Deși mulți oameni au auzit de pelin, probabil nu toți cunosc beneficiile sale pentru sănătate. Planta pelin este apreciată în medicina populară pentru proprietățile sale deosebite și folosită mai ales sub formă de ceai, infuzie, tinctură, ulei. Dacă vom bea o ceașcă mică de ceai de pelin pe zi, timp de câteva zile, putem scăpa de diferite probleme digestive, paraziți intestinali, boli de ficat și rinichi.
Acum, în luna mai, este perioada când planta se recoltează pentru a fi pusă la uscat. Se găsește la oameni, la tarabe în piață.
Navigare rapidă în articol:
1. Compoziția plantei pelin
Pelinul este o plantă perenă, aromată, cu miros specific și gust amar picant, cu tulpini ramificate și culoare verde deschis, care are denumirea științifică Artemisia absinthium. Planta crește în locuri însorite, pe dealuri și coline, lângă garduri în curțile caselor oamenilor.
Ce conține pelinul? Este o plantă ce are ingrediente active:
- Taninuri, flavonoide cum este quercitina, carotenoizi, terpenoizi
- Acid malic, acid succinic, acid izovaleric, acizi fenolici sau aromatici
- Sabinină, micrenă, epoxicim
- Acid ascorbic (vitamina C)
- Tijon, ulei esențial.
Pelinul are proprietăți antiseptice, antiinflamatorii, analgezice, antialergice, chimioterapeutice, antimicrobiene, antiparazitare, de reducere a febrei.
2. Beneficiile pelinului pentru sănătatea organismului
Ceaiul de pelin se realizează din pelin uscat (o linguriță) care se fierbe în 250 ml apă, timp de 15 minute. Acest preparat are numeroase beneficii pentru sănătatea organismului.
Pelin, un bun antiseptic
Pelinul ajută la vindecarea rănilor, a mușcăturilor de insecte, este un bun remediu în boli de piele (ulcerații cutanate, acnee, eczeme, psoriazis). Decoctul de pelin se folosește pentru spălarea feței, pentru că ajută în tratamentul negilor.
Ceaiul de pelin este recomandat pentru clătirea gurii, pentru că poate fi eficient în bolile parodontale. Este folosit ca apă de gură pentru că:
- Vindecă inflamațiile gingiilor și cavității bucale
- Oprește sângerarea gingiilor
- Combate infecțiile de la gingii
- Are efect antiseptic excelent de aceea ajută în cazuri de boli parodontale.
Poate fi recomandat în cazuri de astm și afecțiuni alergice pentru că are o substanță chamazulen, cu efect atiinflamator, analgezic și antialergic.
Pelinul este benefic pentru sistemul digestiv
Pelinul este utilizat în boli de ficat, pancreas, rinichi, afecțiuni de stomac și intestine. Are efect bun în normalizarea digestiei și tratarea gastritei, enterocolitei, proceselor inflamatorii care apar la rinichi și tractul urinar.
Planta poate ajuta la stimularea sucului gastric, a apetitului, ameliorează crampele abdominale, combate balonarea, gazele intestinale și îmbunătățește circulația sângelui. Are proprietăți benefice puternice asupra pancreasului, ameliorează crampele, procesele inflamatorii din intestin, detoxifică și calmează organismul.
Prin uleiul volatil și principiile amare, planta are efect bun asupra secrețiilor gastrice, facilitând secreția sucului gastric; astfel se îmbunătățește digestia, se crește pofta de mâncare și se normalizează scaunul.
Ceaiul din pelin este ușor diuretic, ajută la eliminarea excesului de apă din organism. Poate fi utilizat și pentru tratarea convulsiilor epileptice și pentru normalizarea acidității din stomac.
Dacă vrei să ai un ficat sănătos, este indicat să bei ceai de pelin, pentru că planta are efect bun asupra funcționării acestui organ. În plus ajută și la detoxifierea organismului, la buna funcționare a vezicii biliare. Pelinul neutralizează excesul de acid biliar, astfel scade riscul de afecțiuni cauzate de acidoza prelungită.
O cană cu ceai de pelin poate elimina rapid substanțele toxice din organism, facilitează detoxifierea acestuia. Prin urmare, această terapie poate fi benefică pentru curățarea corpului și pentru sănătate.
Scăderea în greutate
Despre plantă s-a spus că îmbunătățește metabolismul, ajută la diminuarea depozitelor de țesut adipos și la eliminarea excesului de greutate. Se recomandă infuzia sau ceaiul de pelin pentru restabilirea proceselor metabolice. Astfel de preparate naturale au substanțe bioflavonoide care interferează cu absorbția excesului de grăsime, previn depunerile de grăsimi în organism și ajută la diminuarea depozitelor adipoase.
În plus, pierderea în greutate se datorează și efectului diuretic, coleretic și de detoxifiere al plantei. Pelinul este eficient pentru eliminarea kg în plus.
Specialiștii recomandă pentru slăbit și alte ingrediente alături de pelin, cum sunt semințele de in și cuișoarele. Astfel de ingrediente se macină, se ia câte jumătate de linguriță pe zi și se bea multă apă. Tratamentul se face timp de 7 zile, pentru scăderea în greutate. În fiecare zi, doza se reduce câte puțin.
Probleme ginecologice și dureri menstruale
Apa în amestec cu pelin este folosită pentru problemele ginecologice – în clisme, în cazuri de uretită, prostatită. Acest preparat calmează durerile menstruale, reglează ciclul menstrual și este utilizat pentru spălături vaginale sau clisme.
Planta este un bun remediu în cazuri de infecțiile induse de Clamydia, Trichomonas vaginalis, Herpes.
Pelinul are efect afrodisiac, ajută în creșterea libidoului la femei și bărbați.
Elimină viermii intestinali
Această plantă este foarte eficientă pentru tractul gastrointestinal:
- Curăță organismul de paraziți, bacterii
- Are efect antimalarian, combate balonarea și diareea
- Stimulează secreția de sucuri digestive, facilitează realizarea digestiei
- Calmează durerile de stomac
- Ajută în tratamentul bolilor de ochi
- Este eficientă în combaterea infecțiilor echinococice și a bolii intestinale giardioza (infecția cu Giardia intestinalis).
Infuzia cu pelin îi ajută pe oameni să scape de toate tipurile de paraziți intestinali, viermi și microorganisme.
Preparate terapeutice din pelin
Ceaiul de pelin se bea cu jumătate de oră înainte de masă, mai ales dacă vă lipsește pofta de mâncare. Pentru realizarea ceaiului se folosesc frunzele plantei, care pot fi și uscate. La ceai se pune puțină plantă, o linguriță mică sau chiar mai puțin, pentru ca gustul să nu fie prea amar. Se poate adăuga lămâie, mai ales că aceasta îmbunătățește efectul terapeutic, de exemplu în reducerea greutății corporale.
Mod de preparare a infuziei de pelin: se adaugă o linguriță de plantă uscată la 250 ml apă clocotită și se lasă la infuzat timp de 10 minute; se strecoară și se bea.
Uleiul din pelin
Uleiul de pelin este un bun remediu împotriva nevrozei, isteriei și stărilor de depresie. Ameliorează stresul, tulburările de somn, insomnia, depresia și oboseala.
Uleiul se prepară astfel: se pun frunze de pelin într-o sticlă, se adaugă ulei de măsline și se lasă la macerat timp de 10-14 zile într-un loc răcoros, ferit de razele soarelui; după această perioadă, uleiul se strecoară, apoi se poate folosi în tratamente (câte o linguriță de 2-3 ori pe zi, cu jumătate de oră înainte de masă).
Uleiul de pelin stimulează secreția de bilă, sucurile digestive, combate balonarea, flatulența și indigestia, previne infecțiile bacteriene și virale, este eficient în aromaterapie în reducerea febrei.
Uleiul de pelin este bun și pentru păr, ajută în combaterea căderii părului.
Uleiul este și un bun insecticid, alungă insectele, se poate pulveriza ca un spray. Este folosit și în medicina alternativă, pentru proprietățile sale de calmare a stărilor de nervi și pentru tratamentul insomniei.
Tinctura din pelin
Tinctura conține toate proprietățile acestei plante. Pentru realizarea ei se folosesc frunzele tinere de pelin și alcool. Frunzele se rup și se pun într-o sticlă, se adaugă alcool și se lasă la macerat timp de 7-10 zile. La final se strecoară, se pune într-o sticlă, se adaugă și puțină apă pentru ca tinctura să nu fie prea puternică și apoi se poate folosi.
Tinctura de pelin este eficientă mai ales în combaterea durerilor de stomac, a simptomelor de diaree, indigestie și balonare. Are efect bun în stimularea poftei de mâncare, a sistemului imunitar, îmbunătățirea funcției stomacului.
Pelinul este o plantă medicinală venerată de budiști și yoghini; aceștia foloseau planta în aromaterapie, în meditații. Chiar și numele de Artemisia absinthium face referire la zeița Artemis – Artemisia.
Planta poate fi folosită primăvara pentru curățarea casei, sub formă de aerosoli. Are efect natural antifungic și antimicrobian.
Pelin cu vin și bere
Pelinul se folosește la vin și la bere (poate înlocui hameiul). La un butoi de 50 litri de vin alb, roșu sau demisec, se adaugă o legătură de pelin. Alături de alte ingrediente care se adaugă în vin (câte 1 kg de pere uscate, mere uscate, gutui uscate), băutura se lasă la macerat timp de 15 zile. După această perioadă se scoate legătura de pelin și se lasă la fermentat în continuare și la învechit.
Românii știu cât de bun este vinul pelin pentru digestie și de aceea apreciază această băutură. Gustul vinului este ușor amărui de la pelin, dar foarte plăcut.
Contraindicații
Pelinul are tijon – un ingredient ce poate fi toxic dacă se consumă în cantitate mare, de aceea supradozajul nu este indicat; ceaiul de pelin nu se consumă timp îndelungat, se bea câteva zile și apoi se face pauză. Supradozajul poate da simptome de excitabilitate, amorțeală în membre, dezorientare, sete, tulburări cognitive.
Planta pelin este contraindicată copiilor, femeilor care sunt însărcinate și celor care alăptează. De asemenea, planta nu este indicată persoanelor cu boli intestinale acute, ulcer peptic sau ulcer gastrointestinal, pacienți predispuși la cheaguri de sânge.
Dacă aveți probleme grave de sănătate, este bine să cereți sfatul medicului înainte de a folosi această plantă.