Dovleacul este o planta anuala care face parte din familia Cucurbitaceae, la fel ca pepenele galben, pepenele verde, castravetii si dovleceii. Aceasta familie este alcatuita din mai mult de 100 genuri si peste 1 000 de soiuri de plante, din care cele mai multe cresc in regiunile tropicale si subtropicale. Exista mai multe soiuri care apartin genului Cucurbita, din care cele mai comune sunt Cucurbita maxima, Cucurbita pepo, Cucurbita moschata, Cucurbita giraunontia.
Dovleacul are radacina ramificata ce patrunde in sol la o adancime chiar si de 2 m, tulpina taratoare, iar frunzele sunt mari, de un verde-inchis, cu forme aproximativ triunghiulare, au lobi ascutiti si petiol foarte lung. Florile sunt unisexuate, de culoare galben-intens, cu petalele aplecate spre exterior si caliciul in forma de cupa.
Fructele cu aspect variabil in functie de soi (pot fi rotunde, alungite, rotunjite si cilindrice, ca o para), au pulpa densa, galbena-portocalie. Semintele sunt plate, de forme ovale, netede, cu coaja dura si albicioasa. Polenizarea florilor este realizata de albine, viespi si bondari.
Cultivarea dovleacului se face in sol fertil si bogat in materie organica
Temperatura ideala pe timp de noapte trebuie sa fie de 15-18 grade Celsius, iar ziua de 24-30 grade Celsius. Daca temperatura scade sub 13-14 grade Celsius planta nu mai creste. Irigarea culturilor de dovleac este necesara in lunile calduroase, astfel se asigura dezvoltarea buna a fructelor. In timp ce se uda, trebuie sa se evite umezirea frunzelor plantelor.
Recoltarea dovleacului se face in lunile septembrie-octombrie, cand fructul este foarte bine copt si planta uscata. Se aseaza intr-un loc uscat si bine aerisit, se poate depozita astfel o lunga perioada de timp. Daca este tinut la temperaturi scazute de 10 grade Celsius pulpa fructului putrezeaste.
Dovleacul este un produs alimentar nutritiv foarte important si un medicament valoros pentru sanatate.
Din toate legumele, dovleacul a devenit campion in continutul de fier. De asemenea este foarte bogat in caroten, in fibre dar si in vitamine B, C, D, E si PP. Dovleacul contine si vitamina T care este foarte rara, stimuleaza procesele metabolice din organism, ajuta la digestia alimentelor nesanatoase, previne depunerea grasimilor.
Fosforul este prezent in dovleac si are efect important asupra libidoului, creste potenta. De asemenea miezul de dovleac contine zinc, calciu, potasiu, magneziu si glucide. Semintele de dovleac au acid linoleic care actioneaza benefic asupra proceselor intracelulare, cresc rezistenta membranelor celulelor, curata sangele, ajuta activitatea cerebrala.
Prin continutul de fibre dovleacul este foarte bun fiert moale, este usor absorbit de organism. Datorita continutului de minerale si vitamine este recomandat in tratamentele preventive si terapeutice.
Dovleacul este bun in prevenirea anemiei si aterosclerozei, in tratamentul afectiunilor ficatului, sistemului digestiv, hipertensiunii arteriale si bolilor cardiovasculare. Prin continutul de fosfor, fier, cupru si acid linoleic are efect benefic asupra sangelui. Pectina din dovleac are rol in reducerea colesterolului.
Sucul de dovleac este un medicament foarte bun pentru obezitate, eliminarea pietrelor de la rinichi si vezica biliara, diabet si boli metabolice, litiaza biliara, colecistita, hepatita, nefrita cronica si boli de inima. De asemenea ajuta in tratamentul prostatitei la barbati. Se recomandata o cana de suc de dovleac pe zi, timp de 3 saptamani. Pentru a avea un gust mai placut poate fi amestecat cu suc de mere si morcov.
Vitamina E din dovleac ajuta in prevenirea procesului de imbatranire prematura a organismului, la eliminarea pigmentatiei nedorite si petelor de pe piele, la imbunatatirea circulatiei si eliminarea simptomelor sindromului premenstrual la femei.
Vitamina D din pulpa de dovleac ajuta in procesul de crestere la copii si ofera vitalitate organismului. Dieta pe baza de dovleac este eficienta in scaderea in greutate dar si in tratamentul bolilor de ficat.
Se bea o cana de suc de dovleac pe zi sau se mananca ½ kg pulpa cruda de dovleac.
Dovleacul copt la cuptor ajuta in combaterea stresului si in tratamentul unor boli cum este guta si pietrele la rinichi. Se poate pastra in borcan de sticla la congelator. Se ia 2 lingurite cu jumatate de ora inainte de fiecare masa.
Pentru persoanele care sufera de insomnie si afectiuni ale sistemului nervos se recomanda un amestec realizat din 1kg pulpa de dovleac, 2 lamai si 1 kg miere de albine. Se marunteste pulpa si lamaia, se amesteca bine cu mierea de albine pana se omogenizeaza si se pastreaza la rece intr-un borcan inchis ermetic. Se face tratament o prioada indelungata de timp, se ia cate o lingurita cu jumatate de ora inainte de fiecare masa.
Pentru tratamentul constipatiei este indicat un preparat realizat din 400 g pulpa de dovleac, tarate de malai, seminte de in si putin ulei vegetal. Se marunteste pulpa, se macina semintele de in si se amesteca toate ingredientele pana se obtine o compozitie omogena. Se serveste pe stomacul gol, inainte de masa.
Cataplasmele cu pulpa de dovleac proaspat ajuta in tratamentul arsurilor, eczemelor, acneei, calmeaza durerile de picioare.
In cosmetica dovleacul poate fi utilizat la prepararea unor masti cosmetice ce sunt indicate pentru toate tipurile de ten. Poate fi folosit crud, amestecat cu ulei vegtal, copt sau sub forma de suc. Cel mai simplu tratament este urmatorul: se taie o feliuta de dovleac proaspat, se sterge incet pielea cu ea, sa sta timp de 10 minute si apoi se clateste fata cu apa la temperatura camerei. Astfel de masti cosmetice pot fi aplicate si de doua ori pe zi.
Dovleacul a fost cultivat in America de acum 3000 de ani
De-a lungul timpul au aparut foarte multe legende si istorioare despre dovleac si daca am lua in considerare formele si culorile sale atat de variate am putea spune ca nu este de mirare ca aceasta leguma minunata a fost atat de mult iubita de povestitori.
In basme dovleacul se transforma in caleasca cenusaresei. Iar vrejul de dovleac in basme reprezinta calea pe care o urmeaza un erou ce urca la cer si apoi coboara inapoi la pamant.
Conform legendei biblice, prorocul Iona a fost aruncat in mare si a fost inghitit de un peste mare. A stat in burta acestuia trei zile, apoi si-a vindecat ranile sub umbrarul de curcubete. Crestinii asociaza dovleacul cu invierea si cred in proprietatile vindecatoare ale acestei legume.
In Nigeria se cunoaste o veche legenda despre dovleac. Se spune ca in vremuri de demult exista un conducator care dorea sa fie cel mai intelept si mai bogat om din lume. El a decis sa adune toate gandurile intelepte si ideile ingenioase ale omenirii si sa le tina intr-un dovleac. A pus dovleacul intr-un copac inalt in regatul lui si in momentul in care dovleacul a cazut si s-a spart, toata intelepciunea omenirii s-a raspandit iar in lume.
In tarile din sud-estul Asiei dovleacul este considerat sacru, in Cambodgia si Laos era folosit in ritualuri magice, iar in Thailanda era numit ,,dovleacul de aur”.
In Feng Shui dovleacul este cunoscut ca fiind un simbol aducator de sanatate si longevitate, un talisman care restabileste armonia dintre soti. Chinezii considera dovleacul ca un puternic talisman, care absoarbe energia negativa. Se spune ca dovleacul ar avea puteri magice de protectie impotriva vrajilor. Daca tii seminte de dovleac in buzunar esti protejat impotriva fortelor raului. Daca tii un dovleac in fata usii sperii spiritele rele. La fel, se spune ca druizi, spiritele naturii, s-au folosit de dovleac pentru a se proteja de spiritele rele.
Dovleacul este un simbol traditional al festivalului celtic vechi, felinarul din dovleac protejeaza recolta si casele de spiritele rele. Dovleacul este cioplit, apoi i se pune o lumanare inauntru si astfel devine un simbol al sarbatorii de Halloween.
La noi in tara lujerul lung de dovleac se agata la gospodarii sau intr-un pom aprope de casa si apara de spiritele rele. De asemenea el simbolizeaza prosperitatea.
In orasul medieval italian Venzone din provincia Udine se sarbatoreste in ultimele trei zile din luna octombrie Festivalul dovleacului numit Festa della Zucca. Personajul principal al sarbatorii este dovleacul, el poate fi observat peste tot, la ferestrele caselor, pe tarabe, iar pe strazi apar localnici costumati in personaje de poveste, in mari doamne si cavaleri, muzicienii canta, jonglerii si fachirii fac spectacol. Sunt gatite retete variate pe baza de dovleac pentru toate gusturile.
O legenda care se povesteste frecvent in acest oras spune ca in vremuri de demult in Venzone existau numeroase palate minunate. Insa in momentul cand arhitectul orasului a trebuit sa fie platit, el a primit doar o treime din banii promisi. Pentru a se razbuna el a inlocuit globurile de aur de la palate cu dovleci si apoi a parasit definitiv orasul. Initial locuitorii nu fost afectati de schimbare insa treptat fiecare dovleac a inceput sa-si schimbe culoarea si sa cada rupandu-se in bucati. Atunci ei au inteles razbunarea arhitectului dar nu si-au pierdut simtul umorului ci au hotarat sa tina in fiecare an Festivalul dovleacului.
In prezent tartacuta care exceleaza in varietatea de forme si culori este folosita pentru decorarea gradinilor si a teraselor, dar si a meselor festive. Exista foarte multe optiuni pentru utilizarea acestor fructe minunate, totul depinde de imaginatia fiecaruia. In Franta dovleacul este folosit pana si la decorarea gradinilor de la castelul Villandry de pe Valea Loirei.