Dupa cum bine se stie dovleacul este o leguma foarte utila pentru sanatatea organismului nostru care se maturizeaza toamna, atunci este numai buna de mancat. Acest produs hranitor se remarca prin elementele sale nutritive excelente din care face parte si o substanta foarte rara – vitamina T. Aceasta este foarte importanta pentru sanatate deoarece ajuta la formarea trombocitelor, la imbunatatirea proceselor metabolice si coagularea normala a sangelui.
De asemenea dovleacul contine: substante bioflavonoide, caroten, acid ascorbic, vitamine (B1, B2, B5, B6, E si PP). Nu trebuie uitata vitamina K ce se afla in dovleac deoarece aceasta ajuta la formarea de tesut pulmonar si mentine metabolismul in testul conjunctiv. Continutul de minerale din aceasta leguma este semnificativ, mai ales ca nu lipsesc elemente precum: potasiu, magneziu, calciu, fluor, cupru si fier. De asemenea dovleacul are carbohidrati, proteine, pectine si fibre vegetale.
Dieta cu dovleac ajuta la scaderea in greutate mai ales pentru ca acest produs nu contine deloc grasimi. Preparatele care se pot realiza din dovleac sunt foarte variate si utile in prevenirea unor boli si afectiuni, iar modul lor de realizare este destul de simplu. Dovleacul poate fi consumat prajit, copt la cuptor, fiert, sau introdus in umpluturi, deserturi ori sucuri naturale proaspete.
Sucul de dovleac este un adevarat medicament pentru constipatie, insomnie, tulburari nervoase. Are efect laxativ, calmant, actioneaza ca un sedativ. Semintele de dovleac au proprietati antiparazitare, sunt recomandate impotriva viermilor intestinali.
Dieta cu dovleac pentru patru zile:
Prima zi
- Mic dejun: 250 g mancarica de dovleac si cereale, 150 g salata de dovleac cu marole si putin suc de lamaie.
- Pranz: 300 ml supa de legume (dovleac, morcovi, cartofi, ardei gras, dovlecei, rosii, patrunjel).
- Cina: 250 g dovleac copt la cuptor.
A doua zi
- Mic dejun: 250 g clatite cu dovleac.
- Pranz: 300 ml supa de legume (dovleac, morcovi, telina, napi, ceapa, cartofi, rosii).
- Cina: 250 g prune uscate, dovleac si mere coapte.
A treia zi
- Mic dejun: 250 g mancarica de dovleac cu cereale, 150 g salata de dovleac, mar verde si putin suc de lamaie.
- Pranz: 300 ml supa din perisoare din carne de vita (cu morcovi, cartofi, ceapa, patrunjel si frunze de dafin).
- Cina: 250 g salata de dovleac si ananas cu o lingurita de ulei de masline nerafinat.
A patra zi
- Mic dejun: 200 g chiftele din dovleac si gris (se taie dovleacul in cubulete, se da prin gris si se prajeste in ulei vegetal).
- Pranz: 250 g supa de legume (dovleac, morcovi, varza) si carne de pui.
- Cina: 250 g salata de dovleac, pere, mere si putin suc de lamaie.
Dieta cu dovleac se tine doar 14 zile, apoi se face pauza. Pentru a da rezultate sunt recomandate exercitiile fizice si un stil de viata sanatos.