care creste in tara noastra Prunus cerasus.
Visinul este un copac inalt de pana la 8 m care are coroana ovala, piramidala, rotunda sau plangatoare, cu frunzele ovale, cu marginile dintate si culoare verde, late de 5 cm si lungi de 7 cm, fiecare cu cate un petiol lung de 1-2 cm. Florile sunt mici si parfumate, cu diametrul de 2,5 cm, au cate 5 petale albe cu 20-30 de stamine si pistil. Timpul de inflorire este de 10-20 de zile. Fructele au un colorit care variaza de la rosu-deschis pana la rosu-inchis, sunt rotunde, au diametrul de 1-1,5 cm si cantaresc in jur de 3-4,5 g. In tara noastra exista mai multe soiuri de visini.
Visinul are denumirea stiintifica de Prunus cerasus si face parte din familia Rosaceae sau Rosacee. Este originar din estul Europei si Asia Mica si astazi foarte comun in toate zonele de stepa ale Europei. Durata de viata a acestui pom fructifer este de 12-15 ani in regiunile nord-vestice si in zonele mai calde sudice de pana la 25 de ani. De la acest copac se folosesc in special fructele, dar si frunzele si scoarta pentru proprietatile lor deosebite.
Beneficiile consumului de visine
Fructele visinului au gust dulce-acrisor si contin foarte multe elemente importante pentru sanatate. Au un continut mare si variat de vitamine ca de exemplu A, B, C, P, PP. De asemenea nu lipsesc mineralele si oligoelementele: fier, cupru, magneziu, potasiu, fosfor, calciu. Visinile au acizi organici precum: acid malic, acid salicilic, acid succinic, acid citric si quinic. De asemenea au cumarina, acid folic, acid elagic, pectina, enzime, importante zaharuri de tipul fructozei si glucozei.
Frunzele de visin au substante cumarine, acid malic, acid citric, taninuri, quercetin, dextroza.
Prin continutul de substante cumarine atat fructele cat si frunzele ajuta la reducerea coagularii sangelui. De aceea consumul mare de visine ajula la prevenirea aterosclerozei.
Sucul de visine proaspete potoleste setea si amelioreaza pofta de mancare. Este recomandat in tratamentul artritei si bolilor sistemului nervos. Are proprietati usor laxative si expectorante.
Visinele au proprietati antibacteriene, antiinflamatoare, au substante antioxidante si ajuta digestia. Au un rol important in cresterea rezistentei organismului la efectele negative ale mediului inconjurator, la radiatii si ajuta la consolidarea sistemului imunitar.
Visinile au efecte benefice asupra sistemului cardiovascular de aceea au fost numite si ,,boabe cardiace”. Ele ajuta la intarirea capilarelor, la reducerea tensiunii arteriale si imbunatatirea tonusului avand in vedere continutul de acid ascorbic, vitamine si taninuri. Persoanele predipuse la boli de inima trebuie sa consume regulat visine.
Specialistii au concluzionat pe baza studiilor facute ca introducerea visinilor in alimentatie scade mult riscul de a suferi de atac de cord. Ei au pus aceste efecte extraordinare asupra inimii pe seama pigmentilor ce dau nuanta de culoare rosie visinilor, numiti antociane. Acestea apar si la fructele de padure – mure si afine.
Prin continutul mare de vitamine, minerale si oligoelemente visinile ajuta in tratamentul anemiei.
Visinile au rol in stoparea cresterii celulelor canceroase datorita acidului elagic din compozitia lor – lucru descoperit in ultimii ani de cercetatori.
Prin consumul regulat de visine se reduce riscul de a suferi de guta, se scade acidul uric din organism.
Daca se bea zilnic timp de o luna un pahar de suc proaspat de visine se reduc inflamatiile la persoanele ce sufera de obezitate. De asemenea prin consumul de visine se scad foarte mult grasimile din zona abdomenului.
Scoarta de visin folosita sub forma de infuzie este folosita in scop terapeutic. Aceasta infuzie este recomandata bolnavilor de ulcer gastric, care sufera de convulsii, dureri reumatismale, stari de nervi. Se pune o lingurita de coaja maruntita la o cana de apa clocotita, se lasa la infuzat timp de 10 minute, se filtreaza si se bea. Sunt indicate 2 cani de infuzie de scoarta de visin de 2 ori pe zi.