Daca doresti sa scazi in greutate trebuie sa iti reduci consumul de calorii pe zi. Pentru acest lucru trebuie sa stii cantitatea de calorii de care ai nevoie in fiecare zi in functie de greutatea si varsta ta.
In acest articol iti prezentam un exemplu de meniu care este recomandat persoanelor care duc o viata sedentara si vor sa nu ajunga la un exces de greutate. Pentru a slabi in greutate toate bauturile se consuma fara zahar, iar lactatele trebuie sa aiba continut redus de grasimi.
Meniu de 1200 kcal pentru 7 zile:
Prima zi
- Mic dejun: o cana de cafea cu lapte care sa nu depaseasca 200 ml, o felie de paine de 20 g, o felie de sunca fara continut mare de grasimi cu 100 g morcovi rasi si o lingurita de 5 g ulei de masline.
- Gustarea de la ora 10: 200 g fructe (sunt recomandate mere si pere).
- Pranz: 200 ml supa de carne slaba, 70 g carne de vita la gratar, 120 g cartofi fierti facuti piure, 150 g salata verde cu putina ceapa.
- Cina de la ora 7: 100 g carne de pasare la gratar, 100 g orez, 100 g tocana de dovlecei cu putina smantana, o cana de ceai negru.
- Gustarea inainte de culcare: un iaurt mic degresat (de 200 ml).
A doua zi
- Mic dejun: un pahar de 200 ml limonada cu lamaie, 100 g terci de ovaz, 100 g sfecla fiarta si 20 g branza.
- Gustarea de la ora 10: doar 100 g fructe (sunt recomandate citrice, portocale si mandarine)
- Pranz: 100 g carne fiarta sau la gratar, 200 g varza calita, 100 g salata de castraveti cu rosii, o felie de paine de 20 g si la desert o cana de 200 ml de compot de fructe.
- Cina de la ora 7: 100 g de branza de vaci ce are continut redus de grasimi, 1-2 felii de paine de secara, 100 g capsuni si o cana de 200 ml ceai verde.
- Gustarea inainte de culcare: un iaurt mic degresat (de cel mult 200 ml).
A treia zi
- Mic dejun: o cana de ceai de 200 ml sau o cana de lapte, 70 g carne de vita fiarta, 150 g salata de mere cu morcovi.
- Gustarea de la ora 10: doar 200 g salata de fructe la alegere.
- Pranz: 200 ml supa de legume, 100 g carne de peste fiarta sau la gratar, 300 g legume fierte (se aleg dovlecei, vinete, morcovi), 200 ml compot de fructe.
- Cina de la ora 7: 100 g tocana din carne de curcan cu morcovi, 100 g orez fiert, o cana de ceai verde de aproximativ 200 ml.
- Gustarea inainte de culcare: un pahar de chefir degresat (de cel mult 200 ml).
A patra zi
- Mic dejun: o cana de 200 ml de cafea neagra eventual cu putin lapte, 150 g fulgi de cereale si 200 g fructe de padure (se aleg coacaze rosii, afine, coacaze negre, zmeura)
- Gustarea de la ora 10: doar 200 g fructe (mere, pere sau piersici).
- Pranz: 70 g carne de vita la cuptor, 200 g garnitura de legume, 200 g salata de varza, o cana de compot de fructe proaspete sau 200 ml fructe de padure.
- Cina de la ora 7: o portie de 200 g tocana de conopida, 70 g carne de pui la gratar si o cana de 200 ml ceai negru.
- Gustarea inainte de culcare: un iaurt mic degresat (de cel mult 200 ml).
A cincea zi
- Mic dejun: o cana de ceai de afine 200 ml, 100 g hrisca, 20 g branza si 200 g salata de morcovi.
- Gustarea de la ora 10: doar 150 g fructe (se aleg mandarine, kiwi sau portocale).
- Pranz: 200 ml ciorba de legume, 100 g peste fiert sau la gratar, 150 g salata verde ori salata de legume fierte (dovlecei, vinete, conopida, morcovi), 200 ml compot de fructe.
- Cina de la ora 7: 150 g placinta cu branza, cu smantana sau mere.
- Gustarea inainte de culcare: un iaurt mic degresat (de cel mult 200 ml).
A sasea zi
- Mic dejun: o cana de ceai de macese sau 200 ml lapte ce are continut redus de grasimi, 60 g musli cu fructe uscate.
- Gustarea de la ora 10: doar 200 g fructe de padure proaspete (afine, zmeura, mure).
- Pranz: 200 ml supa de legume, 200 g peste sau calamar (preparat la gratar cu putina lamaie, sare si piper), o limonada cu lamaie de 200 ml.
- Cina de la ora 7: 100 g carne de pui fiarta, 100 g orez fiert, 150 g salata de legume fierte (se aleg vinete, ardei gras, dovlecei, morcovi).
- Gustarea inainte de culcare: un iaurt mic fara continut mare de grasimi (de cel mult 200 ml).
A saptea zi
- Mic dejun: o cana de 200 ml cafea cu lapte, 20 g branza, 100 g orez fiert, o felie de paine de 20 g.
- Gustarea de la ora 10: doar 200 g fructe (mere, pere, citrice).
- Pranz: 200 ml supa de legume, 100 g carne fiarta de peste, 150 g salata de castraveti cu rosii, o cana de 200 ml compot de fructe.
- Cina de la ora 7: 20 g branza, 150 g paste, 200 g salata verde cu 5 g ulei de masline.
- Gustarea inainte de culcare: un iaurt mic degresat (de cel mult 200 ml).