Care este hormonul ce controlează procesul de îmbătrănire în organism?

0
448
Care este hormonul ce controlează procesul de îmbătrănire în organism

Cu toții știm că orice am face, organismul îmbătrânește mai devreme sau mai târziu. Când începem să simțim procesul de îmbătrânire, nu suntem deloc fericiți, ba chiar trăim nostalgia anilor când eram tineri, plini de viață și de energie. Cu trecerea anilor, întregul corp îmbătrânește și nu mai rămâne decât să accepți că bătrânețea este un lucru normal, firesc, o etapă a vieții.

Ce se întâmplă cu organismul nostru când îmbătrânește? La această întrebare au răspuns specialiștii în domeniul sănătății pe baza descoperirilor științifice realizate în ultimii ani. Procesul de îmbătrânire apare deoarece se produce o cantitate din ce în ce mai mică de HGH – hormon uman de creștere.

Acest hormon este produs de glanda pituitară, în mod natural. Cât de important este acest hormon pentru organism? El este considerat de specialiști ca fiind un lider al tuturor hormonilor, deoarece are rol în toate funcțiile endocrine din organism, este factorul principal al procesului de îmbătrânire.

În cursul vieții acest hormon se produce în organism. În primii 20 de ani, cantitatea de hormon HGH secretată de glanda pituitară este mare, de aceea organismul este tânăr, plin de energie, entuziasm, vitalitate.

Cu trecerea anilor, această energie nu mai este atât de intensă, deoarece organismul nostru secretă o cantitate mai mică din acest hormon. În acest fel începe procesul de îmbătrânire, tocmai datorită faptului că nivelul natural de hormon HGH este în scădere. Conform specialiștilor, după vârsta de 45-50 de ani încep să apară primele simptome evidente ale îmbătrânirii.

Citește și:  Un pachet de țigări pe zi duce la pierderea a doi dinți la fiecare 10 ani

procesul de imbatranire in organism

În plus, organismul nostru este mai vulnerabil de la această vârstă la diferite afecțiuni și boli destul de grave. Faptul că avem un risc crescut de îmbolnăvire arată clar un nivel redus de hormon HGH în corp și o accentuare a procesului de îmbătrânire.

Stilul de viață necorespunzător ne afectează și el sănătatea și ne accelerează procesul de îmbătrânire. Alimentația neechilibrată și nesănătoasă, viața sedentară, administrarea unor medicamente, mediul poluant sunt factori care ne afectează negativ organismul, ne fac să arătăm mai bătrâni înainte de vreme.

Schimbarea biochimiei și a nivelurilor hormonale din organism duc la îmbătrânirea fizică. După vârsta de 40-60 de ani scade acuitatea vizuală, pot apărea tulburări de auz, se diminuează senzația de sete, mirosul și gustul, numărul celulelor nervoase scade și el, iar conexiunile din celulele nervoase din creier sunt și ele reduse (din cauza unui nivel scăzut al neurotransmițătorului acetilcolina) și care sunt responsabile de memorie, învățare, gândire, concentrare, orientare.

Pielea este și ea afectată din cauza vârstei, devine mai uscată, subțire, mai puțin elastică, iar țesutul adipos subcutanat se diminuează. Oasele sunt mai puțin rezistente, se rup mai ușor. Musculatura trebuie întreținută prin exerciții fizice regulate, astfel tonusul muscular se pierde.

Cel mai important organ al corpului – inima – este afectată de procesul de îmbătrânire, performanța ei scade treptat datorită unor modificări, iar rezultatul este apariția unor boli de inimă și chiar în anumite cazuri se poate ajunge la accident vascular cerebral sau atac de cord.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.