Halena – Respiratia urat mirositoare

0
825
Halena – Respiratia urat mirositoare

Dupa cum arata statisticile aproximativ jumatate din populatia globului sufera de halena. Aceasta apare ca efect secundar al altor boli, iar termenul medical este halitoza. In prezent respiratia urat mirositoare (sau halena) a devenit o mare problema psihologica. Nu de putine ori din cauza halenei comunicarea dintre oameni nu se mai face in mod normal.

Multe persoane au complexe din cauza respiratiei neplacute, simt un disconfort in timpul comunicarii, au o timiditate puternica si frica de a se apropia foarte mult de o persoana in timpul conversatiei. Desi la prima vedere ar parea o chestiune minora, nu este asa, ea poate afecta comunicarea in cuplu si uneori poate duce si la despartirea celor casatoriti.

Respiratia este urat mirositoare datorita acumularii de bacterii anaerobe in cavitatea bucala care secreta substante ce contin sulf. Aceste bacterii sunt in numar foarte mare si se gasesc pe dinti si gingii. De asemenea apar in locuri mai greu de ingrijit, in partea din spatele limbii, in zona dinspre amigdale, in membranele mucoase ale cavitatii bucale.

Multi se intreaba care este factorul care duce la aparitia microorganismelor anaerobe pe timp de noapte (cand gura este inchisa si nu intra nici aerul). Ei bine, pe timp de noapte scade secretia de saliva din gura, al carei rol era si de a spala dintii. In concluzie, gura devine uscata, iar placa dentara sau tartrul de pe dinti face ca mirosul sa fie de nesuportat. Respiratia este urata si se aseamana oarecum cu mirosul de alimente vechi sau de oua stricate, cu mirosul de carne alterata, sau chiar cu mirosul de fecale.

Daca se doreste verificarea mirosului gurii nu trebuie decat sa se linga incheietura mainii, astfel incat saliva sa ramana acolo, apoi se asteapta cateva secunde ca saliva sa se usuce si nu ramane decat sa se miroase locul respectiv. Acesta va fi chiar mirosul de pe limba.

Pentru a verifica mirosul pe care il simt cei din jur in timpul cand se deschide gura se ia o lingura si se rade usor anumite zone ale limbii, chiar si cele mai indepartate, apoi se miroase lingura. Persoanele care nu obisnuiesc sa-si perie si limba dimineata cu periuta de dinti, sa nu se mire ca mirosul ei va fi foarte urat.

Oamenii incerca pe cat posibil sa isi mascheze respiratia urat mirositoare, folosesc gume, bomboane mentolate, spray-uri sau odorizante speciale de gura insa, acestea nu indeparteaza cauza respiratiei neplacute si nu previn consecintele acesteia.

Cauzele respiratiie urat mirositoare

halena
halena

De-a lungul anilor numerosi stomatologi, fiziologi, microbiologi au studiat cauzele acestei afectiuni si au reusit sa descopere care este principalul factor ce determina aparitia respiratiei urat mirositoare. Bacteriile care se acumuleaza in gura sunt vinovate de aceasta problema, insa exista si alti factori.

Citește și:  Gonoreea sau blenoragia, o boala cu transmitere sexuala

Problemele dentare provoaca intotdeauna respiratia urat mirositoare. Mirosul neplacut provine in procent de 90% de pe limba. Cariile, bolile parodontale, gingivita, stomatita, protezele neigienizate, abcesele dentare si alte afectiuni ale cavitatatii bucale sunt cauze care provoaca halena.

Inflamarea amigdalitelor, durerile in gat, amigdalita cronica, sinuzita, inflamatiile nasului si gatului. Bolile tractului respirator, diabetul zaharat, bolile de plamani, bolile tractului gastro-intestinal. Bolile de ficat, tuberculoza si toate tipurile de cancere care apar in interiorul corpului.

Uscaciunea mucoaselor din cavitatea bucala (sau deshidratarea acestora cu formarea celulelor moarte) duce la scaderea cantitatii de saliva si astfel gura devine uscata. Degradarea resturilor de alimente din cavitatea bucala duce la formarea de compusi cu sulf, al caror miros este foarte neplacut.

Alcoolul si fumatul (mirosul de nicotina) sunt cauze importante ale respiratiei urat mirositoare. Fumatorii sufera frecvent de probleme parodontale care sunt cauzate de bacterii, dar si de boli ale gingiilor si carii ale dintilor. Consumul de anumite alimente: usturoi, ceapa, lactate, carne, etc.

Medicamentele antibiotice, antihipertensive si antihistaminice duc la uscarea gurii si aparitia respiratiei urat mirositoare. Cafeaua este si ea un factor de luat in seama, favorizeaza aparitia cariilor, duce la deshidratarea mucoasei din cavitatea bucala si la uscarea gurii.

Remedii pentru improspatarea respiratiei si tratamentul in caz de halena

Daca igiena orala nu este respectata sau chiar nu este realizata este clar ca va urma cresterea rapida a activitatii microorganismelor anaerobe din gura. Spre a combate acest lucru este important sa se faca o igiena completa si corecta la nivelul gurii.

Intotdeauna este necesar sa fie indepartata problema dentara si in acest sens se apeleaza la un medic stomatolog care va putea sa realizeze un tratament si o curatenie igienica profesionala a dintilor.

Saliva artificiala este recomandata celor care sufera frecvent de gura uscata. Acasa se poate folosi o pasta de dinti speciala, care sa contina intotdeauna fluor, iar periajul sa se realizeze de 2 ori pe zi, sau chiar dupa fiecare masa. Dimineata este bine sa fie periata si limba, gingiile si cerul gurii. Periuta de dinti trebuie sa fie inlocuita la 2 luni, iar ata dentara sa fie utilizata de fiecare data.

In timpul noptii protezele dentare trebuie indepartate si bine igienizate inainte de a fi puse iar in gura. Trebuie renuntat la fumat si evitat consumul de cafea, alcool, ceapa si usturoi.

Apa de gura antiseptica are efect temporar de improspatare a respiratiei si de indepartare a bacteriilor anaerobe. Guma de mestecat are efect de indepartare a mirosului neplacut al respiratiei un timp scurt. Umiditatea mucoaselor gurii poate fi mentinuta prin consumul de lichide, mai ales de apa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.