Piersica, un fruct gustos bogat in vitamine si minerale

0
581
Piersica, un fruct gustos bogat in vitamine si minerale

Piersicul este un pom fructifer inalt de 5 m originar din China care face parte din familia Rosaceae si are denumirea stiintifica de Prunus persica. Acest pom fructifer are trunchiul cu diametrul de pana la 30 cm si traieste in jur de 30-60 de ani.

Piersica (fructul arborelui) este apreciata atat pentru gustul ei deosebit dar si pentru proprietatile sale terapeutice. Cei mai mari producatori la nivel global sunt Grecia, SUA, China, Spania, Argentina, Italia si Franta.

Piersicile au un continut semnificativ de apa, vitamine (A, B1, B2, C, K, E, PP), uleiuri esentiale, pectine, caroten, zaharuri, minerale (sodiu, magneziu, calciu, potasiu, fosfor), glucide, lipide, fibre alimentare, proteine, acid malic, acid citric si acid tartric. Semintele fructului contin uleiuri esentiale in proportie de 0,4-0,7% si ulei gras 45% ceea ce face sa fie utilizate in medicina si alimentatie. Fructul copt prin distilare ofera o esenta bogata in acid formic, acid valeric, acid acetic, cadinena, linalol, eteruri si acetaldehida.

Pulpa fructului este foarte suculenta, racoritoare, aromata, usor digerabila, hranitoare, o adevarata delicatesa. Datorita proprietatilor detoxifiante si revigorante pulpa fructului este folosita si in produse cosmetice. Prin continutul de beta-caroten ajuta in procesul de bronzare in lunile de vara. Are proprietati energizante, diuretice, usor laxative, de stimulare a activitatii secretorie a stomacului, de imbunatatire a digestiei.

piersica

De asemenea prin proprietatile antioxidante, prin continutul de vitamina C, provitamina A si potasiu, piersica este un fruct care ajuta absorbtia de fier in sange, aduce beneficii oaselor, dintilor, pielii si are un rol important in lupta impotriva infectiilor, dar si impotriva radicalilor liberi. Prin continutul substantial de potasiu are efect bun asupra ritmului cardiac, sistemului nervos, asigura necesarul de minerale in organism.

Citește și:  Produse naturale antitranspiratie

Din punct de vedere medicinal piersica este un fruct excelent, foarte bun pentru sanatate, recomandat persoanelor care sufera de boli de ficat, ale vezicii biliare, reumatism, boli renale si cardiovasculare, guta, constipatie, arsuri la nivelul stomacului si diferite alte afectiuni. In cazuri de raceala si gripa fructele proaspete ajuta in consolidarea sistemului imunitar datorita continutului lor de zaharuri si vitamine.

In gastronomie fructele de piersic sunt folosite la prepararea compoturilor, sucurilor, siropurilor, dar sunt folosite si in stare uscata sau conservata. Siropul de flori de piersic are efect laxativ, antispasmodic si sedativ. Frunzele au efecte vermifuge, dar nu trebuie consumate in cantitate mare. Lemnul arborelui este folosit la fabricarea unor obiecte de mobilier, pentru suveniruri si tapiteria auto.

In fiecare zi este recomandat sa se consume macar o piersica, in acest mod se asigura un procent de 15% din necesarul de vitamina C. Dupa cum se stie vitamina C ajuta la consolidarea sistemului imunitar, a oaselor, reduce riscul de infectii si tumori cu mai mult de 50%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.