Corpul nostru are nevoie de fructe si legume pentru ca sunt o importanta sursa de energie, minerale si vitamine, pectina, acizi organici, etc. Totusi ele nu trebuie consumate in exces avand in vedere ca au si un continut de nitrati si nitriti care pot afecta sanatatea, daca depasesc acea doza sigura de 5 mg/ 1 kg corp uman.
In prezent nu mai este un secret ca nu exista legume si fructe 100% organice. Produsele ecologice nu trebuie supraestimate, deoarece deja se stie ca este aproape imposibil sa se obtina produse 100% bio.
In sol se gasesc compusi naturali nitrati si nitriti care sunt rezultatul mineralizarii substantelor azotate de origine animala sau vegetala provocate de microorganismele din sol. Plantele absorb din compusii azotati din sol o cantitate mai mare decat au nevoie pentru a se dezvolta. Astfel o parte din nitrati este folosita la sinteza proteinelor vegetale insa o alta parte ajunge in organismul nostru prin consumul legumelor si fructelor.
O parte din nitrati sunt inofensivi pentru corp, insa unele saruri se transforma in acid azotic (care este daunator organismului). De asemenea nitratii din sol sunt purtati de apele de suprafata spre rauri, lacuri si in panza freatica.
Motivele pentru care nitratii sunt daunatori corpului nostru
- Daca sunt ingerati in cantitate mare si timp indelungat pot avea efect cancerigen. Pot provoca mai ales cancer de stomac, al vezicii biliare, al sistemului limfatic.
- Nitratii se transforma in nitriti respectiv intr-o sare a acidului azotos care este considerata o otrava pentru corp, inhiba respiratia celulara.
- Nitratii reactioneaza cu hemoglobina din sange si astfel duc la blocarea functiei respiratorie. O parte din hemoglobina se transforma in methemoglobina si nu mai transporta oxigenul la celule.
- Methemoglobina in cantitate mare (de cca. 40%) poate ataca foarte mult tesuturile si astfel acestea devin sarace in oxigen. Datorita acestui lucru treptat este afectat sistemul nervos.
- Inhibarea respiratiei celulare provoaca stari de oboseala, extenuare.
- Nitratii au rol negativ asupra glandei tiroide, opresc transformarea carotenilor in vitamina A, astfel se reduce cantitatea de vitamina A din corp, ceea ce va afecta negativ ficatul, pielea si vederea. De asemenea se poate ajunge la dezvoltarea cancerului sistemului limfatic.
- Prin ingerarea unei cantitati mari de nitrati pot aparea simptome de greata, voma, diaree, colici, sunt afectati rinichii si sistemul digestiv.
Cum reducem cantitatea de nitrati din legume si fructe?
- Daca se folosesc in exces ingrasamintele minerale cu siguranta cantitatea de nitrati din legume va fi mare.
- In general nitratii sunt absorbiti de plante insa distributia lor in partile acesteia (radacina, tulpina, frunze, fructe) este diferita.
- Morcovul contine la mijloc o cantitate mai mare de nitrati decat la exterior. Astfel daca se taie un morcov la capete si se observa ca maduva lui este alba si groasa nu trebuie consumat.
- Cele mai periculoase parti ale legumelor sunt coaja si capetele (varful si zona cu frunze) deoarece contin cea mai mare cantitate de nitrati. Acestea trebuie indepartate si aruncate.
- Foarte periculoare sunt legumele de primavara, ridichile timpurii, deoarece au o cantitate mare de nitrati.
- In ceea ce priveste radacinile, acestea trebuie sa fie proaspete, sanatoase, daca sunt ofilite, ciufulite sau lipsite de seva nu trebuie in nici un caz consumate.
- Cand se gatesc legumele trebuie putin oparite in apa si apoi eliminata apa, abia apoi se vor fierb complet in apa curata. Astfel se va elimina o cantitate mare de nitrati si alte substante periculoase.
- La muraturi si conserve, nitratii din legumele sarate trec in saramura si deci sunt reduse astfel de componentele periculoase.
- Cartofii incoltiti nu trebuie consumati, sau in orice caz trebuie curatati de un strat gros de coaja. Nu se fierb niciodata cu tot cu coaja.
- Radacinile trebuie taiate la ambele capete cca. 1 cm si curatate bine de coaja. Astfel se procedeaza cu patrunjelul, morcovul, pastarnacul dar si cu castravetii.
- Cea mai mare cantitate de nitrati se acumuleaza in frunze si butasi de plante cu fructe.
- Varza are o cantitate mare de nitrati, este bine sa fie taiata fin, apoi sarata, lasata putin sa stea si scursa de apa sarata.
- De la telina, marar si patrunjel ar trebui sa se consume numai frunzele, fara tulpina.
Avand in vedere aceste aspecte, trebuie sa dam o mare atentie la modul de pregatire a legumelor pentru consum, nu trebuie sa tratam lucrurile superficial ci sa avem grija de sanatatea noastra.